Sündüs katliamı zaman aşımına sürükleniyor

Sündüs katliamı zaman aşımına sürükleniyor

Van'ın Bahçesaray ilçesinde, 1993 yılında PKK giyimli bir grup tarafından Sündüs (Miran) yaylasında 24 kişinin katledilmesi olayı ile ilgili başlatılan soruşturma 18 Temmuz'da zaman aşımına uğruyor.

VAN - Van'ın Bahçesaray ilçesinde 1993 yılında gerçekleşen Sündüs Katliamı, göz göre göre zaman aşımına sürükleniyor.


Van Barosu, Mazlum Der Van Şubesi ve münferit başvuru yapan avukatların suç duyurusuna rağmen, ortada fail olmadığı için dava açılamayan Sündüs olayına tepki gösteren hukukçular, olayın "İnsanlığa karşı işlenmiş suç" kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade ettiler.


HÜDA-PAR Van İl Başkanı Av. Rasim Saygın, işlenen katliam ile ilgili olarak açılan bir soruşturma olduğunu, ancak bu durumda ortada bir fail olmadan dava açılmasının mümkün görünmediğini ifade ederek, "Dolayısıyla olayın zaman aşımına uğramaması için 'insanlığa karşı işlenmiş suçlar' kapsamında değerlendirilmesi gerekir. Baş Savcılıkla yaptığımız görüşmelerde bu olaya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarını emsal göstererek bu yönden bir adım atılması gerektiğini ifade ettik. Aksi durumda bu davanın bu haliyle devam etmesi mümkün olmayacak ve dava zaman aşımından rafa kaldırılacaktır" dedi.


Bu mağduriyetimiz giderilmelidir
Bunun yanı sıra İstanbul Barosuna kayıtlı Sezer Şahutoğlu isimli bir avukatın da bölgeye gelerek mağdurlar ile görüştüğü ve mağdurlardan aldığı vekâlet ile manevi tazminat davası açacağını ifade eden mağdurlardan Sabahattin Samsa, "İşlenen bu katliama karşı olumlu bir adım atan kim olursa olsun, bizleri memnun eder. Ancak olayın farklı yönlere çekilmemesi gerekir. Ben Burada vekâletimi Van Barosuna verdim. Gerek Van Barosu, gerekse de Mazlum-Der Van Şubesi bu noktada çalışmalarını sürdürüyor. Bu mağduriyetimiz giderilmelidir. Bu olay ile ilgili olarak daha önce 2006 yılında manevi tazminat adı altında biz maktul yakınlarına şehit başına 14 bin 560 TL'lik bir yardım yapıldı. Ancak bizim talebimiz bu değil. Bizim talebimiz daha öncede sizin aracılığınızla ifade ettiğimiz gibi bu katliamın failleri bulunmasıdır. Böylesine insanlığa karşı işlenmiş bir cinayetin üzeri örtülmesin. Zaman aşımı denen ve adeta katilleri koruma imkânı sağlayan bu yasadan dolayı bizim ciğerimiz bir kere daha dağlanmasın" diye konuştu.


Sündüs Yaylası katliamında tüyler ürperten detay!
Öte yandan 2006 yılında maktul yakınlarına verilen manevi tazminatta ceset parçalarını toplama, cesetlere sarılan naylonlar, kefen ve defnetme ücreti olarak 2 bin TL civarında bir kesinti yapıldığını dile getiren Samsa, bu acılarının üzerinden böylesine bir hesap yapılmış olmasının kendilerini üzdüğünü ifade ederek, "Bu utanç verici bir şeydir. Bu yaramızı daha da deşmiş ve birilerinin insanlar acılar yaşarken farklı hesaplar yaptığının göstergesidir. Bizim isteğimiz katiller ortaya çıksın ve gerekli cezalarını alsınlar. Bu katliamın failleri cezasız kalmasın. Eğer bu olay zaman aşımına uğrarsa hem ümidimizi hem de güvenimizi kaybederiz" ifadelerini kullandı. (Fikret Özkan, Murat Dalgın-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.