Taziye evleri asli fonksiyonlarına dönüştürülmelidir

Taziye evleri asli fonksiyonlarına dönüştürülmelidir

Taziye evlerini asli fonksiyonlarına dönüştürmek istediklerini söyleyen HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, bu konuda Batman İl Müftüsü Turgut Erhan’dan destek talebinde bulundu.

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, taziye yemeklerinin kaldırılması konusunda beraberindeki heyetle birlikte Batman İl Müftülüğünü ziyaret etti.

HÜDA PAR İl Başkanı Şahin ve beraberindeki heyeti, Batman İl Müftüsü Turgut Erhan karşıladı. Ziyarette, geleneksel hale gelen taziye yemeklerinin oluşturduğu mağduriyetler konuşuldu.

Batman’ın sorunları ve çözüm yollarına ilişkin sık sık kamu kurumlarını ziyaret ettiklerini söyleyen Şahin, İslam’a hizmet çalışmaları ve toplumun ıslahına yönelik gayret ve hassasiyet gösterdiğini belirttiği İl Müftüsü Turgut Erhan’a teşekkürlerini iletti.

Taziye sahiplerine büyük külfet getiren taziye yemeklerinin kaldırılması için İl Müftüsü Erhan’dan destek talebinde bulunan Şahin, taziye yemeklerinin ciddi bir mağduriyet oluşturduğunu ve bu yüzden taziye evlerini yemekhane, lokanta ve çayhane görüntüsünden çıkarıp, olması gereken asli fonksiyonuna kavuşturmak istediklerini kaydetti.

"Büyük bir maddi külfet oluşuyor"

Taziye yemeklerine giden masrafın neredeyse bir düğüne yapılan masraf kadar olduğunu vurgulayan Şahin, "Sayın Müftümüzü ziyaret etmemizin asıl sebebi bölge halkının yüzde 90’ını mağdur eden bir hususu konuşmaya geldik. Bu da taziyelerde taziyelere gelenlere verilen yemek konusudur. Bu konuda birçok şikâyet ve mağduriyet haberi geliyor. Belki taziye sahibi bunu dillendirmekten çekiniyor, ancak taziye yapıldığı zaman neredeyse bir düğüne yapılan masraf kadar bir masraf gidiyor. Hele hele vefat eden şahsın hastalık süreci de varsa ve haftalarca hastanede kalmışsa mağduriyet daha da artmaktadır. Vefattan önce hastane ziyaretinde de hasta yakınları büyük maddi külfet altına giriyor. Hasta vefat ettiği zaman üç günlük taziye süresi zarfında da en az 20 bin lira gibi bir yemek masrafı olduğu bilgisi bizlere ulaşıyor." dedi.

"Bölgemizin büyük bir sorunu"

Halkı büyük mağduriyet oluşturan taziye yemeklerinden kurtarmak istediklerini ifade eden Şahin, "Verilen yemekler taziye sahibini büyük bir külfet altına sokmakta ve mağdur etmektedir. Bu uygulama da Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in sünnetine uygun değildir. Fakat bugün maalesef bölgemizde bu gelenek artık bir mecburiyetten çıkmış olup adeta bir rekabete dönüşmüş durumda. Bu bölgemizin büyük bir sorunudur. Bizler de halkımızı bu sıkıntıdan kurtarmak istiyoruz. Bu konuda Müftülükten bu işe öncülük etmesini istiyoruz. Bu anlamda bize düşen ne varsa yapmaya hazırız." diye konuştu.

"Taziye yerleri vaaz, nasihat ortamına dönüştürülmeli"

Taziye evlerini asli fonksiyonlarına dönüştürmek istediklerinin altını çizen Şahin, "Bizim amacımız taziye evlerini yemekhane, lokanta ve çayhane görüntüsünden çıkarıp olması gereken asli fonksiyonuna kavuşturmaktır. Orada bir taziye söz konusudur. Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in hadisine göre, ölüm en büyük vaaz ise insanımızın o ortamdan ibret alması lazım. O ortamın ağırlıklı olarak ölümden, ahiretten, İslami sorumluluktan bahsedilmesi gereken bir vaaz, nasihat ortamına dönüştürülmesi gerekir. Çaba ve amacımız budur. İl Müftülüğümüz buna öncülük ederlerse veya bize destek olurlarsa hem o ortamı vaaz ve ibret alma ortamına dönüştürme hem de maddi külfet ve sıkıntıyı da ortadan kaldırmaya dönük bir çabamız var." ifadelerini kullandı.

"Bu önemli bir husustur"

İl Müftüsü Turgut Erhan da taziye yemeklerinin taziye sahiplerini sıkıntıya soktuğunu ve bu yüzden taziye yemeği konusunun çok önemli bir konu olduğunu belirtti.

Erhan, "Bizim bölgenin çok önemli kültürel özelliklerinden iki tanesi düğünler ve taziyelerdir. Bu konuda insanların birlik ve beraberliğine katkı sağlayan iki etkinlik olarak görülüyor. Düğünler insanın sevincine ortak olup artmasına sebebiyet veriyor. Taziyelerde de insanlar uzaktan ve yakından gelerek acılı ailenin üzüntüsünü paylaşarak azalmasına vesile oluyor. Bölgemizde bunun üzerine insanlar çok hassas bir şekilde duruyor. Şüphesiz bu önemli bir husustur." şeklinde konuştu.

"Bu durum geleneğimize de terstir"

Daha önce uzun süren taziye nedeniyle vefat eden kişinin yakınlarının ciddi anlamda sıkıntı çektiğini aktaran Erhan, "Çünkü taziyeler günler sürüyordu. Taziyelerin 3 gün olarak sınırlandırılışmış olması en azından taziye sahiplerini ferahlatmış durumdadır. Taziye sahiplerini sıkıntıya sokacak bir diğer husus da taziyelerde verilen yemek konusudur. Zaten bu durum geleneğimize de terstir. Vefat eden kimselerin çevreden gelenlere yemek veriyor olması anlaşılır gibi değildir. Bilakis o acılı aileye yakınların, komşularının o günlerde onlara yardımcı olması gerekir. Tam tersi bunlar o üzüntünün içinde bir de uzaktan, yakından gelen insanlara karşı hem bir çaba içerisine girmekte hem de üzüntüsünü yaşayamayıp gelen insanları ağırlamak gibi bir külfetin altına girmektedir." dedi.

"Bu konuya neşter vurmayı düşünüyoruz"

Taziye yemeklerinin kendilerinin de gündeminde olduğunu dile getiren Erhan, son olarak şunları söyledi: "Böyle bir sesin insanlarda da karşılık bulacağını kanaatindeyim. Bu anlamda da Batman’da ağır ağır bu yapı oluşturulmuş durumdadır. Sizin ifade etmiş olmanız, bu konuda gelen vatandaşlarımız ve kanaat önderleri de var. Biz de önümüzdeki günlerde bu konuya bir neşter vuralım dedik. Madem bu şekil bir kamuoyu oluşmuş inşallah mönümüzdeki süreç içerisinde gerek kanaat önderlerimizle bir toplantı yaparak gerekse kendi görevlilerimizle bir toplantı yaparak buna genel olarak bir neşter vurmayı düşünüyoruz. İnşallah sizin gelişinizde buna vesile olmuş olur."

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.