Sivas'ta görülmeye değer bir sanat

Sivas'ta görülmeye değer bir sanat

Sivas'ın en güzide el sanatları arasında yer alan Bakır Rölyef Sanatı görenleri hayrete düşürüyor.

SİVAS -İhramcızade Kültür ve Sanat Merkezi’nde bakır levhalar üzerine yaptığı işlemelerle Bakır Rölyef sanatını icra etmeye çalışan Usta Necmettin Sadıkoğlu, Türkiye genelinde Kelime-i Tevhid ve bunun gibi özel çalışmaları bakır üzerine işleyen kimsenin bulunmadığını öne sürerek, Sivas’ta önemli bir sanatı ortaya koyduklarını kaydetti.

 

Bakır Rölyef Sanatı ile ilgili bilgiler veren Usta Sadıkoğlu yaptığı açıklamada; “Bakır Rölyef çalışması yaparken istediğimiz objeyi bakır levhanın üzerine yerleştirerek çizimini yapıyoruz. Çizim yapıldıktan sonra obje üzerinde kabartma işini de yaparak ayrıntı kazandırıyoruz. Bu işlem kalem vasıtasıyla yapılıyor ki bu kalem tahta, kızılcık ağacı veya gürgen gibi maddeleri kullanarak hazırlanıyor. Komple kabartma işlemini bitirdikten sonra da levhamızı ters çevirerek kabarttığımız yerleri düzgün bir şekilde seviyesini ayarlıyoruz ve en önemli çalışma burada ortaya çıkıyor. Hazırladığımız çalışmamızda 1 santimden kalın olan yerlere alçı hazırlıyoruz ve yapıştırma işlemini tamamlıyoruz.” dedi.

 

Usta Sadıkoğlu bakır işleme ve rölyef sanatında en önemli aşamanın “zırnıklama” olduğuna dikkat çekerek, “Bu noktada bakır gözle görülmeyecek şekilde yanıyor ve kurumaya bırakıyoruz. Kuruduktan sonra açmak istenilen bölge zımpara ile açılıyor ve en son vernik vurularak işlemin sonuna geliniyor.” diye konuştu. (Veysi Siyah – İLKHA)



 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.