Türkiye'de acil toplantılar yapılıyor

Türkiye'de acil toplantılar yapılıyor

Türkiye Genelkurmayı Suriye'den Akçakale'ye top mermisi düşmesi üzerine teyakkuza geçti. Ankara'da acil toplantılar yapıldı. Ölen anne, 3 çocuğu ve bir kadının kimlikleri de belirlendi.

Öğleden sonra meydana gelen patlama sırasında Yeni Mahalle'deki evinin önünde bulunan anne Zeliha Timuçin (39) çocukları Zeynep (8), Ayşegül (12) ve Fatoş Timuçin ile Gülşah Özer (40) olay yerinde hayatını kaybetti.

Patlama sırasında yaralananların ise Meryem (10), Aysel ve Hatice Timuçin, Özlem Özer, Mustafa Berkant, Mehmet Sonuç, Şeyma Özer ile başkomiser Ali Çolak, polis memurları Deniz Çakır ve İskender Türker olduğu öğrenildi.

Tedavileri devam eden yaralılardan 2'sinin hayati tehlikesinin bulunduğu, diğerlerinin ise sağılık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Halk ilçeyi terketti

Suriye tarafından gelen top mermisinin patlaması nedeniyle yakınları hayatını kaybeden vatandaşlar, Akçakale hükümet binasına yürüdü. Çevreden katılanlarla birlikte sayıları artan protestocular, hükümet binasına ve polislere taş yağdırdı. Bunun üzerine polisler tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. İlçe bir anda yeniden savaş alanına döndü, polisler ve göstericilerden yaralananlar oldu.

Olayların tırmanması üzerine Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü ve Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı’ndan, Akçakale’ye takviye ekipler gönderildi. Aralarında özel harekat polislerinin de bulunduğu takviye güvenlik ekipleri akşam saatlerinde ilçeye ulaştı ve başka hükümet binası çevresi olmak üzere ilçede güvenlik önlemleri artırıldı.

Bu arada Akçakale'deki top mermisi patlamasından sonra halk ilçeyi terk ederek Şanlıurfa başta olmak üzere güvenli yerlere ulaşmaya çalışıyor.

GÖRGÜ TANIĞI: HALK İLÇEYİ BOŞALTTI

Dünya Bülteni'ne konuşan görgü tanığı Mustafa Colban, olayı şu şekilde özetledi: "Olay sırasında camide namaz kılıyordum. Hayatını kaybedenler komşularımızdı. Kaç gecedir Suriye tarafından sürekli top atışı yapılıyor. Artık uyuyamıyorduk. Son top atışı yapıldığı sırada Türkiye'den 4-5 kez uyarı ateşi yapıldı. Suriye tarafından ilçemize sürekli yapılan saldırı nedeniyle zaten huzurları kalmayan halk da ani bir refleks olarak tepkilerini dile getirmek için hükümet konağına doğru yürüdü. Halkın çoğu ilçeyi terk etti. Çok kişi güvenli yer olarak Şanlıurfa'ya gitti. Ama ilçede şu anda sükunet var. Gece ne olur bilemiyorum"

VALİDEN HALKA SAĞDUYU ÇAĞRISI

Bu arada Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Suriye'den ateşlenen top mermisinin isabet ettiği Akçakale ilçesinde olayın meydana geldiği Yeni Mahalle'de incelemelerde bulundu. Halkı sağ duyuya davet eden Vali Güvenç, beraberindeki heyetle Akçakale Belediyesi'ne geçti.

Suriye'den atılan top mermisi nedeniyle yakınlarını kaybeden vatandaşlara destek veren Akçakaleliler, olaya tepki göstermek için hükümet binasına yürüdü. Bir ara güvenlik güçleriyle tartışan protestocuların içindeki bazı kişiler polislere taş attı. Bunun üzerine güvenlik güçleri tazyikli su ve biber gazıyla protestoculara müdahale etti. Halkın galeyana gelmemesi ve provokasyona fırsat verilmemesi gerektiğini belirten yetkililer, sık sık sağduyu çağrısı yaptı.

İlçedeki tansiyonun yükselmesi üzerine Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü ve Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı'ndan, Akçakale'ye takviye ekipler gönderildi. İlçeye gelen güvenlik güçleri hükümet konağının olduğu yerde güvenlik önemlerini artırdı.

Ankara'da acil toplantılar

Türkiye Başbakanı Erdoğan, Suriye tarafından atılan top mermisinin Şanlıurfa'da 5 kişinin ölümüne yol açması nedeniyle programını değiştirdi. Erdoğan, Başbakanlık'ta Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Özel'le bir araya geldi.

Suriye tarafından atılan top mermisinin Şanlıurfa'da 5 kişinin ölümüne neden olması Ankara'yı hareketlendirdi.

Olayın ardından Başbakan Tayyip Erdoğan, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ve Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan'ı arayarak bilgi aldı. Erdoğan ayrıca, Genelkurmay Başkanı Nedet Özel'le de bir telefon görüşmesi yaptı.

DAVUTOĞLU'DAN TELEFON DİPLOMASİSİ

Akçakale ilçesinde top mermisinin düşmesi üzerine Dışişleri Bakanlığı'nda acil bir toplantı düzenlendi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde Suriye'nin Tel Abyad kentinden top mermisinin düştüğü haberini alır almaz bakanlıkta acil bir toplantı düzenledi. Bakan Davutoğlu, ilk olarak Şanlıurfa Valisi ile Akçakale Belediye Başkanı'nı aradı, konuyla ilgili bilgi aldı.

Haberin duyulmasının ardından telefon diplomasisine başlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, sırasıyla, BM Suriye Özel Temsilcisi Lakdar Brahimi, BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun ve NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile görüştü.

Davutoğlu, aynı zamanda Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilsi İbrahimi ile de temasa geçerek konuyla ilgili bilgi verdi.

Bakan Davutoğlu'nun Akçakale olayı nedeniyle bazı programlarını da iptal ettiği öğrenildi.

Bugünkü rutin programını iptal eden Bakan Davutoğlu, Genelkurmay ve Şanlıurfa Valisi'nden de bilgi aldı.

ABD saldırıyı kınadı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'ye düşmesiyle ilgili olarak, ''Ailelere içten başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz ve Türkiye'nin egemenliğinin bu net ihlalini kuvvetle kınıyoruz'' dedi.

Günlük basın brifinginde Akçakale'deki gelişmelerle ilgili bir soruyu yanıtlayan Nuland, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın olayla ilgili olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile telefon görüşmesi yapmasının beklendiğini de bildirdi.

Bir gazetecinin, Davutoğlu'nun BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM-Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi ile daha önce görüştüğünü hatırlatarak, ''Sizce bu Türkiye ile Suriye arasındaki dinamikte potansiyel bir değişime mi işaret ediyor?'' sorusunu yöneltmesi üzerine Nuland, şunları kaydetti:

''Sanırım Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun bu konuyla ilgili ileteceklerini bekleyip görmemiz gerekiyor, ancak Türkler en baştan beri, egemenlik haklarını ne kadar ciddiye aldıklarını çok net biçimde ortaya koydular ve özellikle uçak olayından sonra şiddetin artmasına karşı çok net uyarılarda bulunmaktalar. Dolayısıyla müttefikimiz Türkiye ile görüşmeyi bekleyeceğiz.''


NATO: Gelişmeleri takipteyiz

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, Alçakale'ye top mermisi düşmesiyle ilgili ''NATO durumu yakından ve derin endişeyle izliyor. NATO'nun güneydoğu sınırındaki gelişmeler aktif gündemimizde'' dedi.

Lungescu, yaptığı açıklamada, NATO Genel Sekreteri Anders FoghRasmussen'in Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla telefonla görüştüğünü, ölü ve yaralıların ailelerine ve Türk halkına başsağlığı ve dayanışma duygularını ilettiğini anlattı.Lungescu, Türkiye'nin Suriye sınırında yaşanan olayları yakından ve derin endişeyle takip ettiklerini belirterek, ''NATO'nun güneydoğu sınırındaki gelişmeler aktif gündemimizde'' ifadesini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.