Trump, DSÖ ile ilişkilerini sonlandırdığını açıkladı

Trump, DSÖ ile ilişkilerini sonlandırdığını açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump, Dünya Sağlık Örgütü’nün ABD'nin “esaslı reform” taleplerini yerine getirmediğini ileri sürerek ilişkilerini sonlandırdığı açıklamasında bulundu.

Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Trump, Çin'in uzun yıllardan beri ABD'den yararlandığını ve bunun da bir önceki Başkan Barack Obama döneminde arttığını savundu.

Çin'in, Güney Çin Denizi'ndeki tutumuna da değinen Trump, “Çin'in Pasifik Okyanusu'nda hukuksuz yollarla hak iddia ettiği topraklar, seyrüsefer serbestisini ve uluslararası ticareti tehdit ediyor. Ayrıca Çin, Hong Kong'un otonomluğunun korunmasına ilişkin dünyaya verdiği sözü de tutmadı.” dedi.

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgınından dolayı da Çin'i sorumlu tutan Trump, Çinli yetkililerin DSÖ'ye karşı bildirim yapma sorumluluklarını yerine getirmediğini ve dünyayı yanlış yönlendirmesi için DSÖ'ye baskı uyguladığı iddiasında bulundu. 

Salgının başlarında DSÖ'yü dinlemeyerek Çin'e seyahat yasağı uyguladığını anımsatan Trump, şunları kaydetti:

“Çin'in DSÖ üzerinde mutlak bir hakimiyeti var. ABD, DSÖ'ye yılda neredeyse 450 milyon dolar fon sağlarken, Çin sadece 40 milyon dolar ödedi. DSÖ'den esaslı reformlar yapmasını istedik ancak onlar harekete geçmeyi reddetti. DSÖ, oldukça ihtiyaç duyulan reformları yapmadığı için biz de bugün DSÖ ile ilişkimizi sonlandırıyoruz. Bu örgüte sağlanan fonları, hak eden acil küresel sağlık durumlarına aktaracağız.”


Trump, DSÖ ile ilişkilerini sonlandırdığını açıkladı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.