Taliban'dan ABD'ye rest

Taliban'dan ABD'ye rest

Taliban, Katar'ın başkenti Doha'daki ofisinde Afganistan İslam Emirliği tabelasını ve bayrağını kaldırması yönündeki ABD talebine rest çekti. ABD'nin tabela ve bayrağın kaldırılması isteği Taliban'dan tarafından sert tepkiyle karşılandı.

HABER MRK - Taliban'ın Katar'ın başkenti Doha'da açtığı ofise astığı Afganistan İslam Emirliği bayrağı ABD tarafından hazmedilmezken, Taliban ABD'nin yaklaşımına açıkça meydan okudu.

 

Taliban'ın tevhid bayrağını asması ve Afganistan İslam Emirliği ismini kullanması Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin de tepkisine yol açmıştı.

 

Taliban ise hem bayrağı hem de ismi kullanmak konusunda Katar hükümeti ile anlaştıklarını duyurdu. Taliban'ın açıklaması, bayrak ve ismin kaldırılması konusunda isteksiz olduğu şeklinde yorumlandı.

 

ABD'nin istekleri Taliban'ı öfkelendirdi

Gelişmeler üzerine bir açıklama yapan Afganistan İslam Emirliği Katar Sözcüsü Suheyl Şahin, Amerika'nın Taliban'dan hareketin bayrağını ve isim tabelasını indirmesini talep etmesinin hareketi öfkelendirdiğini belirtti.

 

Katar Sözcüsü Suheyl Şahin, hareketin şu ana kadar Amerika ile müzakerelere gitme ya da müzakereleri erteleme adına bir karar almadığının altını çizerek, "Bir takım yayın organları hareketin, bayrağını ve ismini yükseltme konusunda taviz verdiği şeklinde haberler yayınladı. Bu haberlerin gerçeklerle hiç bir ilgisi yok. Biz, hala bu konuda bir karar almış değiliz." diye konuştu.

 

Kerry: Ofisin kapatılması düşünülebilir

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Yeniden yola çıkabilir miyiz, bunu görmemiz gerek. Bunun mümkün olup olmadığını bilmiyorum. Eğer Taliban tarafından ilerleme yönünde bir karar yoksa ofisin kapatılmasının gerekip gerekmediğini düşünebiliriz" demişti.
Taliban heyeti üyesi, Kerry'nin ofisi kapatma yönündeki tehdidine ise şöyle cevap verdi: "Kapatsın! Bizim için bir bayrağı, bir sancağı, bir ismi olmayan bir ofis bir şey ifade etmiyor. Böyle bir ofise ihtiyacımız da yok. Ancak Amerikalıların Afganistan İslam Emirliği'ne boyun eğip bayrağını ve ismini kabul etmekten başka çareleri yok."

 

Karzai'nin inadı

Savaş 12 yıldır sürerken Taliban'ın Katar'da ofis açması barış görüşmelerinin başlaması konusunda Batı için bir umut olmuştu. Ancak Karzai'nin Taliban'ın bayrağı ve kullandığı isme tepki göstermesi görüşmeleri yeniden çıkmaza soktu.

 

Karzai Taliban'ın Ofisi başka amaçlarla kullanmasını engelleyemeyeceği iddiasıyla ABD ile yürüttüğü güvenlik anlaşması görüşmelerini askıya aldı. ABD'ye tavır koydu.

 

Tüm bunlara rağmen Taliban geri adım atmıyor. Taliban'ın Doha'daki sözcüsü Dr. Muhammed Naim, bayrağın asılması ve İslam Emirliği isminin kullanılması konusunda daha önce Katar hükümeti ile anlaşmış olduklarını açıkladı.

 

Karzai hükümeti bir uzlaşma belirtisi göstermiyor. Pazar günü dışişleri bakanlığı sözcüsü Janan Mosazai, Katar'daki açılış töreninde yaşananların ABD'nin bir güvence ihlali olduğunu tekrarladı. Sözcü, "Biz hala ne olduğu hakkında tam bir açıklama bekliyoruz. Afgan hükümetine açık, şeffaf bir şekilde açıklanması gerekiyor" dedi.

 

Mosazai, "Eğer Taliban Ofisi görüşmelerde faydalı olmayacaksa, sadece kapatılması yetmez, ortadan kaldırılmalı" açıklamasını yaptı.

 

Afganistan, ABD ve Katar, Taliban'ın semboller konusunda geri adım atıp atmayacağını bekledi. Afganistan İslam Emirliği yazılı tabela binanın içinde hala duruyor.

 

Taliban bayrağı da kaldırmadı. Katar dışişleri bakanlığından bir kaynak dün Reuters'a, Taliban'ın Doha'daki ofisle ilgili liderlerinden talimat beklediklerini söyledi. "Yeni planlarının ne olduğunu bize hala söylemediler" ifadelerini kullandı. (İLKHA)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.