Siyasetçi Aydın: Tek kelime Türkçe bilmeyen bir çocuğa tek kelime Kürtçe bilmeyen bir öğretmen göndermek zulümdür

Siyasetçi Aydın: Tek kelime Türkçe bilmeyen bir çocuğa tek kelime Kürtçe bilmeyen bir öğretmen göndermek zulümdür

Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da Kürt dilinin önünün daha da açılması gerektiğini dile getiren 20'nci Dönem Milletvekili Necmettin Aydın, Doğu ve Güneydoğuya gönderilecek öğretmen, imam ve tüm memurların Kürtçe bilmesi şart olduğunun altını çizdi.

Millî Görüş Platformu Sözcüsü ve 20. Dönem Zonguldak Milletvekili Eğitimci-Hukukçu Necmettin Aydın, Doğu ve Güneydoğu'daki başta öğretmen, imam ve polis olmak üzere halkla yüz yüze gelen tüm memurların Kürtçe bilmesi şart olduğunu söyledi.

Aydın, konuyla ilgili İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirine yaptığı değerlendirmede, iktidarın 20 yılda Kürtçe ile ilgili güzel çalışmalarının olduğunu ancak yeterli olamadığını belirti.

Toplumun en önemli konusu insan olduğuna dikkat çekken Aydın, "Her şeyden önce insana yatırım yapmak, geliştirmek, güzelleştirmek ve insan yaşamını kolaylaştırmak bütün yönetimlerin en temel amacı olmalıdır. İnsanların en doğal hakkı eğitim hakkıdır. Vekillik dönemlerimde Doğu'da çok dolaşmış biri olarak Batman'da ve Diyarbakır'ın mahallelerinde oturmuş gezmiş o çocuklarla konuşmuş biri olarak halen bugün siyasi iktidarın mevcut muhalefet partilerin bile gündeme getirmedikleri en temel sorunlardan birisi maalesef eğitim sorunundaki bir problemdir. Bugün Doğu'daki çocukların eğitimiyle ilgili temel bir problem uyum problemi söz konusudur. Dolaştığımız Batman'ın Diyarbakır sokaklarındaki 3-5 yaşındaki çocuklar hiçbirisi Türkçe bilmemektedirler. O bölge insanı Kürt'tür. Dilleri Kürtçedir. Evde Kürtçe konuşuluyor o çocukların da anadilleri Kürtçedir. Anadil ana sütü gibi saf, temiz ve haktır. Bu çocukların elbette ki eğitime gittikleri zaman bu durumların dikkate alınması şarttır." dedi.

"Anaokul ve ilkokulda görev alacak öğretmenlerin mutlaka Kürtçe bilmesi şarttır"

Aydın devamında, şunları aktardı:

"Maalesef bugüne kadar biz uygulamada Doğuy'a öğretmen gönderiyoruz. Kuradan çıkıyor ömründe hiç Doğu'yu görmemiş Kürtçenin 'K'sini bilmeyen ilk defa o bölge insanıyla karşı karşıya gelecek Anadolu insanı bir öğretmen gönderiyoruz. Tek kelim Türkçe bilmeyen bir çocuğa tek kelime Kürtçe bilmeyen bir öğretmen gönderiyoruz. Bu bil zulümdür. Öğretmene de çocuğa da zulümdür. Onun için ilk eğitimde anaokulu ve ilkokulda görev alacak öğretmenlerin mutlaka Kürtçe bilmesi şarttır. Nasıl ki belli meslek ve konular için İngilizceyi şart koşuyoruz onu gibi Doğu bölgesindeki özellikle ilkokullarda ilk eğitim verecek öğretmenlerin Kürtçe bilmesini mutlaka devletin bir şekilde sağlaması lazımdır."

