"Tesettür sadece başörtüsünden ibaret değildir"

"Tesettür sadece başörtüsünden ibaret değildir"

"İslami Giyim" tartışması ile ilgili görüşünü aldığımız Batman İl Müftüsü Hasan Çağlar, tesettürün sadece başörtüsünden ibaret olmadığını belirterek, giyinişin Allah'ın rızası doğrultusunda ve İslam'ın emrettiği şekilde olması gerektiğine dikkat çekti.

BATMAN - Başörtüsünün altına dar kıyafetler giyen Müslüman kadınlar üzerinden başlayan “İslami Giyim” tartışması ile ilgili görüşünü aldığımız Batman İl Müftüsü Hasan Çağlar, Müslüman kadının İslam’daki başörtüsüyle ilgili İlke Haber Ajansı’nın sorularını yanıtladı.

Hocam, tesettür nedir?

“Giyiniş İslam’ın emrettiği şekilde olmalıdır”

Tesettür; İslam’ın emrettiği şekilde giyilmesi gereken bir örtüdür. Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de ayetler var. Peygamberimizin de bu konu ile ilgili Hadis-i Şerifleri var. Ama illa çarşaftır, illa siyah olması gerekir diyemeyiz. Ama dış elbise bol olmalı, vücudun azalarını göstermeyecek şekilde bir giyiniş olmalı, mazbut olmalı ve dışarı çıkarken de bazı niyeti iyi olmayan insanların daha da niyetlerini ve arzularını kötü yola sevk edecek, tahrik edecek şekilde olmayacak tarzda İslam’ın emrettiği şekilde baştan sona vücudu örten bir giyiniş olmalıdır. Bu fistan olabilir, manto olabilir. Önemli olan mazbut ve başkasını tahrik edecek şekilde giyiniş olmaması lazım. Çünkü Hadis-i Şerifte diyor ki; ‘öyle bayanlar vardır ki giyinmiş ama çıplak gibidirler. Kendileri kötü yola meyletmiş, başkalarını da kötü yola meylettiriyor’ bunlar için Peygamberimizin bir kınaması vardır.

Tesettür denince aklımıza sadece başörtüsü mü geliyor?

“Tesettür sadece başörtüsünden ibaret değildir”

Hayır. Edepli, terbiyeli ve İslam’ın emrettiği şekilde yaşamak hem kadınlar için hem de erkekler içindir. Tesettür denince sadece akla başörtüsü gelmemelidir. Niçin tesettür emredilmiştir? Şehevi arzuların tahrik edilmemesi içindir. Dolayısıyla insanların gayri ahlaki davranışlara sevk edilmemesi için tesettür emredilmiştir. Başörtülü ama eğer giyilen kıyafete dar, giyilen kıyafete kısa ve yine insanı gayri ahlaki davranışlara sevk edecek tarzda vücudun yapısını gösterecek şekilde olursa bu da İslam’ın kabul ettiği bir şey değildir. Çünkü Peygamberimiz diyor ki; ‘bazı kadınlar vardır ki giyinmiş ama çıplaklar.’ soruyorlar nasıl giyinmiş ama çıplak diye, Peygamberimiz, ‘öyle dar giyinir ki sanki hiçbir şey giymemiş gibi vücudun tüm azaları görünür.’ diyor.

Peygamberimiz dar, kısa, vücudun azalarını gösterecek elbiseleri giymeyi de tasvip etmiyor. Kadın toplumun salahında da, fesadında da yani düzelmesinde de, bozulmasında da kadının rolü erkekten de daha fazladır. Onun için İslam kadına mazbut bir hayat, mazbut bir giyim içinde olmasını emrediyor. Ve bu şekilde o mazbut olursa, toplumun salahı yönünde rolünü oynarsa toplum da düzelir. Ama kadın rolünü toplumun düzelmesi yönünde değil de gayri ahlaki şekilde rolünü oynarsa o zaman da toplum fesada uğrar. Tesettür sadece başörtüsünden ibaret değildir. Maalesef bazı kadınlar başörtülü ama diğer elbiseleri İslam’ın emrettiği şekilde sayılmaz. Daracık, kısacık elbiseler İslam’ın tasvip ettiği elbise değildir.

Peki, hocam başörtüsüyle dar kıyafet giyilir mi?

“Dar ve kısa elbise İslam’ın kabul ettiği giyiniş değildir”

Tabi giyilmemesi lazım. Millet serbesttir, kim ne giyerse giyer ama dini açıdan sorulacak olursa; dini açıdan dar elbise, kısa elbise İslam tarafından kabul edilmez ve tasvip görmez. Dolayısıyla tesettüre riayet etmek isteyen hanımlar sadece baş örtmekle olmaz. Veya uzun elbiselidir ama daracıktır veya kısadır yine olmaz. Kadınlar vücudunu özellikle insanların olumsuz arzularını tahrik edecek şekilde giyim kuşam olursa bu İslam’ın tasvip ettiği bir durum olmaz.

Moda ile inançlarını birleştiren bazı kadınlar var. Modanın başörtüsüyle örtüştüğünü düşünüyor musunuz?

“Hem modacıları hem Allah’ı memnun etmeye çalışmak şirktir”

İslam modaya bağlı değil. Moda da bir nevi modern bir put olmuştur. Zamanla kıyafet şekilleri değişebilir ama İslam’ın emrettiği şekilde vücudu tamamıyla kapatacak şehevi arzuları tahrik etmeyecek şekilde bol elbiseyi giymeyi emreder. Kadın, ‘moda bunu istiyor, böyle giyineyim’ derse biraz moda, biraz da inanç olmuyor. İnsan bir yandan modacıları takip edip ve modacıları memnun ederse bir yandan da Allah’ı memnun edeyim derse burada ince bir şirk söz konusu olmuş oluyor. Müslüman, Cenab-ı Allah’ı memnun etmek için çalışmalıdır. Müslüman Hanım, ahlakını İslam’ın emrettiği şekilde mazbut bir giyim, kuşam içinde olmaya da dikkat etmesi gerekir. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.