Taliban: Tarihe gömülmeden defolup gidin

Taliban: Tarihe gömülmeden defolup gidin

Taliban Afganistan'da ABD öncülüğündeki uluslararası güce karşı savaşını sürdürüyor. Hareket yayınladığı Aralık ayı istatistiklerinde Batı güçlerine yönelik saldırıların bir kısmının video ve resimlerini yayınladı. ABD'nin büyük kayıplar verdiği gözleniyo

Taliban Afganistan'da ABD öncülüğündeki uluslararası güce karşı savaşını sürdürüyor. Hareket yayınladığı Aralık ayı istatistiklerinde Batı güçlerine yönelik saldırıların bir kısmının video ve resimlerini yayınladı. Yayınlanan video ve belgelerde Afganistan'da son bir ayda düzenlenen toplam 857 askeri operasyonun yeri ve saati ve ayrıntılı bilgisi verildi. Kış ayları dolayısıyla Talibanın Aralık ayında sadece 857 operasyon yaptığına dikkat çekildi. Taliban'ın ayda ortalama 3 bin saldırı düzenlediği biliniyor.


On binlerce ABD askeri sakat kaldı

Taliban son bir ay başta olmak üzere düzenlenen saldırılarda yaralanan ya da yaşamını yitiren ABD ve NATO askerlerin resimlerini yayınladığı beyanatında Batı'nın mağlub olduğunu belirtti. Yaralanan ABD ve İngiliz askerleri başta olmak üzere NATO askerlerinin sayılarının on binleri bulduğu belirtilen açıklamada kayıpların çok azının görselinin paylaşıldığına dikkat çekildi. Sakat askerlere harcanan ortopedi masraflarının milyarlarca doları bulduğu biliniyor. Her bir protez bacağın on binlerce dolar olduğu belirtiliyor. Bilindiği gibi özellikle El Kaide örgütü tarafından yapılan saldırılar dolayısıyla sadece Irak'ta 200 bin ABD askeri sakat kaldı.

ABD: Sakatlar ülkesi

Saldırıların tümü kaydedilemiyor

Taliban'ın yayınladığı videolar savaş kurallarına göre gerçek ABD kayıplarının en fazla onda birini ifade ediyor. Savaş sahasında çok az operasyon videoya alınabiliyor. Bir çok savaşçı saldırıları videoya çekecek kamera bile bulamıyor. Ayrıca düşmanın hava gücü direnişçilerin seri davranıp geri çekilmesini gerektiriyor.

Bir ABD askerinin yıllık masrafı ve silah donanımı bir milyon doları buluyorken El Kaide ve Taliban'ın bir savaşçısının yılda sadece bin ile bin beş yüz dolar arasında masrafının olduğu biliniyor. Bu ABD'nin bir askerine harcadığı masrafın yaklaşık 800'de birini ifade ediyor.

İmparatorluklar Mezarlığı

Afganistan İmparatorluklar mezarlığı... Büyük İskender, İngiliz İmparatorluğu, Sovyetler ve son olarak ABD bu ülkede bataklığa saplandı. Şimdilerde Taliban direnişçileri arasında bir hikaye dilden dile dolaşıyor. Hikaye şöyle:

Molla Ömer'e danışmanlarından biri ABD ülkede yenildikten sonra Çin'in işgal etme tehlikesini sorar. Molla Muhammed Ömer de cevap verir:

Ne yapabilirim ki? Allah hangi imparatorluğu cezalandırıp zelil etmek istese onu Afganistan'ın izzetli halkına gönderiyor.

Taliban tarafından yayınlanan açıklamada Afganistan'da yarı çözüm ya da ortada buluşma tarzında bir anlaşmayı reddettiklerine vurgu yapılarak işgal güçlerinin derhal ülkeden çıkması gerektiği vurgulandı. Taliban tam bağımsızlık istiyoruz cihaddan yorulmadık ifadelerini kullandı.


Aralık Ayı İnsan Hakları Raporu

Taliban ayrıca ABD ve NATO güçleri tarafından sivil halka karşı işlenen ihlal ve katliamlara da değinerek işgal güçlerinin direnişçilerle karşı karşıya gelmekten çekindikleri ve askeri kayıplarının intikamını sivillerden aldıkları belirtildi. Açıklamada ABD ordusunun gazetecilere, ölen sivilleri haberleştirmemeleri yönündeki uyarıları da gazetecilik ilkesinin çiğnenmesi olarak yorumlandı. Ayrıca medyanın kayıpları gizlediğinin de altı çizildi.

Bu bir din savaşı mı?

Taliban tarafından yayınlanan bir fotoğrafta bir ABD askerinin elindeki el bombasının üzerine "Allah'a bedava seyahat" ifadelerinin yer aldığı görülüyor.

Çoğu kişi ABD öncülüğündeki modern Batı ile İslam dünyasının bir çok yerinde yaşanan çatışmaların bir inanç savaşı olduğuna inanıyor. İslam dünyasında halihazırda konuşlu bulunan Hıristiyan asker sayısının bütün haçlı savaşlarında mobilize edilenden çok daha fazla olduğu biliniyor.

Afganistan'da bulunan Hıristiyan güçler. Herat ve çevresinde yaşayan Şii'lerin ABD ile işbirliği yapması nedeniyle bu bölgelerde işgal gücüne gerek duyulmuyor. 3 İslam ülkesi çatışmanın dini boyutunu gizleme amacıyla listede yer alıyor.

Bush: Bu bir haçlı savaşıdır

ABD başkanı George W. Bush da 11 Eylül sonrası yaptığı açıklamada bu savaşın bir haçlı savaşı olduğunu ve El Kaide'nin kurmak istediği Raşid İslam Hilafetine karşı savaştıklarını duyurmuştu.


