Tekne orucu tutan çocuklara iftar

Tekne orucu tutan çocuklara iftar

​Oruç tutma yaşına gelmeyen çocuklara orucu sevdirmek amacıyla, Siirt Belediyesi, İlim Yayma Cemiyeti Siirt Şubesi ve Siirt İnsani Yardım Derneği tarafından tekne orucu özel iftar etkinliği düzenlendi.

Çocuklara Ramazan'ı anlatmak ve oruca alıştırmak amacıyla oruç tutma yaşına gelmeyen çocuklara orucu sevdirmek amacıyla düzenlenen etkinliğe, yaşları 6 ila 10 arasında yaklaşık 250 çocuk katıldı.

Çocukların, inanç değerlerini teneffüs etmeleri amacıyla düzenlenen etkinlik, çocukların sahurdan öğlene kadar tuttukları 'Tekne Orucu' ile başladı. Çocuklar iftar saatini beklerken, davul ve palyaço gösterisi sunuldu. Yemeklerin dağıtılmasıyla beraber büyük bir heyecanla ezanın okunmasını bekleyen çocuklar öğle ezanının okunmasıyla birlikte iftarlarını açtılar.

"Allah’ın rızasını kazanmak ve cennete gitmek istiyorum"

İftar etkinliğine ablası ve babası ile katılan 6 yaşında ki Gülsüm Orhan, "Gece vaktinde anne ve babamla beraber sahura kalktık. Ben Ramazan'da gün boyu 3 gün oruç tuttum. Tuttuğum oruçla Allah’ın rızasını kazanmak ve cennete gitmek istiyorum. Cehenneme gitmek istemiyorum. Oruç tutarken fazla zorlanmadım çünkü ben Allah’ı çok seviyorum." ifadelerini kullandı

"Oruç insanı açgözlü olmaktan kurtarıyor"

Ramazan ayında 6 günü tam, iki gün de yarım gün oruç tuttuğunu söyleyen Sümeyra Orhan, " Oruç çok güzel geçiyor. Ben Allah’ın rızasını, sevgisini ve cennete girmek için oruç tutuyorum. Afrika’da bir sürü aç insan bulunuyor, bizler oruç tutarak bu şekilde onları hatırlamış oluyoruz. Oruç, insanı açgözlü olmaktan kurtarıyor. Bizler küçük olmamıza rağmen oruç tutmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Geceleyin anne ve kardeşleri ile sahura kalkan Cengiz Yumuşak, aslında her gün oruç tutmak istediğini fakat yaşı küçük olduğundan dolayı annesinin kendisine izin vermediğini, bu sebeple yarım gün oruç tuttuğunu belirterek, akşamları camiye gidip Kur’an okuduğunu ve cemaatle teravih namazı kıldığını söyledi.

Tekne orucunun Anadolu'da var olan bir gelenek olduğunu belirten İnsani Yardım Vakfı (İHH) yetkililerinden Yusuf Çelik, "Yaptığımız etkinlik ile bu geleneği canlandırmak istedik. Eskiden Anadolu'da şimdiki gibi fırınlar yoktu ve ekmekler tandır da pişirilirdi. Pişen ekmekler de bir tekneye konulurdu. Tekne orucu, bir hikâye de şu şekilde aktarılıyor: Ramazan ayında tandırda bir kadın ekmek pişiriyor ve tandırda pişen ekmeğin kokusunu alan oğlu, tandırın başına geliyor. Annesi oğluna pişen ekmeği uzatıyor. Oğlu ise oruçlu olduğunu söyleyince annesi de kendisine sen bu gün tekne orucu tuttun, bu kadarı senin için yeterli, diyor." dedi.

Dünyada bir milyar insan gece yatağına aç bir şekilde giriyor

Tekne orucunun çocuklara birçok faydasının bulunduğunu hatırlatan Çelik, "Aç olan insanların halini anlıyorlar. Bu şekilde Ramazan'ın önemini kavrıyor ve Ramazan'ın bir yardımlaşma ayı olduğunu kavrıyorlar. Şu anda dünyada bir milyar insan gece yatağına aç bir şekilde giriyor. Çocuklar, oruç tutmakla onların durumunu anlamış oluyor ve bu onlara bir bilinç kazandırıyor ve bu şekilde Müslüman kardeşlerinin dertlerine ortak olmuş oluyorlar. İleride büyüdüklerinde de daha rahat ve kolay bir oruç tutmalarına vesile oluyor. Osmanlı dönemlerinde Ramazan ayında birçok etkinlikler yapılırdı. Evlerde çocukların görebilecekleri şekilde, 'Hoş geldin ya Ramazan' diye mahyalar asılırdı. Çocuklara kumbaralar verilir ve o kumbaralar dolunca, çocuklar kendi elleri ile ihtiyaç sahibi ailelere verirlerdi. Aynı zamanda ihtiyaç sahibi aileleri iftara davet edip onlarla yemeklerini paylaşırlardı. Bizler de yaptığımız bu tür etkinlikler ile çocuklarda bu farkındalık duygusunu geliştirip, başka insanların durumlarını anlama, yardımlaşma ve şükretme bilincini yerleştirmek istiyoruz. Oruç bir irade eğitimidir, çocuklara küçük yaşlarda kazanılması gereken güzel bir ibadettir. Aileler, çocuklarını tekne oruçlarına getirerek küçük yaşlardan itibaren irade eğitimini vermelerine vesile olmuş oluyorlar." şeklinde konuştu.

Tekne orucu etkinliğine katılan Belediye Başkan Vekili Ceyhun Dişad Taşkın, yaptığı açılmada çocuklara çok önem verdiklerini, ellerinden gelen her türlü hizmeti onlara sunmaya çalıştıklarını ifade etti.

Taşkın, "Tekne orucu şehrimizin adetlerinden bir tanesi, çocuklarımızla birlikte bu programı yaptık. Yaklaşık 250 çocuğumuz bu gün öğle ezanı ile oruçlarını açtılar. Çok keyifli bir ortam var. Değişik yaş gruplarında çocuklar aileleri ile birlikte bu ortamdan gayet memnun oldular. Biz de bu memnuniyete ortak oluyoruz. 4-5 yaşından itibaren değişik yaş guruplarından çocuklar bulunuyor. Bu yavrucaklarımızın orucunu Allah kabul etsin. Gelecek onlara ait, çocuklarımız bizim için çok önemli. Onlara elimizden gelen her türlü hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Katılan herkese çok teşekkür ediyorum." dedi.

İLKHA

































Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler