TBB: Baroların farklı isimleri kullanmaları ve tescil ettirmeleri yasak

TBB: Baroların farklı isimleri kullanmaları ve tescil ettirmeleri yasak

​Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı, bu konu hakkında Türk Patent ve Marka Kurumu’na resmi yazı ile bilgi verildiğini açıkladı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, 7249 sayılı "Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la Avukatlık Kanunu’nda değişikliğe gidildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, yapılan değişiklikle, "Aynı ilde yeni bir baronun kurulması halinde Türkiye Barolar Birliği, tüzel kişilik kazanma tarihini esas almak ve birden başlamak suretiyle baroları o ilin adıyla numaralandırır." hükmü getirildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

Baroların farklı isimleri kullanmaları ve tescil ettirmeleri yasaktır. Bu konuda Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı’nca Türk Patent ve Marka Kurumu’na resmi yazı ile bilgi verilmiştir.

 

Öte yandan baroların tescili Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından değil, yine kanuna göre Türkiye Barolar Birliği tarafından yapılacaktır. Kuruluşu tamamlanmayan baronun tescili de mümkün değildir. Kanun uyarınca baroların kuruluşunda kuruldukları ilin adından başka bir isim kullanması yasaklanmıştır.

Açıklamada, çoklu baro düzenlemesinin Anayasa’ya aykırı olduğu savunularak Türkiye Barolar Birliği’nin hazırladığı raporun CHP’ye gönderildiği ifade edildi.

Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu kararıyla konusunda uzman akademisyenlerden oluşan bir heyetin, yeni düzenlemeyi ayrıntılı olarak incelediği belirtilen açıklamada, "Çoklu baronun Anayasa’ya aykırı olduğu dile getirilen raporda, heyet, bu görüşünü, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarıyla destekledi. Raporda, çoklu baronun Anayasa’nın 135. maddesindeki mesleki dayanışma ilkesine aykırı olduğu, savunmanın yargının kurucu unsuru olduğu ilkesini ihlal ettiği ve savunmayı zayıflatacağı dile getirildi. Raporda, baroların Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu’ndaki temsiline ilişkin yeni oranın da ölçülü olmadığı ifade edildi."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.