Türbe onarım bekliyor

Türbe onarım bekliyor

Selçuklu Veziri Hibetullah Burucerdioğlu Muzaffer Bey ve iki oğlunun medfun bulunduğu türbe bakım ve onarım bekliyor.

SİVAS - Özellikle yaz mevsiminde turistlerin uğrak yerlerinden birisi olan Buruciye Medresesi’nde bulunan Selçuklu Veziri Hibetullah Burucerdioğlu Muzaffer Bey ve iki oğlunun medfun bulunduğu türbe ziyaretçilerini şaşkına uğratıyor.

 

Duvarlarında yıkıntıların bulunduğu türbe içerisinde tavanda da çöküntülerin olduğu gözleniyor. Bakımsız duvarları ve görünüşüyle görenleri şaşkına çeviren türbe için halk yetkililerin çalışma yapmasını bekliyor.

 

Duvara çizilen ok işareti de türbe içerisinde namaz kılmak isteyenler için kıble yönü belirtilmek istenmiş, ancak duvarların boyasız ve bakımsız olması sebebiyle işaret de çirkin görüntüye yol açmış durumda. Türbe içerisinde bulunan sandukalar da yeşil örtü ile sarılmış. Adeta yıkılmak üzere olan türbe için yetkililerin ne gibi çalışma yapacağı ise, merak ediliyor. 

 

Türbe hakkında

Selçuklu Veziri Hibetullah Burucerdioğlu Muzaffer Bey, 1271 Miladi yılında Anadolu Selçuklu Sultanlarından 3’ncü Gıyasettin Keyhüsrev zamanında ilmi çalışmaları için Buruciye Medresesi’ni yaptırmış ve türbenin giriş kapısı üzerinde sülüs yazılı kitabesi bulunuyor.

 

Türbe kesme taştan kare planlı olarak yaptırılmış olup, üzeri kubbe ile örtülmüştür. Kubbeye ana duvarlardan geçiş Türk üçgenleri ile sağlanmıştır. Türbenin kubbesinin içerisinde bir şerit halinde mavi ve siyah renkli çinili bir yazıt bulunmaktadır. Burada “Aciz hizmetkâr, garip yabancı Burucerdi Muzaffer’in mezarıdır” yazılıdır. Türbe içerisinde Muzaffer Burucerdi ve iki oğlunun sandukası bulunmaktadır.(Veysi Siyah – İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.