Sokakta kalan Suriyeliler isyan etti

Sokakta kalan Suriyeliler isyan etti

Gaziantep'in Nizip ilçesinde sokak ve parklarda hayati sorunlarla mücadele etmek zorunda kaldıklarını belirten Suriyeliler, konteynır ve kamplara alınmak için eylem yaptı.

GAZİANTEP- Nizip'te sokak ve parklarda hayati sorunlarla mücadele etmek zorunda kaldıklarını iddia eden Suriyeliler, konteynır ve kamplara alınmak için eylem yaptı. İlçe kaymakamlığına yürümek isteyen Suriyelileri polis engelledi. Gözaltına alınan 3 Suriyeli karakolda darp edildiklerini iddia etti.

Nizip ilçesinde, kamplarda yer olmadığı gerekçesiyle sokak ve parklarda kalan Suriyeli mülteciler kamplara alınmak için isyan etti. Havaların soğumasıyla artık dışarıda kalamayacaklarını ileri süren Suriyeliler ilçe kaymakamlık binasına yürümek isteyince polis tarafından engellendi.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan yüzlerce Suriyeli kamp ve konteynırlarda yer olmadığı için sokak ve parklarda yaşıyor. 2 ay önce ülkelerini terk ederek Karkamış Sınır Kapısı'ndan Gaziantep'in Nizip ilçesine gelen buradaki çadır ve konteyner kentlerde yer olmadığı için kabul edilmeyen çoğu kadın ve çocuk yaklaşık bin Suriyeli ilçe merkezindeki Ganime Hatun Parkı'nda kalmaya başladı.

Genellikle ilçe sakinlerinin yardımlarıyla yaşamını sürdüren Suriyeliler, kamplara alınmaları için Kaymakamlık binasına yürümek istedi. Parktan toplu halde çıkan ve Arapça slogan atan Suriyelilerin yürüyüşü, polis ekipleri tarafından Hastane Caddesi'nde engellendi.

Polis, Suriyelileri yürüyüş düzenlediği için darp etmiş
Engelleme esnasında çıkan arbede de 3 Suriyeli gözaltına alındı. Gözaltına alınan 3 Suriyeli yürüyüşü düzenledikleri gerekçesiyle karakolda dayak yediklerini iddia ettiler. polisin kedilerini bir daha gözaltına almak istemesinden korkan Suriyeliler isimlerinin yayınlanmasını istemedi.

Burada açlık ve hastalık mücadele ediyoruz!
Eylemi hayati sorunlarının çözümü için yaptıklarını belirten Suriyeli Muhammed Abdullah, defalarca sorunlarını yetkililere bildirmelerine rağmen hayati sorunlarına çözüm bulunmadığını iddia ederek; "Biz yürüyüşü hayati ihtiyaçlarımız için yaptık. Yiyecek ekmek, battaniye, yatacak yer hastane için yaptık. Bizi çadır kentlere kabul etmiyorlar kimliğimiz yok diye hastanede almıyor bizi. Çocuklarımız hasta ve artık yağmurlar başladı çocuklarımız yağmurda perişan oluyorlar iki aydır bize sadece 100 tl verdiler bu bizim birkaç haftalık secdece ekmek paramız. Burada 130 aile kalıyor." İfadelerini kullandı.
(Şefik Mert/Bayram Çakar-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.