Ticaret Bakanı Pekcan: Fırsatçı firmaları afişe edeceğiz

Ticaret Bakanı Pekcan: Fırsatçı firmaları afişe edeceğiz

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, son dönemde fahiş fiyatlara konu olan ürünler ve firmalarla ilgili denetimlerinin sürdüğünü, daha önce tespit ettikleri şirketlere idari para cezası kestiklerini belirterek, firmaları afişe edeceklerini açıkladı.

Bakanlık olarak önce sağlık çalışanlarının ve vatandaşların maske, tıbbi ekipman ihtiyacı tedarik edilsin diye firmaların ihracatını Sağlık Bakanlığının ön iznine bağladıklarını belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, alınan önlemlerle artan fiyatlarda aşağı yönlü bir gidiş olduğuna vurgu yaptı.

Pekcan, “Bu ayın ikisinde bunlarla ilgili Reklam Kurulunun gerekçeli kararı web sitemizde firma isimleriyle beraber yayınlanacak. 6 bin 558 firmadan savunması ve yasal süreci tamamlananlar da 14 Nisan’daki Reklam Kurulu toplantısında değerlendirilecek. Buradaki bütün sonuçları hem Emniyet Genel Müdürlüğü hem Hazine ve Maliye Bakanlığı hem de MASAK’la da paylaşıyoruz. Biz maske üreticisi ve ihracatçısı bir ülkeyiz. Ancak hem Sağlık Bakanlığına tedarikte bir sıkıntı çıkarmayan ve fiyatlarda fahiş fiyat uygulamayan, makul fiyattan Bakanlığımızın ve halkın ulaşımına sunan ihracatçı firmalarımızın da önünü kapatmamamız lazım. Çünkü bunlar bu piyasadaki oyuncular ve inşallah bu ‘pandemi’ geçecek. Bu firmalarımız bu pazarlarda kalıcı olacaklar. Yani ikisini birbirinden ayrı değerlendirmemiz lazım” dedi.

İran ve Irak hudut kapılarının kapanması ile Avrupa'dan gelen siparişlerin durmasının Türkiye'nin ihracatını etkilediğini belirten Pekcan, şunları söyledi:

“Mart ayında bizim İran’a ihracatımızın yüzde 82 azaldığını görüyoruz. Irak’a ihracat düşüşü yüzde 55-60’lardaydı, aldığımız temassız ticaret tedbirleriyle bu yüzde 48 oldu. Şoför, dorse, konteyner değişimiyle ticaret günde 200-300 TIR iken, şu anda binlere çıktık ama bin 700’lere ulaşmamız gerekiyor. İspanya’ya ve İtalya’ya yüzde 40, Fransa’ya yüzde 32 buçuk, Almanya'ya yüzde 14, Çin'e yüzde 19, İngiltere'ye yüzde 12 azalma var. Bütün bunların ışığında bu ay ihracatımızda bir miktar düşme göreceğiz ama yüzde 20’lerin altında olacak, yüzde 17 civarlarında bir düşüş bekliyoruz. Yarın kesin rakamları açıklayacağız ama temassız ticaret ile en kısa zamanda bunu toparlayacağız.”

İLKHA


Ticaret Bakanı Pekcan: Fırsatçı firmaları afişe edeceğiz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler