Tunus’ta devrim sonrası 2. seçim

Tunus’ta devrim sonrası 2. seçim

​Tunus’ta devrim sonrası halk tarafından oylaması yapılan 2. seçim devam ediyor.

Tunus'ta 92 yaşındaki Devlet Başkanı Baci Kaid es-Sibsi'nin temmuz sonunda hayatını kaybetmesinin ardından yeni Devlet Başkanı'nın belirleneceği seçimin ilk turunda oy kullanma işlemi başladı.

Seçmen sayısı 7 milyon olarak belirlenen Tunus’ta, halk sandık başına gitti. Seçimin gayri resmi sonuçları bugün yada yarın görülmüş olacak. Resmi seçim sonuçlarıysa 2 gün sonra yayınlanacak.

Tunus Yüksek Seçim Kurulunun yayınladığına göre  13 bin seçim sandığında oylamaya saat 08.00'da başlandı.

Sandıkların açılışından bir saat sonra seçime katılımın yüzde 1.6 olduğu ve giderek arttığı görüldü. Yurtdışındaki katılımın ise yüzde 10.8 olduğu müşahede edildi. Yaklaşık 400 bin Tunuslu, yurt dışındaki kayıtlı vatandaşlardan oluşuyor.

Sandık başlarında 70 bin polis, güvenlik amaçlı görevlendirildi.

2 turdan oluşan seçimlerde adaylardan yüzde 50’nin üstüne çıkan olmaz ise seçimler 2’nci tura kalacak ve halk tekrar sandık başına gidecek.

Seçim kampanyaları sürecinde oy oranı yüksek görünen adaylar şunlar: Hükümet Başkanı Yusuf Eşşahid, İş Adamı Nebil El Karavi, Nahda Hareketi Adayı Abdulfettah Moro ve Savunma Bakanı Abdülkerim Ezzebidi.

Seçim kampanyaları sürecinde yapılan anketler ve değerlendirmelere göre ilk turda hiçbir adayın büyük bir farkla kazanması beklenmiyor.

Nahda Hareketi Adayı Abdulfettah Moro, oy kullanmak için geldiği sandığın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu görevi eda ettiğim için çok mutluyum. Anayasal ve kanuni görev, geçmişte mahrum bırakılan benim ve benim gibilerin hakkı oldu. Tunus’ta yaşadığım için mutluyum. Bu ülke ki dünyada örnek olan bir demokratik bir gidişatı gerçekleştirmeyi başardı. Ayrıca fertleri arasında ulusal uzlaşmayı ikame etmeyi başardı. Tunus çoğulculuğu ve çeşitliliğiyle kaldı. Bu her ikisi de kaçınılması zor hayatın birer gerçekleridir." dedi.

Seçimin, vatandaşlar arasında nefreti kaldırmanın bir vesilesi olduğunu söyleyen Moro, "Tunus’un evlatlarına diyorum ki bu hakkı ve bu görevi unutmayın. Çünkü bunda demokratik değişimin devamlılığının güvencesi ve bu gidişatın bükülmesini ve etkisiz hale getirmesini engelleme vardır. Kim bu görevden geri durursa genelin durumunu önemsememiş olur."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler