Siyah güller görenleri şaşırtıyor

Siyah güller görenleri şaşırtıyor

Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yetişen ve siyah rengiyle dikkati çeken karagül, Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi ağı bünyesinde kurulacak gül birliği sayesinde dünyaya açılacak

ŞANLIURFA-Saklı cennet olarak nitelendirilen Halfeti ilçesinde yetişen, dizilere ve kitaplara konu olan karagül, kurulacak gül birliği sayesinde dünya pazarına sunulacak.

Birecik Barajı nedeniyle bir bölümü sular altında kalan, sakin ve huzur veren özelliğiyle Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi'nin "Sakin Şehir" ağına dahil ettiği Halfeti, çok sayıda turiste ev sahipliği yapıyor.

Bünyesinde barındırdığı tarihi ve turistlik güzelliklerinin yanı sıra, endemik tür olarak Halfeti'de yetişen karagül, son dönemde bölgeye yönelen film yapımcılarına da ilham kaynağı oluyor. 

Halfeti Kent Konseyi Başkanı Nihat Özdal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karagülün dünyada sadece Halfeti'de yetiştiğini, siyah rengini bölgedeki mikroklima ve toprak yapısından aldığını söyledi. 

Karagülün en siyah açtığı dönemin mart ve nisan ile ekim ve kasım ayları olduğunu belirten Özdal, diğer aylarda tonların biraz daha açıldığını ifade etti.

Hollanda'dan ithal edilen çiçeklerin orijinal karagül olmadığını dile getiren Özdal, bu bitkilerin genetiğiyle oynandığını savunarak, "Hollanda'dan getirilen ya da başka yerlerde yetiştirilenler tamamen genetiği değiştirilmiş ve seralarda üretilen bir güldür. Orijinal Karagül sadece Halfeti'de doğal ortamında yetiştiriliyor. Burada herhangi bir genetiğiyle oynama söz konusu değil" dedi. 

- "Karagülün güzellikleri sınırlarımızı aşacak"

Özdal, bölgede yetişen karagülün tanıtımı amacıyla Halfeti'nin öncülüğünde Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi ağı bünyesinde gül birliği oluşturulacağını söyledi.

Dünyada seçkin gül üreticileri bulunduğunu dile getiren Özdal, şöyle konuştu:

"Biz de buna dahil oluyoruz. Dolayısıyla karagülün güzellikleri sınırlarımızı aşacak. Sosyal medyada da çok popüler olan karagülü, yabancı ülkelerdeki insanlar hesaplarında  paylaşıyor. Zaman zaman 'Trend Topic' listesine giriyor. Gül birliğinin kurulmasıyla uluslararası pazara açılmamız kolaylaşacak."

Karagülün kesme gül formuna getirilmesinin planlandığını aktaran Özdal, özel günlerde satışının yapılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Türkiye'de karagülün pazarlanması konusunda sıkıntı yaşandığını vurgulayan Özdal, oluşturulacak birlikle bu sorunun aşılacağına inandığını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.