Suriye'de akan kanı durdurmaktan daha önemli bir siyaset olamaz

Suriye'de akan kanı durdurmaktan daha önemli bir siyaset olamaz

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, hiçbir ülke, grup ve kişinin siyasi menfaatinin Suriyeli çocukların yetim kalmasına engel olmaktan daha önemli olmadığını söyledi.

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde İHH ve Katarlı insani yardım kuruluşu RAF tarafından Suriyeli yetim çocuklar için kurulan Çocuk Yaşam Merkezi'nin açılışına katıldı.

Programın ardından İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Yapıcıoğlu, bu tür merkezlerin önemli olduğunu ancak daha önemlisinin Suriyeli çocukların yetim kalmalarının önüne geçebilmek olduğunu vurguladı.

Yapıcıoğlu, "Burada bir köy inşa edilmiş, 55 ayrı ev ve her birinde 18 yetim çocuğun barınacağı şekilde hazırlanmış. Toplamda 990 yetime hizmet verecek bir tesisin açılışı için biz de bugün buradayız. Suriye'deki savaşta annelerini, babalarını veya hem annelerini hem de babalarını kaybetmiş olan 990 yetime burası hizmet verecek." dedi.

Suriye'de savaş başladığından bu yana yüz binlerce çocuğun yetim kaldığını belirten Yapıcıoğlu, "Yetimlerin sayısı da yüz binlerce. Bugün burada açılan tesis bunlardan sadece bine yakın yetim çocuğa hizmet verecek. Tüm bu acı olaylar yaşandıktan sonra bu yetimlere sahip çıkmak, yaralarını sarmak, acılarını hafifletmek elbette çok büyük bir olay, çok önemli bir hizmet. Ama ondan daha önemlisi bu çocukların böyle kirli ve acımasız bir savaşta yetim kalmalarının önüne geçebilmektir. Ya da en azından gelinen aşamada bundan sonra daha fazla sayıda çocuğun yetim kalmaması için bir an önce bu savaşı ve akan kanı durdurmak, böyle tesisler açmaktan çok daha önemlidir." ifadelerini kullandı.

Yapıcıoğlu, Suriye'deki iç savaşın daha fazla uzamaması için herkesin elinden gelen çabayı ortaya koyması gerektiğini belirterek, hiçbir ülkenin, grubun ve kişinin siyasi menfaatinin Suriyeli çocukların yetim kalmasına engel olmaktan daha önemli olmadığının altını çizdi.

"Suriye'de akan kanı durdurmaktan daha önemli bir siyaset olamaz"

Yapıcıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "İnşallah yardımlaşma, iyilik ve takva üzere olur ve ümmet de bunu sıkça konuşursa kendi içimizdeki sorunları kendi aramızda diyalogla, siyasi yöntemlerle çözebileceğimize inanırsak öyle inanıyorum ki bu gündem olduğunda, çok daha fazla kişi tarafından konuşulduğunda bu işi yapabilecek durumda olanlara inşallah bir baskı oluşturmuş olacağız. Kanın durması çok uzak olmayacaktır. Herkes eline geçirdiği yere sevinerek veya kendi bulunduğu açıdan haklılığına bahaneler bularak veya deliller üreterek hiçbirimiz bir yere varamayız. Her şeyden önce de akan bu kanın durdurulması gerekir. Her şeyden önce bu iç savaşın daha fazla uzamaması için herkesin elinden gelen çabayı ortaya koyması gerekir. Eğer sükûnet oluşur, akan kan durursa ben öyle inanıyorum ki çözümsüz hiçbir meselemiz yoktur. Hiçbir ülkenin, grubun ve kişinin kendi siyasi menfaatleri bu çocukların yetim kalmasını engellemekten daha büyük, daha önemli değildir. Orada akan kanı durdurmaktan daha önemli bir siyaset olamaz."

Suriyeliler hususunda Avrupa'nın tavrıyla ilgili Yapıcıoğlu, "Avrupa'nın tavrı malumdur. Avrupa 'İyi okumuş, genç ve güçlü, iyi eğitimli hatta öncelikle bizim dindaşlarımız olanlar ya da bizim dinimizi kabul edecek olanlar gelsin.' diyor. Fakat gerçekten Reyhanlı ve Reyhanlı gibi sınıra yakın pek çok yerde kapılar açıldı, açık kapı politikası uygulandı. Olabildiğince yardım eli uzatıldı. Elbette biz bu yardımları asla küçük görmüyoruz. Fakat keşke bu kardeşlerimiz yardıma muhtaç hale gelmeselerdi. Bunun için çok daha fazla çaba harcansaydı." şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.