Tekirdağ'ın asma yaprağı tescillendi

Tekirdağ'ın asma yaprağı tescillendi

Tekirdağ Yapıncak salamura asma yaprağı Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yayımlanmasının ardından tescillendi.

Bölgede önemli bir yer tutan Yapıncak üzümünün asmalarından elde edilen salamura yaprağı üzümden daha pahalı bir hale gelmiş durumda.

Tarımsal üretimi, hayvansal üretiminden çok daha fazla olduğu Tekirdağ'da meyve üretiminin en önde geleni ise üzümdür. Bu ürünü sırasıyla zeytin, ceviz, kiraz karpuz, kavun ve sofralık domates de takip ediyor.

Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada "Bölgemizde asma sadece üzümü için yetiştirilmemektedir. Yapıncak cinsi üzümün asma yaprağı Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden zeytinyağlı sarmaların ana malzemesi olarak tercih edilmektedir. Asma yaprağını meyvesinden daha pahalı hale getiren en önemli özelliği ise tüysüzlüğü ve ince narin yapısıdır. Dünyaca meşhur Tokat yaprağıyla yarışacak lezzetteki Yapıncak asma yaprağının ünü Trakya'yı aşmaya başlamıştır." denildi.

Açıklamanın devamında, "Tekirdağ Yapıncak salamura asma yaprağı coğrafi işaret başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yayımlanmasının ardından tescile hak kazanmıştır. Salamura Asma Yaprağı; Karacakılavuz Dimi dokuması, Malkara eski kaşar peyniri, Tekirdağ köftesi ve Tekirdağ peynir helvasından sonra ilimizde coğrafi işaret alan 5'inci ürün olmuştur." ifadeleri yer aldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler