Tunceli'de dağ keçisi avlanması yasaklandı

Tunceli'de dağ keçisi avlanması yasaklandı

Tunceli'de, dağ keçisi başta olmak koruma altına alınan bazı hayvanlara av yasağı getirildi.

Tunceli Valiliği, dağ keçisi başta olmak üzere koruma altına alınan yaban keçisi (bezuar), çengel boynuzlu dağ keçisi (şamua), vaşak, su samuru, boz ayı, ur keklik, kurt gibi türlerin herhangi bir sebeple avlanmasını yasakladı.

Konuyla ilgili Valilik tarafından yapılan açıklamada, son günlerde bölgede özellikle koruma altında bulunan dağ keçisi, vaşak  gibi türlerin kaçak avcılar tarafından avlanması üzerine harekete geçildiği belirtildi.

Açıklamada, "ilimizde Tarım ve Orman Bakanlığımızca koruma altına alınan Yaban Keçisi (Bezuar), Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi (Şamua), Vaşak, Su Samuru, Boz Ayı, Ur Keklik, Kurt gibi türlerin herhangi bir sebeple avlanması yasaklandı. Belirtilen yasağa uymayanlar hakkında ise 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'nun 2. ve 4. Maddeleri ile Tarım ve Orman Bakanlığı Merkez Av Komisyonu Kararının 5. Maddesi hükümleri uyarınca gerekli idari işlemler yapılacak." denildi.

Yaban hayvanlarına helikopterle yemleme

Ayrıca, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerince helikopterle yaban hayvanlarına yem bırakıldı.

Ekiplerce hazırlanan ekmek, buğday, mısır gibi yemler, özellikle yaban hayvanı popülasyonunun yoğun olduğu ve karla kaplı alanlara havadan bırakıldı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Vali ve Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel, "Bu yıl ülkemizin her yerinde olduğu gibi Tunceli'de de kış çetin geçmektedir. Bazı ilçelerimizde 3-4 metreyi bulan kar yağışları oldu. Yoğun kar yağışlarından dolayı da beslenemeyen yaban hayvanlarımız için hem Jandarmamız hem de Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünde çalışan arkadaşlarımızca hayvanların beslenmeleri sağlandı. Dağlara buğday, mısır, ekmek gibi yiyecekler bırakılmıştır. Tunceli endemik bitkiler ve yaban hayatı bakımından ülkemizin en önemli yerlerinden bir tanesidir. Bizler Valiliğimiz ve Tunceli halkı olarak yaban hayatına sahip çıkıyoruz. Tunceli'ye dışarıdan gelen kaçak avcılar maalesef birkaç yaban keçimizi vurmuşlardı. Bizler de tespit ettik ve gereken cezalar uygulandı. Bu konuda çok hassasız. Yaban keçisi özellikle yöre insanımız için çok önemli. Bunlara sahip çıkmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.