Tarım ve hayvancılık desteklenirse köyden şehre göç azalır

Tarım ve hayvancılık desteklenirse köyden şehre göç azalır

Muş'ta hayvancılık yaparak geçimlerini sağlayan vatandaşlar, tarım ve hayvancılığın desteklenmesi durumunda şehirlere yapılan göçün azalacağını belirttiler.

Tarım ve hayvancılık havzası olarak öne çıkan Muş'ta hayvancılık yaparak geçimlerini sağlayan vatandaşlar, devletin hayvancılığa verdiği destekleri arttırarak şehirlere yapılan göçün önüne geçebileceğini dile getirdiler.

Kış mevsiminin belirgin bir şekilde 6 ay boyunca kendini hissettirdiği Muş'un yüksek kesimlerinde vatandaşlar geçimlerini hayvancılıkla sağlamaya çalışıyor. Hayvancılık desteklenmediği için kimi köylüler, köyden kente göç ediyor.

Devletin hayvancılığa verilen destekleri arttırması gerektiğini, aksi takdirde geçinemedikleri için hayvancılık yapmayı bırakacaklarını söyleyen Karabey ve Çalıder köyü sakinleri, gelirleri ile giderlerinin birbirini karşılamadığını aktardılar.

Kırsal kesimlerde hayvancılıktan başka bir iş yapamadıklarını, Muş'un da tarım ve hayvancılık havzası olarak öne çıktığını belirten vatandaşlar, gençlerin işsizlikten dolayı göç ettiğini ve bu göçün engellenmesi gerektiğini ifade ettiler.

Hayvancılığın desteklenmesi ile göçün önüne geçilebileceğine değinen vatandaşlar, devletin yem ve ahır desteğinde bulunması gerektiğini kaydettiler.

"Devletimiz bize daha güzel imkânlar sunsun"

Muş merkeze bağlı Karabey köyünün Boğaz mezrasında hayvancılık yapan Fesih Kaya, hayvancılığın zor bir iş olduğunu belirterek, "Bizim bölgemizde 6 ay kış mevsimi devam ediyor. Biz de hayvancılıkla uğraşıyoruz. Hayvancılık bilindiği gibi zor bir meslektir. Biz istiyoruz ki devletimiz bize daha güzel imkânlar sunsun. Günde 2 kere hayvanları yemliyoruz, suluyoruz. Sabah evden çıkıyoruz, akşama ancak eve gelebiliyoruz. Kızaklar, bizim elimiz ayağımız oluyor. Saman ve otu kızaklarla taşıyoruz. Bir hastamız olsa arabanın gelebileceği yere kadar kızaklarla taşıyoruz." dedi.

"Gençlerimiz bu işleri yapmayıp şehre göç ediyor"

Köy gençlerinin hayvancılık yapmak yerine şehre göç etmeyi tercih ettiklerini söyleyen Mahmut Kaya, "Şehirdeki teknolojik imkânlara sahip olmadığınız için kırsal kesimlerde hayvancılık çok zor oluyor. Yaklaşık 5-6 ay kar altında kalıyoruz. Hayvanlarımızı çok zorlu şartlarda bin 400 rakımlı mezrada besliyoruz. Buranın kışı biraz daha çetin geçiyor. Baba mesleği olduğu için biz de bunu gönül vererek yapıyoruz. Bu meslek herkesin yapabileceği bir meslek değildir. Devletin hayvancılığa destekleri artırmasını istiyoruz. Bizim gençlerimiz bu işleri yapmayıp şehre göç ediyor. Bu göçü durdurmak için devletten bir ricamız var; bize destek versinler." şeklinde konuştu.

"Kıt kanaat geçiniyoruz"

Hayvancılığı geliştirmek istediklerini söyleyen Kaya, sözlerine şöyle devam etti: "Bunun için de devletin bize destek vermesi gerekiyor. Bugün bir torba yem 80 TL olmuş. Biz, kâr ettiğimiz için değil yapacak başka bir işimiz olmadığı için bu işi sürdürüyoruz. Kıt kanaat geçiniyoruz. Hayvancılığın desteklenmesi gerekir. Yem ve ahır desteği yapılabilir."

"Yem ve ot fiyatları çok pahalı"

Varto ilçesine bağlı Çalıder (Xarık) köyünde hayvancılık yapan Ali Deringöl de "Yazın biraz daha kolay olsa da kışın çok zor oluyor. Kar ve tipi bizi çok kötü etkiliyor. Atlar da olmazsa perişan oluyoruz. Piyasaya göre yem ve ot fiyatları çok pahalıdır. Bir ton yem bin 500 TL olmuş, altından kalkamıyoruz." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.