ABD bataklığa saplandı

Uzmanlar ABD'nin Afganistan'da büyük bir bataklığa saplandığını ülkeden çıktığı hafta Taliban'ın yeniden iktidara geleceğini belirtiyorlar. ABD'nin de bu gerçeğe göre hareket ettiği ve Taliban ile masaya oturarak "daha şerefli" bir çıkış için müzakere yaptığı biliniyor. Taliban ise ABD'nin derhal ülkeyi terketmesi gerektiğini açıkladı ve her kesimi kucaklayan adil bir İslam devleti kuracaklarını ilan etti.

2012 yılında 4192 ABD askeri öldürüldü

Afganistan'da görev yapan ABD generali Michael Barbero'nun 2012 yılında 1900 ABD askerinin yol kenarına yerleştirilen bombalar nedeniyle yaşamını yitirdiği şeklindeki açıklamasını hatırlatan Taliban bunun sadece yola yerleştirilen bombalardan kaynaklanan rakam olduğu diğer saldırıları içermediğini belirtti. Taliban, 4192 ABD askerinin 2012 yılında öldürüldüğünü belirtti ve sadece başkentte 69 saldırının düzenlendiğini bildirdi.

Helikopterler imha edildi

Taliban Ekim - Aralık ayları içerisinde bir ABD insansız uçağını düşürdüklerini bir askeri kargo uçağı ve iki helikopteri imha ettiklerini bildirdi. Açıklama ile beraber düşürülen bir helikopterin de görseline yer verildi.

Askeri üslere güçlü saldırılar

Açıklamada ABD ve NATO karargahlarına güçlü patlayıcılar yüklü araçlarla büyük saldırılar düzenlendiği ve ardından feda eylemcisi olarak tanımlanan uzman savaşçıların kamplara sızıp ölümüne savaştığına da değinildi. El Kaide ve Taliban savaşçılarının saldırdığı bazı askeri üslerin görsellerine yer verildi. Özellikle Kandahar ve Host şehirlerindeki ABD üslerinde binaların yıkıldığı araçların devrildiği ve yandığı görseller dikkat çekti.

NATO tankerlerine saldırılar

Küresel Cihad yanlısı savaşçılar hem Pakistan hem de Afganistan'da NATO güçlerine yakıt ve lojistik malzeme taşıyan bir çok konvoya da saldırılar düzenledi. Saldırılarda değeri on milyonlarca doları bulan malzeme ve araç imha edildi bir kısmı da ele geçirildi.

NATO konvoylarına önceki gün düzenlenen bir saldırı. Taliban ve El Kaide son 6 günde 4 saldırı düzenleyerek onlarca tankeri imha etti.


Savaş Ganimetleri

Aralık ayında Taliban savaşçıları 45 askeri noktayı ele geçirdi. Büyük oranda silah ve cephaneye el koydu. Taliban bir çok askeri araç da ele geçirdi.


Başkent bile güvenli değil

Afganistan'da ABD'nin olağanüstü güvenlik önlemleri ile koruduğu başkent Kabil'de de bir çok saldırı düzenlendi. Taliban 65 saldırı düzenlendiğini açıkladı.

ABD kayıplarını gizliyor

Amerika Birleşik Devletleri Afganistan ve Irak gibi bölgelerde kontraktör ismi verilen şirketler aracılığıyla asker kiralıyor. Her ay binlerce dolar ödenen bu askerler ABD kayıp listesinde yer almıyor. Ayrıca ABD yaralandıktan sonra hastanede ölen askerleri de kayıp olarak saymıyor. Ordu birlikleri saldırı bölgesine gazetecilerin girişini engelliyor.

ABD ve NATO'nun Afganistan'da Taliban ve El Kaide karşısındaki kayıpları hızla artıyor. El Kaide yeni yayınladığı videolarda ABD üslerine düzenlediği büyük saldırıların görsellerini paylaştı.Batı güçleri ülkede zor günler yaşıyor.

Askeri kargo uçağı düşürüldü

El Kaide'ye bağlı bir timin Afganistan'da bir askeri üssü hedef aldığı görüntüler yayınlandı. Görüntülerde askeri üsse bomba yüklü araçla saldıran El Kaide'nin daha sonra askeri üsse yardım getiren bir askeri kargo uçağını da düşürmüş olduğu gözleniyor. Saldırıda onlarca ABD ve NATO askerinin öldüğü bir çoğunun yaralandığı bildiriliyor. El Kaide düşürdüğü askeri kargo uçağının görüntülerini de paylaştı.

 ABD kayıplarını gizliyor

Bir grup özel eğitimli savaşçının düzenlediği operasyonun detaylarını yayınlayan örgüt ABD'nin ismi geçen askeri kampa yapılan saldırı, düşen askeri uçakt ve ölen askerlerle alakalı hiç bir açıklama yapmadığına dikkat çekti.

Taliban ve El Kaide geçtiğimiz aylarda da ABD'nin ülkedeki en büyük askeri üssüne saldırmış ve saldırıda Bir general ve bir albayı öldürmüş en az 8 tane her biri 30 milyon dolarlık Harrier Jet'ini imha etmiş ve bir çok askeri binayı ateşe vermişti. ABD'nin saldırıdaki toplam zararı 400-500 milyon dolar arasında hesaplanmıştı.

Uzman'lar Taliban ve El Kaide'nin düşük askeri ve ekonomik imkanlara rağmen Afganistan'da ABD ve 44 ülkeli ittifak güçlerine büyük askeri ve ekonomik darbeler vurduğunu ve savaşın inisiyatifini ele geçirdiklerini bildiriyor.

ABD askeri tesislerine yapılan ve ABD'nin gizlediği saldırı

PRESSMEDYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.