Trump'tan Dünya Sağlık Örgütüne tehdit: Bir ay süreniz var!

Trump'tan Dünya Sağlık Örgütüne tehdit: Bir ay süreniz var!

ABD Başkanı Donald Trump, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'a yazdığı mektupta, WHO'ya mali desteği çekmekle tehdit etti.

ABD Başkanı Donald Trump Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'a  mektup yazdı.

Yazdığı mektubu Twitter hesabından da paylaşan Trump, hem ülkesini WHO üyeliğinden çekmekle tehdit etti hem de kişisel olarak Ghebreyesus'un bu süreçte bazı hatalar yaptığını ileri sürerek bunları sıraladı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün kendisinden beklenen iyileştirmeleri yapması için 30 günlük bir süre tanıyan Trump, bu sürenin sonunda Amerika’nın, örgüte verdiği yıllık 400 milyon doları civarındaki mali desteği 50 milyon dolar civarına düşürme uygulamasını, kalıcı hale getireceklerini ifade etti.

ABD'nin WHO üyeliğini de gözden geçireceklerini söyleyen Trump, WHO'nun Çin’in Wuhan şehrinde bir salgının başladığına dair güvenilir tüm raporları görmezden geldiğini savundu

Dünya Sağlık Örgütü’nün, Çin tarafından yapılan ve virüsün insandan insana bulaşmadığı şeklindeki açıklamasını kabul ettiğini söyleyen Trump, uygun biçimde bir soruşturma yapmadığını ve hatta virüsün insandan insana bulaşmadığı bilgisini 14 Ocak tarihinde kamuoyuyla paylaştığını hatırlattı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Tedros Adhanom Ghebreyesus’a bir acil durum ilan edilmemesi konusunda baskı yaptığını söyleyen Trump, Ghebreyesus’un Ocak ayında yaptığı her iki açıklamanın birbirinin tersi olduğunu ifade etti.

Trump, Çin’in diğer ülkelere seyahat kısıtlaması uygulaması yapılmaması konusunda baskı yaptığını, Dünya Sağlık Örgütü Direktörtü Ghebreyesus’un da yaptığı açıklamada, virüsün Çin dışındaki yayılımının en az seviyede ve yavaş olduğunu söylediğini dile getirdi.

ABD Başkanı, tüm bu yaşananlara karşın Dünya Sağlık Örgütü’nün 4 binden fazla insanın hayatını kaybetmesi, 100 binden fazla kişiye virüs bulaşması ve hastalığın en az 114 ülkeye yayılmasından sonra ancak bunu pandemi olarak ilan etmesine de tepki gösterdi.

ABD Başkanı Donald Trump mektubunun son bölümünde özellikle Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Ghebreyesus’a yönelik sert ifade ve eleştirilerde bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump mektubun son paragrafında "Sizin ve örgütünüzün defalarca tekrarladığı yanlış adımların dünyaya maliyeti son derece büyük oldu. Dünya Sağlık Örgütü’nün yoluna devam edebilmesinin tek yolu, kendisinin Çin’den bağımsız hareket edebildiğini kanıtlamasıdır. Yönetimim, sizinle örgütün nasıl reform edilmesi gerektiği konusunu görüşmeye başladı. Ancak süratle adım atılması gerekiyor. Boşa harcayacak zamanımız yok. Dolayısıyla ABD Başkanı olarak benim görevim, eğer önümüzdeki 30 gün içerisinde Dünya Sağlık Örgütü, bu önemli iyileşmeleri sağlamazsa, Amerika’nın geçici olarak dondurduğu mali desteği kalıcı hale dönüştüreceği ve örgüt üyeliğini gözden geçireceğini size bildirmektir. Amerikan halkının vergilerinin mevcut haliyle Amerika’nın çıkarlarına hizmet etmeyen bir örgüte gitmesine izin veremem." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.