Tüm İslam âleminde olduğu gibi Türkiye’de de Ramazan Bayramı heyecanı yaşanıyor

Tüm İslam âleminde olduğu gibi Türkiye’de de Ramazan Bayramı heyecanı yaşanıyor

Bu yıl Coronavirus salgını nedeniyle Türkiye başta olmak üzere dünya genelindeki birçok ülkede Ramazan Bayramı salgın hastalığın ve yasakların gölgesinde idrak edilecek.

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını tedbirleri kapsamında, Türkiye'nin 81 ilinde arife gününden başlayıp Ramazan Bayramı boyunca uygulanacak sokağa çıkma yasağı nedeniyle vatandaşlar, bu yıl bayramı buruk şekilde karşılayacak.

Covid-19 salgını kapsamında alınan tedbirler ve uygulamaya konulan yasaklar, birçok alanda hayatı olumsuz etkilerken, Müslümanlar tarafından oruç, teravih, mukabele gibi ibadetlerle, paylaşma ve dayanışma içinde geçirilen Ramazan ayını ve asırlardır coşku ve şenlik havasında geçen bayramları da etkiledi.

İslam alemi, bir yandan on bir ayın sultanı olan rahmet, bereket ve mağfiret ayı Ramazan’ın ardından bayrama kavuşmanın sevincini ve mutluluğunu yaşarken, bir yandan da bayramı Covid-19 salgının gölgesinde geçirecek olmanın burukluğunu yaşıyor.

Covid-19 salgını, bayram namazı ve kutlamaları ile asırlardır uygulanan aile büyüklerini ziyaret etme ve el öpme, misafir karşılama ve ikramda bulunma, bayramlık kıyafet giyinme, çocuklara şeker ve harçlık verme gibi birçok geleneği bu Ramazan Bayramı'nda sekteye uğratacak.

Diyanet İşleri Başkanlığının, Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında camilerdeki toplu ibadetlere ve faaliyetlere ara vermesi nedeniyle bu yıl bayram namazı da camilerde kılınamayacak.

Bayram sabahları hıncahınç dolan camiler Ramazan ayında olduğu gibi bayram gününde de tarihi bir sessizliğe bürünecek. Namazın ardından cemaatin birbirleriyle musafahalaşarak bayramlaştığı, lokum ve şekerlerin ikram edildiği cami avlularında bu yıl hüzün hâkim olacak.

Aile büyüklerinin evlerinde toplanıldığı, bin bir zahmet ve özenle hazırlanan büyük sofralarda 7'den 70'e tüm aile bireylerinin bir arada yemek yiyip sevincini paylaştığı Ramazan Bayramı, bu yıl sessiz ve buruk geçecek.

Herkesin kendi evinde ailesiyle geçireceği bu bayramda, sokağa çıkma yasağı nedeniyle bayramların olmazsa olmazı ziyaretler ve el öpme adeti de yapılamayacak. Kısacası bu bayramda ilk defa birçok ilk yaşanacak.

Gaziantep’teki siyasi parti, sivil toplum kuruluşları ve kurum yetkilileri, Coronavirus salgını nedeniyle Ramazan Bayramı'nda arada fiziki mesafe olsa da kalben bir arada olunacağını belirterek, her ne kadar buruk ve sessiz bir bayram olsa da bayramların, Allah'ın birer hediyesi ve ikramı olduğunu ve en güzel şekilde idrak edilmesi gerektiğini söylediler.

Allah’ın Müslümanlara ikramı olan bayramların, mutlulukların paylaşıldığı, birlik, beraberlik, kardeşlik duygularının güçlendirildiği, dargınlık ve kırgınlıkların unutulduğu, insanların kaynaşmasına vesile olan müstesna günler olduğuna dikkat çeken siyasi parti, sivil toplum kuruluşları ve kurum yetkilileri, tüm İslam aleminin bayramını kutladı.

Siyasi parti, sivil toplum kuruluşları ve kurum yetkilileri, Ramazan Bayramının İslam âlemi başta olmak üzere tüm insanlığa barış ve huzur getirmesine, salgın hastalığın da son bulmasına vesile olmasını dilediler.

“Bayram sevincini yaşayalım”

Müslümanların Ramazan-ı Şerif-i geride bırakmanın hüznünü yaşamakla birlikte Ramazan Bayramı'na da kavuşmanın sevincini yaşadığına dikkat çeken Gaziantep İl Müftü Vekili Dr. Ramazan Yıldırım, “Bayramlar mutluluğun, huzurun, güzelliklerin, iyiliklerin iliklerimize kadar hissettiğimiz hissedildiği, mutluluğun zirve yaptığı, insanların birbirine karşı güzel duygular geliştirdiği ve zirve yaptığı müstesna zaman dilimleridir. Bizler de inşallah Ramazan ayının akabinde Rabbimizin bize ihsan ve armağan ettiği Ramazan Bayramı'nı idrak etmiş olacağız. İnşallah bu bayramı coşkulu bir şekilde, sevinçle, birbirimize hissettirerek, caddemize, sokağımıza, evimizin içine kadar bayramı, sevincini ve güzelliğini hissettirmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“Telefon aracılığıyla büyüklerimizin bayramlarını kutlayalım”

Covid-19 salgını nedeniyle Ramazan ayında olduğu gibi bayramda da bazı ilklerin yaşanacağına dikkat çeken Yıldırım, “İnşallah bu ilk ve son olur. Allah'tan temennimiz ve niyazımız odur ki; böyle bir bayramı tekrar bizlere yaşatmasın. Bu bayram malumunuz evlerimizden çıkamayacağız, dostlarımızı ve ahbaplarımızı ziyaret edemeyeceğiz. Onların tatlılarını yiyip çaylarını ise içemeyeceğiz. Belki çocuklarımız da ellerinde şeker poşetleri ile kapı kapı dolaşıp şeker toplayamayacaklar. Ama gelin bu bayram evimizin içini bayram neşesi ile donatalım. Evimizin içinde hep beraber huzurlu bir şekilde ve güler yüzle bayramlıklarımızı giyerek hep beraber ailemizle bayramlaşalım. Büyüklerimizin belki ellerini öpemeyeceğiz ama telefon aracılığıyla bayramlarını kutlayalım. Başta da anne, babamız ve büyüklerimizin bayramını kutlayalım. Diğer taraftan da küçüklerimizi sevindirelim. İnşallah Bayram sevinci ve coşkusuna onları da katmaya çalışalım. Bu vesileyle başta gazi şehrimizde ki hemşerilerimizin bayramını tebrik ediyorum. Bayramın şehrimize, ülkemize ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini yüce Rabbimden niyaz ediyorum.” diye konuştu.

“Ramazan Bayramı'na kavuşmanın sevincini yaşıyoruz”

Ramazan Bayramı'nın tüm İslam âlemine ve insanlık ailesine huzur ile barış getirmesini Allah'tan niyaz eden HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer, “Bir yandan ibadet, huzur, sükûnet, içinde bulunan bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi ve Ramazan ayını geride bırakmanın hüznünü yaşarken, diğer yandan Ramazan Bayramı'na kavuşmanın sevincini yaşıyoruz. Her ne kadar Coronavirus salgını bayram sevincimize gölge düşürse de aziz İslam'ın şiarı olan bayramı sevinç, huzur ve sükunetle karşılamamız gerekiyor. Bu vesileyle bayramınızı tebrik ederim.” dedi.

“Buruk da olsa bayramın sevincini yaşamalıyız, yaşatmalıyız”

Peygamber Sevdalıları Vakfı Gaziantep temsilcisi Mehmet Taş ise “Rahman olan Allah, tüm dünyayı tehdit eden bu virüsten bizleri selamete kavuştursun. Yine bir rahmet ayı olan Ramazan-ı Şerifi geride bırakmanın hüznünü yaşıyoruz. Allah kısmet ederse Ramazan Bayramı'nı idrak edeceğiz. Belki bu bayramı buruk geçireceğiz. Fakat yine de sabah kalkıp aile efradımızla bayram namazını birlikte kılıp daha sonrasında güzel elbiselerimizi giyip bayramlaşalım. Her ne kadar akrabalarımızı, dostlarımızı ziyaret edemezsek bile telefonla arayalım, bayramlarını kutlayalım. İnşallah bu vesileyle Gaziantep halkımızın, tüm ülkemizin ve tüm İslam aleminin mübarek Ramazan Bayramı'nı kutluyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

“Rabbim Ramazan Bayramı'nı tüm dünya Müslümanlarının kurtuluşuna vesile kılsın”

Başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu ebedi azaptan kurtuluş olan Ramazan-ı Şerifi geride bırakmanın hüznüyle, bir bayrama daha ulaşmanın da mutluluğunun birlikte yaşandığını dile getiren Mustazaflar Cemiyeti Gaziantep Şube Başkanı Müslüm Yıldız da şunları söyledi:

“Rabbim, Ramazan ayı içerisinde yaptığımız bütün iyilikleri, zekatlarımızı, sadakalarımızı ve diğer ibadetlerimizi dergahı izzetinde kabul buyursun. Bizleri Ramazan içerisinde kurtuluşa eren Müslümanlardan eylesin. Tabi ki Rabbim Ramazan ayının sonunda bize Ramazan Bayramı'nı lütuf ediyor. Ramazan Bayramı'nda bu malum hastalıktan dolayı büyüklerimizi her ne kadar ziyaret edemezsek bile onları telefon ile arayıp, hal hatırını sormayı ve bayramlarını kutlamayı unutmayalım. Rabbim Ramazan Bayramı'nı tüm dünya Müslümanlarının inşallah kurtuluşuna vesile kılsın. Mustazaflar Cemiyeti Gaziantep Şubesi olarak tüm dünya Müslümanlarının Ramazan Bayramı'nın mübarek olmasını diliyorum.”

“Bayramın önemini çocuklarımıza anlatarak idrak etmeliyiz”

Coronavirus salgını nedeniyle Ramazan ayında olduğu gibi Ramazan Bayramı'nın da buruk karşılandığını belirten Gaziantep Umut Kervanı Başkanı Mustafa Özaslan da “Rabbimize hamd ediyor, peygamberimize salât ve selam ediyoruz. Bugün bayram günüdür. Bayramı her ne kadar buruk karşılasak da ve her ne kadar malum hastalıktan dolayı ziyaretler, bir araya gelmeler olmasa da yine de bayramı bayram olarak idrak etmemiz ve karşılamamız lazım. Büyükleri ziyarette, küçüklerin bizleri ziyaretinde elbette ki bu salgından dolayı sıkıntılar var.  Gönül isterdi ki büyüklerimizin ellerini öpelim ve onları ziyaret edelim. Çocuklar gelsinler, başlarını okşayalım, onlarla kucaklaşalım. Ama malum bu hastalık tüm dünyayı etkilediği gibi Türkiye'yi de olumsuz etkiledi. Müslümanlar olarak bu bayramı evlerimizde de olsak bayramın önemini çocuklarımıza anlatarak, hep birlikte bu bayramı buruk da olsa idrak etmemiz lazım. Aslında bugün belki biz evlerimizde ailemizle birlikte bu bayramı idrak edeceğiz. Ama bugün yurtlarından edilen, memleketleri işgal edilen hayatlarını farklı zorluklarla ikame eden Müslüman kardeşlerimize dua edeceğiz. Onların bayramları elbette ki daha da zor. Belki de onlar hiç bayram yapamayacaklar. Bu vesileyle tüm dünya Müslümanlarını ve darda olan kardeşlerimizin bayramını kutluyor, hayırlı bayramlara kavuşmalarını Rabbimizden temenni ediyoruz.” diye konuştu.

“Bu bayramı Coronavirus dolayısıyla biraz buruk geçireceğiz”

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gök de şunları dile getirdi:

“Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennem azabından kurtuluş olan bir Ramazan ayını daha geride bırakmanın hüznünü yaşıyoruz. Fakat bir bayrama daha kavuşuyoruz. Bu bayramı Coronavirus gölgesinde geçireceğiz. Bayramlar bizim için büyüklerimizin duasını aldığımız, ellerini öptüğümüz, mutluluk kaynağı günlerimizdir. Ancak bu bayramı Coronavirus dolayısıyla biraz buruk geçireceğiz. Ama ne olursa olsun her işte bir hayır vardır. Bayramda büyüklerimizi görüntülü arayıp, telefon üzerinden bayramlarını kutlayacağız. İnşallah yine onların hayır duasını alacağız. Hem Anadolu’nun hem de Doğu Türkistan’dan Filistin'e, Yemen'den Arakan’a kadar ve bütün mazlum ümmetin bayramını kutluyorum. Bayramınız mübarek olsun.”

“Ramazan Bayramı İslam'ın doğuşunun bayramıdır”

Kervan Radyo Yayıncılık Yönetim Kurulu Başkanı Ökkeş Korkmaz ise “Ramazan Bayramı İslam'ın doğuşunun bayramıdır. Dinimizin rahmet, mağfiret ve cehennem ateşinden kurtuluş olarak nitelendirdiği ve içerisinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini de barındıran Ramazan-ı Şerifi geride bırakarak Ramazan Bayramı'na kavuşmuş bulunuyoruz. Bu bayramın, bayramı gözyaşları içerisinde karşılamak durumunda olan kardeşlerimizin acılarının dinmesi ve yaralarına merhem olmasını Cenab-ı Allah'tan temenni ediyorum. Bu duygularla tüm İslam aleminin mübarek Ramazan Bayramı'nı kutlar, sizlere, ailenize sağlıklı güzel günler ve esenlikler dilerim.” dedi.

İLKHA


Tüm İslam âleminde olduğu gibi Türkiye’de de Ramazan Bayramı heyecanı yaşanıyor

Tüm İslam âleminde olduğu gibi Türkiye’de de Ramazan Bayramı heyecanı yaşanıyor

Tüm İslam âleminde olduğu gibi Türkiye’de de Ramazan Bayramı heyecanı yaşanıyor

Tüm İslam âleminde olduğu gibi Türkiye’de de Ramazan Bayramı heyecanı yaşanıyor

Tüm İslam âleminde olduğu gibi Türkiye’de de Ramazan Bayramı heyecanı yaşanıyor

Tüm İslam âleminde olduğu gibi Türkiye’de de Ramazan Bayramı heyecanı yaşanıyor

Tüm İslam âleminde olduğu gibi Türkiye’de de Ramazan Bayramı heyecanı yaşanıyor

Tüm İslam âleminde olduğu gibi Türkiye’de de Ramazan Bayramı heyecanı yaşanıyor

Tüm İslam âleminde olduğu gibi Türkiye’de de Ramazan Bayramı heyecanı yaşanıyor

Tüm İslam âleminde olduğu gibi Türkiye’de de Ramazan Bayramı heyecanı yaşanıyor

Tüm İslam âleminde olduğu gibi Türkiye’de de Ramazan Bayramı heyecanı yaşanıyor

Tüm İslam âleminde olduğu gibi Türkiye’de de Ramazan Bayramı heyecanı yaşanıyor

Tüm İslam âleminde olduğu gibi Türkiye’de de Ramazan Bayramı heyecanı yaşanıyor

Tüm İslam âleminde olduğu gibi Türkiye’de de Ramazan Bayramı heyecanı yaşanıyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.