Trump sonuçları kabul etmiyor! ABD'de bundan sonraki süreç mahkemede mi bitecek?

Trump sonuçları kabul etmiyor! ABD'de bundan sonraki süreç mahkemede mi bitecek?

ABD'de Demokrat Aday Joe Biden'ın başkanlık seçimini kazandığının açıklanmasının ardından bir aydan uzun sürecek bir süreç de başlamış oldu.

Trump'ın seçimi kendisinin kazandığı iddiası sonrasında itirazların yargıya taşınması ve sürecin daha da uzayabileceği belirtiliyor.

3 Kasım seçimlerinde halkın verdiği oylarla eyalet bazında Seçiciler Kurulu üyeleri belirlenmiş oluyor. ABD yasalarına göre, en geç 8 Aralık tarihine kadar eyalet bazındaki itirazların sonuçlandırılması gerekiyor. Bununla birlikte Seçiciler Kurulu delegeleri belirlenmiş olacak.

Seçiciler kurulunun 538 üyesi ise başkan seçimlerini 14 Aralık tarihinde yapacak. Seçici Kurul üyeleri, çok istisnai durumlar haricinde kendi eyaletlerinden çıkan sonuç doğrultusunda başkan için oy kullanacak.

Seçici Kurul üyelerinin yazılı olarak kullandığı oylar, Washington'a ve Senato Başkanı'na gönderilecek. Bunun için de son tarih 23 Aralık. Seçici Kurulun verdiği oylar 6 Ocak 2021'de Senato ve Temsilciler Meclisi'nin ortak oturumunda sayılacak.

Bu noktada da kongre üyelerinin "Seçici Kurul oylarına" itiraz hakkı bulunuyor. İtiraz konusu oylar kongrece oylanarak iptal edilebilecek. Olası iptallerin ardından, Seçici Kurul delegelerinden 270'ten fazla oy alan aday, ABD Kongresi tarafından 46. ABD Başkanı olarak tescil edilecek.

Tüm bu aşamaların ardından sonuç değişmezse, Joe Biden'ın 20 Ocak'ta yemin ederek göreve başlaması bekleniyor.

Trump cephesinden açılan davalar ise ABD seçimlerinde nihai olarak en yüksek yasal yetki sahibi Yüksek Mahkeme'ye kadar gidebilir. Mahkemenin yeniden sayımlara da müdahale yetkisi var. Mahkeme sürecinin Trump'ın görev süresinin biteceği 20 Ocak 2021'e kadar bitmemesi halinde ABD Anayasasına göre Başkanlığa Temsilciler Meclisi başkanı Nancy Pelosi vekalet edebilir.

Bu arada, ABD'de Biden'ın seçim sonuçlarına göre başkan seçilmesinin ardından Trump destekçileri ülke genelinde eylemler düzenliyor.

Sonuçları kabul etmeyen ve kazandığını iddia eden Trump, Demokratların Biden için hile yaptığını savunarak sonuçları yargıya taşıyacağını ilan etti.

Trump destekçileri de, Trump ve kampanya ekibinin itirazlarına paralel olarak ülke genelinde çeşitli bölgelerde eylem yapmaya başladı.

Atlanta, Tallahassee, Austin, Bismarck, Boise ve Phoenix gibi kentlerde sokaklara çıkan Trump destekçilerinin silahlı oldukları ve "Daha bitmedi", "Çalmayı bırakın", "Oylar çalınıyor", "Yalan haberler" gibi sloganlar attıkları belirtiliyor.

Trump yanlıları ile Biden'ın zaferini kutlayan Demokrat Parti destekçilerinin zaman zaman karşı karşıya geldiği de bildirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.