Tarım sektörüne sahip çıkılmalıdır

Tarım sektörüne sahip çıkılmalıdır

Türkiye ekonomisinin kritik bir dönemden geçtiğini söyleyen uzmanlar, turizm ve diğer sektörlere alternatif olarak tarıma sahip çıkılması gerektiğini belirttiler.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, verimli topraklara sahip Şanlıurfa’nın tarımını ve ülke ekonomisindeki yerini değerlendirdi.

Türkiye ekonomisinin kritik bir dönemden geçtiğini söyleyen Öztürkmen, turizm ve diğer sektörlere alternatif olarak tarımın sahiplenilmesi gerektiğini belirtti.

Şanlıurfa çiftçisinin, Türkiye’de pamuğun yaklaşık yüzde 44’ünü ürettiğini dile getiren Öztürkmen, “Şanlıurfa, Türkiye için önemli bir bölge çünkü ülkenin yarıya yakın pamuğunu üretiyor. Pamuk üretiminde çok iyi yerlere geldik. 1995 yılında ovaya su verildiğinde 300 kilogram verim alan çiftçi, şu an 700-800 kilogram verim alıyor. Bölgemizdeki pamuk üreticileri, hakikaten kendilerini geliştirdiler. Bunun neticesinde çok fazla verim alınmaya başlandı.” dedi.

Çiftçinin kâr oranı düşmemeli

Çiftçilerin pamuk ekmesinin en önemli sebeplerinden birinin ürün desteklemesi olduğuna değinen Öztürkmen, bunun devam etmesi için çiftçinin elde ettiği kâr oranının düşmemesi gerektiğini belirtti.

“En büyük sıkıntımız anızların yakılmasıdır”

Öztürkmen, “Bizim en büyük sıkıntımız, organik madde içeren ve toprağımızı besleyebilen buğday saplarının yakılıp anıza dönüştürülmesidir. Anız yakılmasındansa daha iyi işlenmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’da çiftçilerin yüzde 20’ye yakınının, ikinci ürün olarak mısır ektiği bilgisini veren Öztürkmen, konuşmasına şöyle devam etti:

“Mısır ekenlerin sorunlarının giderilmesi gerekiyor. Mısır tarımında geçen yıl sıkıntılar yaşadık. Mısır, çiftçimizin elinde kaldı. İstedikleri gibi satamadılar. Çiftçiler mısırlarını satabilmek için toprak ofisleri ile iletişime geçiyordu. Bu da birkaç kişinin kazanmasına, diğerlerinin zarar etmesine neden oluyordu. Umarım bakanlık bunu değiştirir ve daha geniş bir alım yapar. Bu gibi sorunlar ortadan kalkarsa mısırda da iyi bir gelir elde edilebileceğini düşünüyorum.”

Harran Ovası dışındaki birçok bölgede buğday, mısır ve pamuğun dönüşümlü olarak ekildiğini dile getiren Öztürkmen, yıllardır devam eden bu yöntemin tarlalara ve verime fayda sunduğunu söyledi.

“Tarıma elverişli olmayan yerlerde meyvecilik arttırılmalı”

Çiftçilerin, tarıma elverişli olmayan yerlerde meyveciliğe yönelmesini tavsiye eden Öztürkmen, “Tarım arazisi niteliği olmayan yerler için meyveciliğe önem verip arttırmamız lazım. Küçük tarım arazilerinde biber, patlıcan, domates, çilek gibi ürünler üretilebilir. Bunlar üretilmelidir ki, kazanç elde edilsin. Şanlıurfa’nın tarımdan başka çıkarı yoktur. Tarımda iyi olmak zorundayız.” şeklinde konuştu.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler