Tek başına namaza başladıktan sonra cemaat oluşması durumunda ne yapılır?

Tek başına namaza başladıktan sonra cemaat oluşması durumunda ne yapılır?

Fetva Kurulu, "Kişi tek başına farza başladıktan sonra cemaat oluşmuşsa namazını bozup cemaate tabi olması daha faziletlidir." diye belirtti.

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Tek başına namaza başladıktan sonra cemaat oluşması durumunda ne yapılır?" sorusuna yanıt verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi.

"Şafiî mezhebine göre bir kimse nafile namaz kıldığı esnada, cemaatle namaza başlanmışsa cemaati kaçırmaktan endişe etmiyorsa nafilesini tamamlar ve sonrasında cemaate katılır. Eğer cemaati kaçırmaktan korkarsa kılmış olduğu nafile namazı keser. Kişi tek başına farza başladıktan sonra cemaat oluşmuşsa namazını bozup cemaate tabi olması daha faziletlidir (el-Mecmû', V, 197). Hanefî mezhebinde, tek başına farz namaza başlayan kimsenin yapması gerekenle ilgili hükümler namazdan namaza değişmekle birlikte, bu kimse sabah namazında ikinci rekâtın secdesine hâlâ ulaşmamışsa namazını kesip cemaate katılır. Kişi nafile namaza başladıktan sonra kamet getirilirse ikinci rekâtta selam verir ve cemaate yetişir (Merğînânî, el-Hidâye, I, 324, 325)." (İLKHA)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.