Türkiye'nin Dahil Olduğu İslami İttifak Durduruldu

Türkiye'nin Dahil Olduğu İslami İttifak Durduruldu

Batı medyası Mısır'da meydana gelen gelişmeleri, bölgesel güçlü İslami ittifakın durdurulması olarak değerlendirdi.

Los Angeles Times, Mısır'daki olayların ardından İslam'ın siyasette yeri olup olmadığının sorgulandığını belirtirken Gezi olaylarına gönderme yaparak "Türkiye, siyasi İslam'ın bir modeli olarak desteklendi ama Erdoğan'ın 10 yıllık ekonomik başarısı bile gürültüyü kısamadı" dedi Mısır'daki tüm dünyada büyük yankı bulan gelişmeleri irdeleyen Batı basınının üzerinde durduğu konulardan biri de "İslam'ın siyasette yeri olup olmadığı" oldu. Bu bağlamda yapılan yorumlarda Türkiye'deki hükümet karşıtı Gezi gösterilerine dikkat çekiliyor.

LATİMES: "ERDOĞAN'IN EKONOMİK BAŞARISI GÜRÜLTÜYÜ KISAMADI"

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times, Mısır'da "Halk, İslam'ın siyasetteki yeri konusunda karar verirken rakibi Müslüman Kardeşlere göre daha az ılımlı olan Selefilerin Nur Partisi, gündeminde ileri gitmeye çalışıyor" diye yazdı.

Nur'un riskli hesap yaptığını, Mursi karşıtı protestocuların yanında yer aldığını ve ordunun koalisyon planlarını desteklediğini kaydeden LATimes, Mısır'da yaşanan öfke arasında "siyasi İslam hedefinin nasıl ayakta tutulabileceğine" ilişkin soru işaretleri bulunduğunu kaydetti.

İslam'ın siyasette yeri olup olmadığı sorununun tüm Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın da gündemde olduğunu belirten gazete şöyle devam etti:

"Türkiye'de ise, son protestoların temelindeki temalardan biri, liberallerin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın toplum için daha fazla İslamcı bir ton ima etme girişimlerine öfkesi idi. Türkiye, siyasi İslam'ın bir modeli olarak desteklendi ama Erdoğan'ın 10 yıllık ekonomik başarı öyküsü bile gürültüyü kısamadı."

EL PAİS: "MISIR'DAKİ DEĞİŞİM, TÜRKİYE'NİN DAHİL OLDUĞU İSLAMCI İTTİFAKI DURDURDU"

İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais ise, "Bölgesel şok dalgası" başlığını taşıyan Kahire mahreçli analizinde Mısır'daki "darbe, siyasi İslam'ın gelecek yıllardaki evrimine damgasını vurabilir" iddiasını dile getirdi. Gazete şu görüşleri öne sürdü:

"Jeostratejik düzeyde Mısır'da rejim değişikliği, Türkiye, Katar ve Tunus'dan oluşan, Batı'dan bağımsız bir dış politikası bulunan güçlü bir bölgesel İslamcı rejim cephesinin oluşumunu durdurdu. Türkiye, Katar ve Tunus'dan oluşan bu ittifağın çizgileri, Kasım 2012'deki Gazze savaşı sırasında çok net görülmüştü."

ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.