Taliban ABD'li diplomatı öldürdü

Taliban ABD'li diplomatı öldürdü

Taliban'ın dün NATO'ya yönelik düzenlediği saldırıda, 1970'li yıllardan bu yana ilk kez bir ABD dışişleri diplomatının öldürüldüğü belirtildi.

Taliban'ın ülkenin güneyinde düzenlediği saldırıda 3 ABD askeri ve 2 ABD'li sivil öldürülmüştü. ABD, öldürülen sivillerden birinin Dışişleri Bakanlığı diplomatı olduğunu açıkladı.

Taliban, Qalat'ta bombalı araçla saldırı düzenledi. Saldırı, ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'in Afganistan'ı ziyaret ettiği sırada gerçekleşti.

Öldürülen diplomatın, 25 yaşındaki Anne Smedinghoff olduğu belirtildi. Smedinghoff ölmeseydi, 4 ay sonra Afganistan'taki görevi sona erecekti.

Ülkede binlerce sivilin ölümünden sorumlu olan ABD'nin Dışişleri Bakanı John Kerry, Smedinghoff'un ölümünü "büyük bir üzüntüyle" dile getirdi.

ABD'liler saldırının, bir okula kitap dağıtmaya gittikleri sırada gerçekleştiğini savundu.

Anne Smedinghoff'un, 1970'li yıllardan bu yana ABD'de öldürülen ilk dışişleri diplomatı olduğu belirtiliyor.

ABD'nin Afganistan'da son öldürülen diplomatı Adolph Dubs adlı elçiydi. 1979 yılındaki adam kaçırma eylemi sırasında öldürülmüştü. 

Adolph Dubs

Mayıs 1978'te, Afganistan'daki sosyalist darbeden hemen sonra büyükelçi olarak bu ülkeye atandı.

14 Şubat 1979'da, Afgan hapishanelerinde mahkûm olarak kalan arkadaşlarına karşılık Dubs'ı rehin olarak kullanmak isteyen ve polis kıyafeti giymiş 4 silahlı eylemci tarafından kaçırıldı.

Rehin olarak tutulduğu Kabil Oteli'nde eylemcilerle Afgan güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışma sonunda Dubs öldürüldü. Bu olay ABD'nin, 2002 yılına kadar Afganistan'a büyükelçi atamamasına neden oldu.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.