TESSEP: Müslüman kadının sorumluluk alanı evidir

TESSEP: Müslüman kadının sorumluluk alanı evidir

​Tesettür Seferberliği Platformu (TESSEP) Akdeniz Bölge Koordinatörü Aynur Sülün, Hazreti Fatıma’nın (Radıyallâhu Anhâ) hayatından örnekler vererek günümüz kadınlarına mesajlar verdi.

TESSEP Akdeniz Bölge Koordinatörü Aynur Sülün, İLKHA’ya yaptığı açıklamada Hazreti Fatıma’nın (radıyallâhu anhâ) kadınlar için neden önemli olduğu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Alemlere rahmet olarak gönderilen, gözümüzün nuru Hazreti Muhammed Mustafa’ya (Sallahu Aleyhi ve Sellem) ve validemiz Hazreti Aişe’ye (radiyallahu anha) ahlak, haya ve edep bakımından en fazla benzeyen kişinin Hazreti Fatıma olduğunu belirten Sülün, “Biz Müslüman kadınlar, Resulullah’ı (Sallahu Aleyhi ve Sellem) örnek almak istiyorsak ona en fazla benzeyen kızına bakmak zorundayız. Üstelik Fatıma, vahyin inişine şahit olmuş, vahyin bireysel ve toplumsal hayata nasıl sirayet ettiğini bire bir gözlemlemiştir.” şeklinde konuştu.

Peygamber efendimizin, "Fatıma, kendi aleminin kadınlarının efendisidir." ifadelerini kullandığını da belirten Sülün, kadınların rol model olarak sadece Hazreti Fatıma’yı örnek almalarının yeterli olacağını söyledi.

Aynur Sülün

Hazreti Fatıma’nın sadece asr-ı saadet dönenimde güzide bir hanımefendi olmadığını, üstün ahlak ve edebinin her dönemde geçerli olduğunu vurguladı.

"Annem" diye hitap ettiği kızına sürekli nasihatlerde bulunan Peygamber Efendimiz (Sallahu Aleyhi ve Sellem) evladına, “Uyumak üzere olduğunuz zaman otuz üçer defa subhanallah, elhamdülillah, Allahu Ekber deyin.” ifadelerini kullanması sonrasında kendisini daha çok ahiret nimetlerine yaklaştıran Hazreti Fatıma hakkında Sülün, “Zikir ve ibadete yoğunlaşmakla dünyalık sıkıntıların insanın gözünde nasıl azalacağına, basitleşeceğine işaret ediyor.” dedi.

Eskiden ev işlerinin daha zor olduğunu ve teknolojinin gelişmesiyle çoğu alanda kolaylıkların olduğunu aktaran Sülün, şu ifadeleri kullandı:

Fakat bir o kadar da ev işi konusunda şikayetler arttı. Sıkıntı ve bunalımlar çoğaldı. Aslında bu durum rahata erdikçe ne kadar da kalbimize şifa olacak olan Allah’ın zikrinden uzaklaştığımızı gösteriyor. Üstelik Allah Resulü (Sallahu Aleyhi ve Sellem), kızına ev işlerini yapmakla Allah katında elde ettiği kazancı hatırlatıyor. Onu bu kazanç kapısını kapatmamaya teşvik ediyor. Eğer her kadın ev işlerini ve çocuklarının hizmetini bu şuurla yaparsa o işler ona eziyet olmaktan ziyade manevi bir huzur verecektir. Her daim salih amel üzere olabilme imkanını elde edecektir.

“Müslüman kadının sorumluluk alanı evidir”

Hazreti Fatıma’nın hayatına bakıldığında Müslüman kadının görev ve sorumluluklarının çok bariz bir şekilde görülebildiğini aktaran Sülün, “Müslüman kadının sorumluluk alanı evidir. Onun en önemli vazifesi anneliği, evine ve kocasına yönelik hizmetidir. Fakat modern sistem, kadın ve erkeğin sorumluluk alanlarını toplumsal cinsiyet kavramını kullanarak değiştirmeye çalışıyor. Kadın tüm sorumluluklarından soyutlanıp evinin dışına itilmek, kapitalist çarkın bir dişlisi haline getirilmek isteniyor.” dedi.

“İslam’ın kanaat anlayışını benliğimizde yaşatmalıyız”

Peygamber Efendimizin (Sallahu Aleyhi ve Sellem) kızına nasihatlarını hatırlatan Sülün, “Bir tarafta sefalet içerisinde yaşayan Müslümanlar varken ihtiyaç, israf, gösteriş, kanaat, infak kavramlarını yeniden gözden geçirmeliyiz. Reklamlar aracılığıyla bizlerde aslında ihtiyacımız olmayan şeyleri alma konusunda bir istek uyandırılıyor. Bu isteğin bizlerde oluşmasını engellemek, israfa kaçmamak için İslam’ın kanaat anlayışını benliğimizde yaşatmalıyız.” diye konuştu.

Kendilerine "İslamcı Kadın" tabiri takan bazı bayanların, ev içi ve annelik rolünün kadının vazifesi olmadığı yanılgısına düştüklerini belirten Sülün, “Bu iddialarına İslam’ı referans olarak gösterirken ne sahabeden ne hadislerden ne de İslam kaynaklarından faydalanıyor. Onlar, Kuran’ı salt meali üzerinden yorumlayarak kadın-erkek rollerini modern kalıplarla uyumlu hale getirmeye çalışıyor. Halbuki İslam dininin en iyi uygulayıcılarından olan sahabelerin hayatlarından kadına ve erkeğe İslam’ın biçtiği toplumsal rolleri uygulamalı olarak görebiliyoruz.” şeklinde konuştu.

Erkeğin ev işlerinde eşine yardım etmesi gerektiğini fakat erkeğin ev işleri ve çocuk bakımında mecburmuş gibi hareket edildiğini söyleyen Sülün, “Erkeğin rolü; ailesinin geçimi, korunması, ihtiyaçlarının karşılanması, sevgi ve şefkatiyle yönetmesidir. İhtiyaç varsa, koşullar zorsa ya da kadın dışarıda çalışmak zorundaysa yardım edebiliyorsa etsin.” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.