Trump, Dünya Sağlık Örgütünden çekilme sürecini başlattı

Trump, Dünya Sağlık Örgütünden çekilme sürecini başlattı

ABD Başkanı Donald Trump Coronavirusü salgını sürecinde yaşanan gerilimin ardından Dünya Sağlık Örgütünden çekilme sürecini resmen başlattı. Kararla ilgili olarak ABD Kongresi’ne de bildirimde bulunuldu.

Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) bağlı olduğu Birleşmiş Milletlerin genel sekreterine bir mektup yazılarak Trump yönetiminin çekilme sürecini resmen başlattığı kaydedildi.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Demokrat Bob Menendez, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada çekilme kararıyla ilgili olarak Trump yönetiminin ABD Kongresi’ni bilgilendirdiğini yazdı.

Kararı ve Trump’ın salgın sürecindeki tutumunu eleştiren Senatör Menendez, “Kongre’ye Başkan’ın ABD’yi salgın devam ederken WHO’dan resmen çektiği konusunda bildirimde bulunuldu. Trump’ın COVID konusundaki yönetimi için kaotik ve tutarsız demek hafif kalır. Bu, Amerika’nın çıkarlarını ya da hayatları korumayacak. Amerikalıları hasta ve yalnız bırakacak.” ifadelerini kullandı.

Trump, geçtiğimiz nisan ayında, Coronavirus salgını döneminde “Çin merkezli” davranmakla suçladığı Dünya Sağlık Örgütüne ABD’nin bütçe desteğini askıya almış, daha sonra örgüte yazdığı mektupta bir ay içinde bazı reformların gerçekleştirilmemesi halinde ABD’nin WHO’dan çekilme sürecini başlatacağı tehdidinde bulunmuştu.

ABD’de Dünya Sağlık Örgütünü eleştirenler, örgütün salgının başlangıcında virüsün insandan insana bulaşmadığı yönündeki açıklamasıyla uluslararası toplumu yanlış yönlendirdiğini savunmuş, kimileri de örgütün salgının başlangıcında attığı adımları Çin’in yeterince şeffaf olmamasına bağlamıştı.

Çin, Salgın İstihbarat ve Bilgi Sistemi üzerinden bazı bilgilere ulaşan Dünya Sağlık Örgütünü Wuhan kentinde olağandışı hastalık vakalarıyla ilgili olarak 31 Aralık’ta bilgilendirmişti. Bazı bilimsel araştırmalarda da Coronavirusünün kasım ayı ortalarında Wuhan’da dolaşımda olduğu yönünde delillerin olduğu belirtilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, Amerika yılda yaklaşık 500 milyon dolarla Dünya Sağlık Örgütüne en fazla katkıda bulunan ülke.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.