TBMM Başkanı Şentop'tan Ayasofya Camii açıklaması

TBMM Başkanı Şentop'tan Ayasofya Camii açıklaması

​Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Danıştay'ın, Ayasofya'da ibadetin yolunun açılmasını sağlayan kararını değerlendirdi.

Danıştay 10. Dairesinin aldığı akararka 86 yıl aradan sonra ibadete açıklan Ayasofya Camii ile ilgili açıklamalarda bulunan TBMM Başkanı Şentop, Ayasofya'nın yönetimi Diyanet İşleri Başkanlığına geçtiğini belirtti.

Şentop, "Aslında Ayasofya Cami olarak ibadete açılmış oldu. Cumhurbaşkanımızın yayınlanmış olduğu kararname ile kararın uygulanma usulüne dair bir işlem bu. Bununla da bizim camilerin yönetiminde olduğu gibi Ayasofya'nın yönetimi Diyanet İşleri Başkanlığına geçmiş oluyor. Ayasofya bizim kuşağımızın, bizden önceki birçok kuşağın ideallerinde cami olarak açılması gereken bir yapı olarak her zaman yer almıştı. Hedef, rüya olarak yer aldı. 'Zincirler kırılsın, Ayasofya açılsın' bizim gençliğimizin sloganıydı. O dönemin gençlik liderlerinden Cumhurbaşkanımız gayret gösteren bir kişiydi. Onun döneminde Ayasofya'nın açılması hakikaten anlamlı." dedi.

"Danıştay kararı birçok bakımdan, uluslararası hukuk bakımdan değerlendirmeler içeriyor." diyen Şentop, "Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulan bir vakıfta cami olarak kullanılmasına yönelik hüküm var. Diğer camilerin de vakfiyeleri var. Dolayısıyla bu amacın değiştirilmesi doğru değil. Bu konu sadece Türkiye'nin değil başka ülkelerin de mesela Kıbrıs'ta İngilizlerin yönetiminde aslına uygun kullanılması yönünde düzenlenmiş. İç hukuk çerçevesinde vakfiyenin amacına uygun olarak kullanılmasıdır. Uluslararası hukukta dünya kültür mirasına yapı olmasıyla ilgili ülkelerin yaptığı açıklamalar var." şeklinde konuştu.  

Şentop, "Dünya kültür mirasına ait olan Sultanahmet, Şehdazedebaşı Camii de var. İlla dünya kültür mirasına dair olması için müze olması gerekmiyor. Bütün insanlık için değerli, kıymetli eserin korunması konusunda bir yaklaşım, bir delegasyon, Türkiye'nin de buna katılması. Uluslararası sözleşmelere göre belirleneceği anlamına gelmiyor. Egemenlik hakları, iç hukuktaki düzenlemelere göre bu işlerin yürütüleceğine dair hükümler var." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler