Türkiye tarımsal hasılada Avrupa'da birinci dünyada 10'uncu sırada

Türkiye tarımsal hasılada Avrupa'da birinci dünyada 10'uncu sırada

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin tarımsal hasılada Avrupa'da birinci olduğunu ve bunu daha ileri taşımayı hedeflediklerini söyledi.

Bakanlığın resmi web sitesinde yer alan haberde Bakan Pakdemirli, gittiği Erzurum'da 29 ilin temsilcilerinin katıldığı "Söz Sizde Tarım Orman Buluşmaları" adlı sektör toplantısında bir sunum yaptı.

Bakan Pakdemirli, burada yaptığı konuşmada, hem kuraklık hem de yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgınına rağmen sektörün ivme kaybetmediğini söyledi.

Salgın döneminde üretimin ve tedarik zincirinin devam etmesinin önemine değinen Pakdemirli, "Allah'a şükür pandemi döneminden bu ana kadar, testiyi kırmadan bugüne kadar geldik. Yurt dışında neler var, market rafları boşaldı ve tüketiciler market raflarına saldırdı. Gittiler, iğneden ipliğe ihtiyaçları olmayacak şeyleri de aldılar. Türkiye'de bunların hiçbirini yaşamadık. Birinci sebep sizlersiniz ama bizler de sizlerin mesai arkadaşı olarak iyi çalıştık." diye konuştu.

Bakan Pakdemirli, Türkiye'de salgının görülmeden sektörleri topladıklarını ve yaşanabilecek olumsuzlukları sıraladıklarını belirterek, yapılan görüşmelerin artılarını da salgın sürecinde birebir olumlu sonuçlarla gördüklerini dile getirdi.

"Geçen sene 10 Mart'ta ilk vaka gerçekleştiğinde marketlerle çalışıyorduk"

Sektör temsilcilerine yaptıkları uyarılardan bahseden Pakdemirli, şöyle konuştu:

Hastalık geliyor, market rafları boşalacak, tüketici psikolojisini yönetmemiz lazım' dedik. 'Tüketici market raflarınıza saldıracak. Ne yapacağız, 3-4 defa market raflarına saldırı olacağını hesap edip ona göre stokları düzenleyin' dedik. Geçen gün bir zincir mağazasının müdürü geldi. Bize 'siz şubat ayında topladınız, büyük öngörüydü' dedi. Geçen sene 10 Mart'ta ilk vaka gerçekleştiğinde marketlerle çalışıyorduk. Bir gitti, iki gitti, üç gitti baktı raflarda bir sıkıntı yok. Ve 'ben niye evime depoluyorum' dedi. Dünyada da arzla ilgili sıkıntı yok aslında. Bugün itibarıyla birçok emtiada ciddi fiyat artışları var ve yaşamaya devam edeceğiz. Bu ne zaman düzelecek, sağlıkla ilgili riskler düzeldiği gün bunlar da düzelecek.

Üreticinin de üretime devam etmesi ve üretimle ilgili riskler yaşamaması adına birtakım tedbirler alındığını vurgulayan Pakdemirli, salgın sürecinde Çiftçi Kayıt Sistemi'nin (ÇKS) hayata geçirilmesinin öneminden bahsetti.

Salgın zamanında diplomatik pasaport verdiklerini aktaran Pakdemirli, şunları kaydetti:

Hepimiz evlerdeyken ÇKS kayıtlıları dışarıda rahat dolaşmıyor muydu? Yani çiftçimizin üretime devam etmesi son derece önemli. İlerleyen saatlerde bunu göreceksiniz. Bu yapılan 101 tedbir ve doğruyla Türkiye geçen yıl 2 tane ana majör etkimiz vardı. Biri pandemiye rağmen hastalığa rağmen, diğeri de kuraklığa rağmen, üretimi artırdı ve Türkiye Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Bunu da sizler sayesinde oldu. 126 milyon ton, 117 milyon tondan geldik. Böyle bir büyüme hiçbir sene yok. Meteorolojik kuraklığa rağmen diyoruz. Hep 'su su' diyoruz. 18 yılda yapılan, Cumhuriyet tarihinde yapılan barajlara, 600 tane daha eklerseniz, kuraklık dahi olsa sizin üreticiniz hissetmiyor.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle tarımsal desteklerin arttığına işaret eden Pakdemirli, yıllara oranla büyüme oranın ise yüzde 65 seviyesine ulaştığını aktardı.

"Tarımsal destekleri 24 milyar liraya çıkardık"

İhracatta Türkiye tarihinin rekorunun kırıldığını ve en yüksek değeri aldıklarını hatırlatan Pakdemir, şöyle devam etti:

Türkiye tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada 10'uncu sırada. Cumhurbaşkanımız 2023'le ilgili ne hedefler koydu. Her alanda ilk 10 girmekti ve tarımda sizler sayesinde ilk 10'a girdik. Hedefimiz bunu daha ileri taşımak. Destekleri artırdık, 14 küsur milyardan 24 milyara geldik.

Pakdemirli, Erzurum'da hayata geçirilen ve yapılan projelerle alakalı katılımcılara bilgi vererek, 2021'i kentin mera yılı olarak belirlediklerini söyledi.

Konuşmanın ardından Bakan Pakdemirli, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler