Taliban'dan tarihi fotoğraf

Taliban'dan tarihi fotoğraf

Taliban 'Karzai'yi değil ABD'yi muhatap kabul ederiz' dedi ve Katar ofisine Beyaz Tevhid bayrağı çekti

Taliban’ın Karza hükümetiyle görüşmeyi reddederek ABD yönetimini muhatap alması Hamid Karzai'yi çileden çıkardı.
Açıklamaların Taliban'ın kullandığı beyaz tevhid bayrağı önünde yapılması ve grubun kendisini iktidardayken kullandığı “Afganistan İslam Emirliği” ifadesiyle tanımlaması da Karzai’yi rahatsız etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, ABD’nin Katar hükümetinden Taliban’ın Doha’daki yeni ofisinin önünde bulunan ‘Afganistan İslam Emirliği’ amblemini çıkarmasını istediğini söyledi.

“Gelecekte atılacak uygun adımların ne olabileceğine dair Afganistan hükümetiyle tartışma içindeyiz” diyen Psaki, Dobbins’in Washington’da kalacağını teyit etti ancak elçinin görüşmeler için ne zaman nereye gideceğine dair bir bilgisi olmadığını belirtti.
Karzai, 19 Haziran’dan itibaren ülkesindeki bütün askeri operasyonları Afgan Ulusal Ordusu’nun yürüteceğini söyledi.
Karzai dün eğer ABD görüşmelerden çekilmezse Taliban’la barış için masaya oturmayacağını söyledi.

ABD, Katar da dahil tüm tarafların, Taliban’ın Doha’daki ofisinin adını “Afganistan Talibanı'nın siyasi bürosu” olarak değiştireceği ve Afgan hükümeti dışında bir diplomatik tanınma talep eden ifadelerden kaçınacağı üzerine uzlaştığını belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığı, sarsıntılı bir başlangıç yaptıklarının farkında olduğunu fakat ülkenin barış müzakerelerini yapmakta ısrarcı olacağını belirtti.

Psaki, Taliban El Kaide ile ilişkisini kesmeden önce Taliban’la görüşmeyi kabul eden ABD yönetimine yöneltilen eleştirileri reddetti.

Psaki bu konuyla ilgili, “Taliban’ın hemen El Kaide’yi kınamasını ve terörü bitirmesini bekleyemeyiz. Zaten bu bizim başlayacağımız değil ulaşmak istediğimiz noktadır” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.