Türkiyeli araştırmacı: ABD'de Corona virüs salgını aldı başını yürüdü

Türkiyeli araştırmacı: ABD'de Corona virüs salgını aldı başını yürüdü

Kaliforniya Üniversitesi-Irvine’de teorik parçacık fiziği konularında doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmalarını sürdüren Şeyda İpek, ABD'de Corona virüse yönelik alınan önlemlere ilişkin yönetimin büyük zafiyetine dikkat çekti.

İpek, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda, Corona virüsün ABD'de geniş bir alanı yayıldığını ancak gereken tedbirlerin alınmadığını vurguladı.

Ülkede Corona virüs testlerinin yapmanın imkansız olduğunu anlatan İpek, Trump'ın "Herkes test yaptırabilir" ifadelerinin bir yalan olduğunu söyledi.

Yaşananları "Akıllara zarar bir durum" olarak niteleyen İpek, "Hatalar zinciri 2018'de Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Salgın Hastalıklar Biriminin kapatılması ile başlıyor. Çünkü Trump hükümeti, oradan buradan para kesip zenginlere vergi indirimi yapmak ister ve tabii ki bu bir dünya gücü ABD'ye hangi hastalık zarar verebilir! Ocak ayında Çin, yeni Corona virüsün gen dizilimini çıkarıp dünya ile paylaşıyor. Hemen testler hazırlanıyor virüsü bulmak için. ABD'nin Hastalık Kontrol Merkezi (CDC) kendi testlerini hazırlamak istiyor fakat hazırladıkları ilk test kitleri hatalı çıkıyor! Hatalı matalı kullanmaya başlıyorlar testleri ama bu da plansız. Önce sadece Wuhan'da bulunan ve aşırı semptom gösteren kişiler test edilecek. Testler sadece ABD'nin birkaç yerindeki CDC birimlerinde. ABD'de Kaliforniya'dan New York'a uçakla 6 saat bir ülke."

Negatif çıktığı gerekçesiyle karantinadan bırakılan kişide virüs pozitif çıktı!

İpek, paylaşımlarını şöyle sürdürdü:

Örnekleri gönder, test yap falan 1 haftayı buluyor bu süreç. Ve testler hâlâ sorunlu. Gemi yolculuğundan gelip karantinaya alınan bir kişinin testleri negatif-belirsiz-negatif geliyor ve bunu salıyorlar. Sonradan o kişi pozitif test ediyor başka bir yerde! Apar topar başa dön.

Ocak ayı sonunda Seattle civarlarına ilk virüslü kişinin geldiği biliniyor ama bu kişi başkalarına hiç bulaştırmamıştır gibi davranılıyor. Bu sırada Seattle Grip Araştırması'nda çalışan Helen Chu'nun elinde 10 bine yakın örnek var grip semptomu gösteren hastalardan.

Birçok test pozitif çıktı

Dr. Chu bu örnekleri yeni virüs için test etmek istiyor fakat Devlet, hayır olmaz, diyor. Çünkü CDC hâlâ kurallarını değiştirmedi test için. Dr. Chu en son 'yeter be!' deyip kendi yapıyor testleri gizlice. Ve tabii ki pozitifler geliyor şakır şakır! Tarih: 25 Şubat.

Anlaşılıyor ki yeni Corona virüs haftalardır Seattle'daymış ve birkaç kişiyi öldürmüş bile. Yani gazeteler ABD'de ilk ölüm vakasını duyurduğunda zaten ölümler oluyordu, fakat yetkililer bilmiyordu!

İpek, "Şu anda ABD'de salgın aldı başını yürüdü. Fakat hala testleri yaptırmak imkansız çünkü yeterince test yok. Trump, herkes test yaptırabilir, diye yalanlar söylüyor ama COVID19 hastalarının yakınları bile test yaptıramıyor ölecek seviyede değillerse." ifadelerine dikkat çekti.

23 Şubat'ta, ABD Sağlık Bakanlığının yeni tip Corona virüs için acil önlem alma süreci içinde iken email servislerinin çöktüğünü hatırlatan İpek, bunun Emekli Sigortası Departmanının sistem testi yapmasından kaynaklandığı ancak bakanlığı durumun bildirilmediğini ifade etti.

Kaliforniya'da Corona viruslü bir hastaya bakarken grip benzeri semptomlar gösteren bir hemşireye test yapılmadığını belirten İpek, Hemşireler Sendikasının ayaklandığın ama bir işe yaramadığını söyledi.

Trump'la geçen hafta yemek yiyip foto çektiren Brezilyalı bir bakanda Corona virüsün pozitif çıktığını hatırlatan İpek, "O gruptaki bazı bakanlar kişisel karantinaya geçti ama Trump, 'Bende bir şey yok, ne karantina yapıcam' diyor. Test de yaptırmamış daha. Bu arada: Semptomsuz olsanız da yayabiliyorsunuz!"

İpek, "Trump, bugün bir basın toplantısı yaptı. 'Otoparklarda test yapılmaya başlanacak.' Bir de 'Web sitesi hazırlıyoruz Google'la beraber, semptomlu insanları en yakın test merkezine gönderecek hemen' denildi. Google hemen düzeltme geçmiş: hâlâ çalışıyoruz, ne zaman olacağı belli değil." diye belirtti.

"Halk isyan edip araya eyalet vekilleri girince Trump bu planı bıraktı"

İpek, yaşanılan başka bir olayı ise şöyle anlattı:

"ABD'den bir başka beceriksizlik örneği: Diamond Princess gemisindeki virüslülerin ülkeye getirip karantina altına alma planlarında yer Alabama'da Anniston bir şehir seçiliyor önce. Yerel yöneticiler federal kurumlarla görüşürken bu işin ne kadar yalapşap olduğunu fark ediyor.

Devlet, Anniston'daki bir ordu üssünü kullanmak istiyor. Güya gemi yolcularını uçakla getirecekler. Fakat sorun şu ki o alan 20 yıldır kullanılmamış ve uçak pisti yerle bir! Bir de hastaları koyarız dedikleri 'oda'lar eğitim için kullanılan yalancık binalar.

Yoğun bakıma ihtiyaç olursa mesela uygun en yakın hastane bu şehre 140 km uzakta. Halk isyan edip araya eyalet vekilleri girince Trump bu planı bıraktı. Bunun olduğu tarih 23 Şubat."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler