Sumak bu yıl ki verimi ve fiyatıyla üreticisinin yüzünü güldürdü

Sumak bu yıl ki verimi ve fiyatıyla üreticisinin yüzünü güldürdü

Gercüş'ün birçok köyünde tarlalarda kendiliğinden yetişen sumak, bu yıl ki fiyatlarıyla üreticilerinin yüzünü güldürdü.

Gercüş ilçesine bağlı Çiçekli (Şiferê), Ulaş (Zêlîyê), Seki (Xerabebena) ve civar köylerde, özellikle üzüm bağlarında ve tarlalarda kendiliğinden yetişen sumağın bu yıl tarladaki satış fiyatları çiftçileri sevindirdi.

Üretimini oldukça fazla yaptıkları sumağın, köyleri için bir gelir kaynağı olduğunu söyleyen Çiçekli köyü sakinlerinden Selami Altun, sumak hasadının sonuna geldiklerini hatırlatarak, "Bayramdan bu yana köylüler çalışıyor. Herkes hasadını yaptığı için müşterilerimizi bekliyorduk ki bir fiyat belirleyelim. Bugün bu fiyatımızı belirledik. Çevre köylerden de sorduk ve uygun bir fiyat belirledik. Hâlihazırda 15 TL'ye sattık. Geçen yıl 12-15 TL arasında satış yaptık. Bu yıl hem fiyat hem rağbet hem de hasadı güzel. Köylüler de bu işten memnun. Hatta daha ileriye götürebilmek için devletten ve tarımdan destek bekliyorlar. Topraklarında sumak yetiştirmek istiyorlar, fakat nasıl yapıldığını bilmiyoruz. Sumağın geliri buradaki her şeyden de iyidir. Şimdiye kadar sumak ekildiğini görmedik. Kendiliğinden yetişiyor ve etrafında birkaç ağaca yayılıyor." dedi.

Bu iyi bir fiyatla sumaklarını satmanın mutluluğunu yaşadığını belirten köylülerden Abdullah Çelik, "Rabbimize hamdolsun. Allah bu yıl sumağa bereket verdi. Bu yıl badem, pekmez, üzüm yok ama bu sumak var. Geçen yıl fiyatı 13 TL'ydi. Bu yıl ise 15 TL. Hamdolsun verimden memnunuz." ifadelerini kullandı.

Her sene hasat zamanında köyleri dolaşıp sumak ve badem satın aldığını belirten Mehmet Sait Maviş adlı tüccar ise, "Bu yıl badem ve fıstık verimi azdır. Ama bu yıl sumak çok iyi verim verdi. Kalite olarak da birincidir. Her yıl geliyor ve bu sumakları alıyorum. Allah razı olsun, birbirimizle anlaşıyoruz. Biz onlardan memnunuz, onlar da bizden memnun. Geçen yıl 10 TL'ye alıyorduk bu yıl ise 15'e alıyoruz. Sumak alımını bu bölgedeki bütün köylerden yapıyoruz. Fiyatı da kaliteye göre ayarlıyoruz. Fiyatları arasında farklılıklar var. En fazla 15 TL'ye kadar gidiyor." şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler