Suriyeli çocuklar Geçici Eğitim Merkezlerinde rehabilite oluyor

Suriyeli çocuklar Geçici Eğitim Merkezlerinde rehabilite oluyor

Şanlıurfa’da 56 bin Suriyeli çocuk, Geçici Eğitim Merkezlerinde (GEM) yine kendileri gibi Suriyeli olan öğretmenler eşliğinde savaşın yaşattığı travmadan kurtulmaya çalışıyor.

Yaklaşık 500 bin Suriyeliye ev sahipliği yapan Şanlıurfa’da 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılının başlamasıyla birlikte yaklaşık 150 bin okul çağındaki Suriyeli öğrenciden 56 bin tanesi eğitime başladı.

Kentin farklı bölgelerinde Milli Eğitim Müdürlüğünün bünyesinde açılan yaklaşık 50 geçici eğitim merkezi, Suriyeli çocukların eğitim ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yönetilen bu eğitim merkezlerinde görev yapan tüm Suriyeli öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan sınavların ardından belirleniyor.

Suriyeli öğrenciler, Arapça yapılan derslerin yanında bir de Türkçe dersleri görüyorlar. Suriyeli çocuklar, savaşın hayatlarında bıraktığı travmayı müzik dersinde söyledikleri ilahilerle atlatmaya çalışıyorlar.

İLKHA’ya konuşan Said Modeli Geçici Eğitim Merkezi Müdürü Ayhan Karataş, “Said Okulu Milli Eğitim Müdürlüğünün Suriyelilere yönelik açtığı bir okuldur. Burada eğitim ve öğretim yapılıyor. Hatta burada normal okullarımızdan daha iyi bir şekilde eğitim vermeye çalışıyoruz. Bu yıl yeni açılan okulumuzun şu anda 650 tane öğrencisi var. Ama bu sayıyı 800’e çıkarmayı düşünüyoruz. Suriyeli öğrencileri iyi bir şekilde yetiştirip insanlara faydalı olmalarını sağlayacağız. Bize bu imkânları sunan Milli Eğitim Müdürü Metin İlci’ye, Şube Müdürü Mehmet Seval’e ve Kuveyt’te bulunan Şeyh Sad Derneğine teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Arapça dil dersine giren Müderris Üstad Halid, “Bu yılki eğitim yılında yeni açılan okulumuz ile birlikte daha önce okula gidemeyen birçok öğrenciyi eğitime kazandırdık. Bizim en büyük umudumuz ve geleceğimiz şu an eğitmiş olduğumuz bu çocuklardır. Bizim için biraz geç olabilir ama eğittiğimiz bu çocuklarımız Suriye’nin geleceğinin mimarı olacaklardır. Ben buradan yetkilileri bu Suriyeli öğrencilere sahip çıkmalarını istiyor, herkese teşekkür ediyorum.”

Eğitim gördüğü eğitim merkezini ve kendisine iyi davranan öğretmenlerini çok sevdiğini ifade eden Suriyeli öğrenci Meryem, tıpkı özel bir okulmuş gibi devam ettiği eğitim merkezinin çok güzel olduğunu söyledi.

Büyüdüğünde doktor olmak istediğini belirten Suriyeli öğrenci Abdullah ise müzik dersinde Türkçe olarak ezberlediği ‘Sevgili Peygamberimiz’ ilahisini okudu. Kendilerine kapılarını açan Türkiye halkına teşekkür eden Müdür Yardımcısı Suriyeli İbrahim El İbrahim ise şöyle konuştu:

“Burada verdiğimiz eğitim öncelikle altıncı yılına giren Suriye savaşından kaçan bu insanların rahat bir nefes alıp doğal yaşamına devam etmesini sağlıyor. Türkiye’nin Suriye halkına yaptığı yardımı hiçbir Arap devleti, Asya devleti ya da Avrupa devleti yapmadı. Özellikle eğitim alanında yapılan yoğun yatırımlar sayesinde açılan eğitim merkezlerimizde çok sayıda genç eğitime kazandırılmış oldu. Geçtiğimiz yıl eğitime devam eden Suriyeli öğrenci sayısı 20 bin iken bu yıl bu sayı 56 bin oldu. Birçok öğrencimiz burslu olarak Türkiye’nin üniversitesinde okuyor. Eğitim gören Suriyeliler için yetkililerin daha fazla çaba ortaya koymalarını bekliyorum.”

İLKHA



























Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.