"Doğu bölgelerine atanacak öğretmenlerin Doğulu olmaları tercih edilmelidir"

Kürt çocuklara eğitim vermenin iki yöntemi olduğunu söyleyen Aydın, "Doğu bölgelerine atanacak öğretmenlerin Doğulu olmaları tercih edilmelidir. Yetmiyorsa o bölgeye gidecek veya kurada çıkmış öğretmenlerimizin mutlaka en az 6 ay bir sene temel bir Kürtçe dil eğitiminden geçirilerek ondan sonra öğretmenliğe başlayacak şekilde bir çözüm getirilmesi şarttır. Eğitim için bu temel bir problemdir. Mutlaka mevcut siyasi iktidarın muhalif siyasi partilerin bu konuyu gündemlerine almalarını özellikle tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Her türlü dini hizmeti görecek kişilerin de Kürtçe bilmesi şarttır"

Bölgeye gönderilecek imamlarında önemli olduğunu belirten Aydın, "Doğudaki toplumumuz dindar ve inançlı bir toplumdur. İslami hassasiyetleri olan bir toplumdur. Oraya gönderilen din görevlileri, imam, müezzin, müftü ve her türlü dini hizmeti görecek kişilerin de Kürtçe bilmesi şarttır. Düşünün kurada çıkmış bir köye imam gönderiyorsunuz, İslami eğitimini almış her türlü bilgiyle mücehhez bir insan Cuma'da hutbeye çıktı. Kürtçe bilmeyen bir insan nasıl bir hutbe okuyacak. Dolayısıyla imamlarımızın da Kürtçe bilmesi şarttır." şeklinde belirtti.

"Doğuda görev yapan memurların mutlaka Kürtçe bilmesi şarttır"

Doğuda görev yapacak olan birinci derece mamurların da Kürtçe bilmesi gerektiğini aktaran Aydın, "Özellikle polislerin, trafik polislerin ve halkla yüz yüze gelecek birinci derecedeki memurların mutlaka Kürtçe bilmesi veya Doğudaki Kürtlerden tercih edilerek görevlendirilmesi şarttır. Bu üç temel konu bireysel hayatın, sosyal hayatın ve dini hayatın daha sağlıklı daha verimli ve daha birlik ve bütünlüğü kaynaştırıcı olabilmesi için olması gereken üç temel konudur." dedi.

"Kürtçe bilen öğretmen, imam ve memurlarla toplumla kaynaşmamız şarttır"

İktidara seslenen Aydın, şunları aktardı:

"Elbette 20 yılda çok şey yaptınız. Çok şey yapıldı takdir ediyoruz. Sokakta Kürtçe konuşmak bile yasaktı. Mahkemelerde bile zorlanılıyordu. Bütün problemlerin bir kısmı çözüldü. Televizyonlarımızda Kürtçe konuşulamıyor ve dinlenilmiyordu. Bütün bunlar aşıldı. Kürtçe vaaz ve dini hizmet yoktu. Bunların hepsi televizyonlarda var. Ancak bir diğer aşamaya geçmemiz lazım. Bugünkü hayatın içine de Kürtçe bilen insanlarla öğretmen, imam ve memurlarla o toplumla kaynaşmamız şarttır."

"Gençler anadilinizi, devletinizin resmi dilini ve mutlaka uluslararası bir dil bilin"

Aydın, "Bütün gençlerimize dünya bir köy oldu. Tek dil değil üç tane dil öneriyorum. Anadilinizi bilin, devletinizin resmi dilini bilin ve mutlaka uluslararası bir dil bilin. Diyarbakır'dan çıkınca İstanbullu gibi İstanbul'da yaşayacak kadar Türkçe bilin. Bir İngiltere veya Washington'a gittiğinizde bir Amerikalı kadar da İngilizceniz olsun. Modern insanın 3 temel dili şarttır. Türk vatandaşlarımıza da diyorum ki Kürtçe öğrenin. Ben bir Türk kökenli vatandaş olarak Kürtçe bilmek isterim ve Doğunun sokaklarında o insanlarla Kürtçe konuşma isterim. Ülkemizdeki konuşulan anadilleri herkes bilsin. Kürtçe eğitim alma hakkı olmalı. Bir insan kesinlikle Türkçe, Kürtçe, İngilizce her türlü dili özgürce ve rahatlıkla okuyabileceği imkanları olmalıdır." diyerek konuşmasını sonlandırdı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.