ŞİÖ liderleri Çin’de bir araya geliyor

ŞİÖ liderleri Çin’de bir araya geliyor

Şanghay İş Birliği Örgütü liderler zirvesi 9/10 Haziran tarihlerinde Çin’de yapılacak.

Türkiye’nin diyalog ortağı olduğu Şanghay İş Birliği Örgütü liderler zirvesi 9/10 Haziran tarihlerinde Çin’de yapılacak.

Çin devlet başkanı Xi Jinping başkanlığında yapılacak ŞİÖ liderler zirvesine, Rusya devlet başkanı Vlidamir Putin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbeyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooranbay Ceenbekov, Tacikistan cumhurbaşkanı İmam Ali Rahmanof, Özbekistan cumhurbaşkanı Şovket Mirzaeyev, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılacağı bildirildi.

Çin’in Qingdao şehrinde yapılacak olan liderler zivesinde, ikili görüşmelerin de yapılacağı belirtilirken, Rusya Devlet Başkanı Putin’in danışmanlarından Yuri Viktorviç’in açıklamalarını RIA Novosti dayanarak aktaran Tasnim Haber Ajansı, Ruhani ile Putin arasında ikili görüşmede İran’ın nükleer programları ile bölge meselelerinin de ele alınacağını duyurdu.

Bilindiği gibi ŞİÖ 2001 yılında Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Rusya ve Tacikistan ile Özbekistan tarafından kuruldu.

Daha sonra Afganistan, Beyaz Rusya, İran ve Moğolistan gözlemci üye oldu.  Ardından  Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Nepal, Sri Lanka ve Kamboçya ise diyalog ortakları olarak ŞİÖ’ye katıldı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.