Tarihi Bakırcılar Çarşısı en durgun günlerini yaşıyor

Tarihi Bakırcılar Çarşısı en durgun günlerini yaşıyor

Gaziantep’te asırlardır bakır işlemenin yapıldığı ve çekiç seslerinin hiç susmadığı tarihi Bakırcılar Çarşısı, Covid-19 salgını nedeniyle en sessiz günlerini yaşıyor.

Tüm dünya genelinde etkisini sürdüren Covid-19 salgını nedeniyle Türkiye’de de alınan yeni kısıtlama tedbirleri nedeniyle hafta içinin yanı sıra hafta sonu aralıksız 56 saat süren sokağa çıkma kısıtlaması esnafı mağdur ediyor.

Geçtiğimiz yıldan beri hayatı olumsuz anlamda etkileyen Covid-19 salgını en çok küçük esnafı olumsuz etkilerken daha çok turistlere hitap eden tarihi çarşılardaki esnaflarda bu durumdan nasibini aldı.

Covid-19 salgını nedeniyle dünyanın en eski şehirleri sıralamasında 9'uncu sırada yer alan ve yaklaşık 2,5 milyon nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık şehirlerinden olan Gaziantep’te tarihi Bakırcılar Çarşısı başta olmak üzere kentteki diğer çarşılarda turistlerin gelmemesinden dolayı esnafın işi ciddi oranda düştü.

Her gün yüzlerce kişi tarafından ziyaret edilen özellikle yaz aylarında ve hafta sonları ziyaretçisi eksik olmayan Bakırcılar Çarşısı’nda esnaf, önceki yıllara göre en durgun günlerini yaşadıklarını ve tarihi çarşı da işlerin yolunda gitmediğine dikkat çekiyor.

Müşteri ve ziyaretçi oranında düşüşün yaşandığı tarihi çarşıda birçok esnaf, bu durumdan yakınarak çarşının tarihi boyunca en boş günlerini geçirdiğini ifade ediyor.

Gaziantep’in “kalbinin attığı çarşı” olarak nitelendirilen, 500 yıl boyunca çekiç ve tokmak sesinin eksik olmadığı tarihi çarşı esnafı eski günlerini mumla arıyor. Müşterilerin ve ziyaretçilerin az olması esnafı olumsuz etkilerken akşama kadar dükkânlarının önünde oturarak müşteri bekleyen esnaf, çoğu günü siftahsız kapatmaktan yakınıyor.

Tarihi Bakırcılar Çarşısı’nın Covid-19 salgını nedeniyle ziyaretçilerin gelmemesinden dolayı sessizliğe büründüğünü belirten esnaflardan Yusuf Büyükçapar, esnafın durumunun hiç iyi olmadığını söyledi.

“Pandemi sürecinden bütün esnaf olumsuz etkilendi”

Çarşının esnafının çok zor durumda olduğuna dikkat çeken Büyükçapar, “Pandemi sürecinden bütün esnaf olumsuz etkilendi. Çarşının şu anki durumu pazar gününden bir farkı yoktur. Çarşıda hiç kimse yoktur. Yeme içme sektörü biraz iş yapabiliyor ama diğer sektörler hiçbir iş yapamıyor. Çarşıda şu anda hayat bitmiş durumda. Normalde bu saatlerde tur üstüne tur gelirdi. Yaz kış demez turistler gelirdi. Ama şu anda hiç kimse yoktur.” dedi.

“Turistlerin gelmemesi çarşımızda sakinliğe neden oldu”

Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında uygulanan kısıtlamalardan dolayı turistlerin kente gelmediğini ve bu durumunda esnafa olumsuz yansıdığını belirten Mesut Uz ise, “Pandemi dolayısıyla bir yıldan beri çarşıda sakinlik var. Turistlerin gelmemesi çarşımızda bayağı bir sakinliğe neden oldu. Daha önce bayağı bir hareketlilik vardı, yoğun bir şekilde turist geliyordu. Ankara ve İstanbul'da ve diğer illerden turistlerin gelmesiyle çarşımız bayağı bir kalabalık oluyordu. Esnafa da faydası oluyordu. Fakat şu anda çarşımız en sakin günlerini yaşıyor.” ifadelerini kullandı.

“Çarşımız en sakin günlerini yaşıyor”

Sokağa çıkma kısıtlamalarının esnafı olumsuz etkilediğini belirten Mehmet Kanlı da, “Sokağa çıkma kısıtlamalarının olması bize olumsuz yansıdı. Gerçekten çarşımız en sakin günlerini yaşıyor. Bahar ve yaz aylarında da işlerimizin açılmasının umut etmiştik maalesef istediğimiz gibi olmadı. Zaten hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması var. Hafta içi belirli saatten sonra sokağa çıkma kısıtlamasının olması işlerimizi bayağı bir olumsuz etkiledi. Covid-19 salgınından önce işlerimiz bayağı iyiydi ve çarşımız ilgi odağıydı. Turistler tur şeklinde geliyordu. Fakat bu hastalıktan dolayı bayağı bir durgunluk yaşıyoruz.” diye konuştu.

“Sıkıntılı günler geçiriyoruz”

Sokağa çıkma kısıtlamasından dolayı Gaziantep'e turistin gelmediğini ifade eden Celal Kehrizli de, “Bizim sektörümüz turistlere yönelik bir sektör olduğundan dolayı şu anda en kritik zamanı yaşıyoruz. Çoğu gün satış yapmadan da işyerimizi kapatıyoruz. Şu anda sıkıntılı günler geçiriyoruz. Normalde çarşımız Türkiye'nin en canlı çarşılardan birisidir. Fakat şu anda maalesef işlerimiz çok kötüye gidiyor.” şeklinde konuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler