Tillo'nun orjinal ismi iade ediliyor

Tillo'nun orjinal ismi iade ediliyor

Siirt'in resmi ismi Aydınlar olan Tillo ilçesinin orijinal ismi iade ediliyor

Siirt'in Aydınlar ilçesinin isminin halk arasında bilinen adıyla 'Tillo' olarak değiştirilmesi için verilen kanun teklifine ilgili bakanlıklar olan İçişleri ve Adalet bakanlıklarının olumlu görüş bildirdikleri belirtildi.

Siirt milletvekilleri Afif Demirkıran ve Osman Ören, Aydınlar ilçesinin isminin halk arasında bilinen adıyla 'Tillo' olarak değiştirilmesi için hazırladıkları kanun teklifini Ekim ayında AK Parti Meclis Grup Başkanlığı'na sunmuşlardı. Bu kanun teklifiyle ilgili AK Parti Meclis Grup Başkanlığı, ilgili bakanlıklardan görüş istemişti. İlgili bakanlıklar olan Adalet ve İçişleri bakanlıklarının konuyla ilgili olumlu görüş belirttikleri açıklandı.

AK Parti Siirt Milletvekili ve Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Afif Demirkıran, isim değişikliği konusunda Adalet ve İçişleri bakanlıklarının olumlu görüş bildirdiklerini belirterek, ilçenin, en kısa zamanda tekrar asırlar boyunca bilinen adına kavuşacağına inandığını söyledi.

Tillo'nun asırlar boyunca, dünya bilim tarihine iz bırakmış bilim adamı ve din alimleri yetiştirdiğini belirten Demirkıran şöyle dedi:

''Bu ilçemiz, dünya bilim tarihinde de halkımız arasında da hep Tillo olarak bilindi. Başta Marifetname olmak üzere, 50'nin üstünde eserde burası Tillo olarak geçiyor. İbrahim Hakkı Hazretleri burada yaşadı ve bütün dünya ve bilim çevreleri burayı Tillo biliyor. İbrahim Hakkı Hazretlerinin hocası İsmail Fakirullah Hazretlerinin de, dev bir divanın sahibi olan Sultan Memduh Hazretlerinin eserlerinde de burası hep Tillo olarak geçer. Aradan geçen bunca yıla rağmen vatandaşlarımız arasında da adı hep Tillo olarak kaldı. Bizde bu durumu göz önünde bulundurarak, Aydınlar adının değiştirilmesi için milletvekil arkadaşım Osman Örenle birlikte bir kanun teklifi hazırladık.

AK Parti Meclis Grup Başkanlığı'na verdiğimiz kanun teklifi partimize mensup diğer milletvekilleri tarafından da benimsendi ve imzalandı. Kanun teklifi grubumuzca ilgili bakanlıklardan görüş alınması için başbakan yardımcılığına gönderildi. Başbakan Yardımcımız Sayın Bekir Bozdağ'ın görev bölümüne giren bu konu ile ilgili olarak İçişleri ve Adalet Bakanlıklarından görüş soruldu. Bu iki bakanlığın konuyla ilgili olarak olumlu görüş belirttiğini öğrendik. Kanun teklifimiz yeni yılla birlikte İçişleri Komisyonu'nun ardından Meclis Genel Kurulu'na gelecektir. Genel Kurul'umuz tarafından da teveccüh göstereceğine ve bu yanlışlığı düzelteceğine inanıyorum''

-''Tillo gerçek adıyla bilinmeye devam edecek''

AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören, Tillo'nun gerçek adına kavuşacağını ve bu adla bilinmeye devam edeceğine inandığını ifade etti. Ören ''Aydınlar adı hep yapay, halkımızca benimsenemeyen yalnızca resmi yazışmalarda kullanılmaya mahkum bir addı. Bu yanlışlığa son verilmesine vesile olacağımız için son derece mutluyum. Bu kanun teklifinin yasalaşması ile birlikte Tillo bundan sonra da gerçek adıyla bilinmeye devam edecektir" şeklinde konuştu.

Aydınlar Belediye Başkanı Mesut Memduhoğlu da kanun teklifinin bir an önce yasalaşmasını beklediklerini söyledi. Tillo'nun 1958 yılında belediyenin kurulması ile birlikte belde, 1990 yılında da ilçe statüsüne kavuştuğunu belirten Mesutoğlu, ''Binlerce yıllık tarihe sahip Tillo, hep bu adla anıldı. Adının ne zaman Aydınlar olarak değiştirildiğini bilmiyorum ama 1958 yılından beri Aydınlar Belediyesi olarak hizmet vermemize rağmen vatandaşlarımız belediyemizi hep Tillo Belediyesi olarak tanıyor. Bu kanun teklifinin bir an önce yasalaşmasını bekliyoruz'' dedi.

-''Herkesin Tillo dediği yere bizim Tillo dememiz kadar normal bir şey olamaz''

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 14 Ekim 2012 tarihinde Siirt'te yaptığı ziyarette, Aydınlar ilçesinin isminin Tillo olarak değiştirilmesiyle ilgili kanun teklifi hakkında ''Tarihe mal olmuş isimleri tarihi kimliği ile beraber korumakta fayda olduğunu her defasında ifade ediyoruz. Aydınlar da güzel bir isim ama Tillo kadar kabulü henüz oluşturmamış. O nedenle Tillo isminin yeni süreçte değerlendirileceğini düşünüyorum. Halkın kabulü zaten bu yönde, Siirtliler Tillo diyor, Tillolular da Tillo diyor, bütün Türkiye bütün dünya Tillo diyor. Herkesin Tillo dediği yere bizim Tillo dememiz kadar normal bir şey olamaz. Normalin yapılması konusunda bir süreç var. Biz bunu daha önceki zamanlarda da ifade ettik. Bu isimlerin zaman içerisinde değerlendirilmesinde fayda olduğunu her fırsatta ifade ettik. Arkadaşlarımızın teklifi bu anlamda bir fırsattır'' demişti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.