Ubeydullah Durna'nın davası rafa mı kaldırıldı?

Ubeydullah Durna'nın davası rafa mı kaldırıldı?

PKK yandaşları tarafından katledilen Mustazaf-Der Yüksekova Şubesi Başkan Yardımcısı Ubeydullah Durna'nın katillerinin aradan 5 yıl geçmesine rağmen hala bulunmaması “Ubeydullah Durna'nın davası rafa mı kaldırıldı?” sorusunu akıllara getiriyor.

Hakkâri’nin Yüksekova İlçesi’nde PKK yandaşları tarafından yapılan saldırıda katledilen Mustazaf-Der Yüksekova Şubesi Başkan Yardımcısı Ubeydullah Durna şahadetinin 5. yıldönümü vesilesiyle konuşan dava avukatı Mehmet Mehdi Oğuz, önemli açıklamalarda bulundu.

Konuyla ilgili İLKHA’ya çarpıcı açıklamalarda bulunan dava avukatı Mehmet Mehdi Oğuz, 5 Mayıs 2011 tarihinde Yüksekova’da yaşanan olaylarda katledilen Ubeydullah Durna'nın cinayet dosyasının tamamen akamete uğratıldığını ve adeta rafa kaldırıldığını söyledi.

“Dosyalar tamamen rafa kaldırılmış durumda”

Bu cinayetin aydınlatılmaması halinde benzer cinayetlerin tekrar edeceği yönünde daha o dönemlerde uyaran  Oğuz, cinayetlerin aydınlatılmamasıyla beraber bu güne kadar birçok HÜDA PAR ve Mustazaflar Cemiyeti mensubuna karşı cinayetlerin işlendiğini söyledi.

Oğuz, “Ubeydullah Durna’nın şehit edilmesiyle ilgili dosyalar tamamen rafa kaldırılmış durumdadır. Dolayısıyla cinayet faili meçhul bir konuma geldi. Devlet yetkililerinin, adli birimlerinin dosya aydınlatma gibi bir dertleri söz konusu değildir. Daha önceki demeçlerimizde de kamuoyuyla görüşmelerimizde yine şunu dile getirmiştik; Bu bir siyasi ve bölgemiz açısından kritik öneme sahip bir cinayettir. O dönemlerde de bu cinayet aydınlatılmaz ise beraberinde başka cinayetleri de getireceğini söylemiştik, ama maalesef cinayet aydınlatılmadı. Cinayetin aydınlatılmamasıyla beraber birçok HÜDA PAR ve Mustazaflar Cemiyeti’ne mensup insanlara karşı birçok faili meçhul cinayetler işlendi ve halen bu tehlike varlığını sürdürüyor. Dolayısıyla o gün, o cinayet aydınlatılmış olsaydı, failleri adalet önüne çıkarılıp gerekli cezalar verilseydi belki de ondan sonra tekrar aynı cinayetleri işlemekten çekinecektiler.” dedi.

“Ubeydullah Durna polislerin gözü önünde şehit edildi”

Oğuz, lçede olay çıkaran PKK yandaşları nın, güpegündüz polisin gözleri önünde kapatılan Mustazaf-Der Yüksekova Şubesini hedef aldığını ve orada Ubeydullah Durna’nın şehit edildiğini anımsatan Oğuz, olayın polislerin gözleri önünde yaşanmasına rağmen faillerinin hala ortaya çıkarılmadığını belirterek, “Cinayet güpegündüz oldu ve birden bire gelişen bir cinayet değildi. O gün daha sabahtan PKK yanlısı şahısların Yüksekova’da caddeleri barikatlarla kapatıp eylem yaptıkları, polisin de zaman zaman çeşitli müdahalelerde bulunduğu ve cinayet esnasında polisin kamerayla görüntü aldığı sırada Mustazaf-Der’e saldırı yapılıyor. Ubeydullah Durna polislerin gözü önünde şehit ediliyor. Anlık gelişen veyahut karambole giden bir hadise söz konusu değildir. Cinayet tamamen polislerin gözleri önünde ve emniyete yakın bir noktada gerçekleşiyor. Dolayısıyla bu olay akla şunu getiriyor; Emniyet içerisinde de birileri, bu cinayetin aydınlatılmaması için bir uğraş içerisinde olduğu ve buna göz yumduğu sonucu ortaya çıkıyor. Bu siyasi bir cinayettir, siyasi cinayetlerin aydınlatılması için arkasında siyasi bir iradenin olması lazım. Hükmet veya devlet yetkilileri eğer bu meseleyi ciddiyetle ele almış olsalardı, bu mesele çoktan aydınlatılır, failleri de yakalanırdı.” diye konuştu.

“Suçlar mustazaf kesime karşı işlenince örtbas ediliyor”

Bu ülkede suçlar ve cinayetler mustazaf ve mazlum kesime karşı işlendiği zaman hemen örtbas edildiğini ifade eden Oğuz, “Zaman zaman AK Parti Hükümeti’nin çeşitli açıklamalarda bulunarak, ‘Hükümetimiz döneminde aydınlatılmamış faili meçhulün kalmadığını ve faili meçhullere kesinlikle yer olmayacak’ gibi söylemlerde bulunulduğunu görüyoruz. Ancak Ubeydullah Durna’nın cinayetinden tutun, bugün 6-8 Ekim olaylarında bile yapılan katliamlarda faillerin yakalanmasına kadar yeterince üzerine gidilmediğini görüyoruz. Maalesef Türkiye’de böyle bir kördüğüm var. Suçlar, cinayetler belli bir kesime mustazaf bir kesime, sahipsiz bir kesime işlendiği zaman tamamen örtbas ediliyor ve gerekli hassasiyet gösterilmiyor. Ancak arkasında devlet gücü olan veya belli bir çevrenin, belli bir siyasi ideolojinin arkasında olduğu birine yönelik suikast yapıldığı zaman, çok daha hassas bir şekilde olayın üzerine gidildiğini görüyoruz. Bu da adaletin bağımsız olmayışından, tek taraflı oluşundan, hak ve hukukun her zaman güçlüden yana olduğunu ortaya koyuyor.” şeklinde ifade etti.

“Dosya siyasi irade tarafından takip edilmelidir”

Ubeydullah Durna cinayetinin aydınlatılmamış olması büyük bir ayıp ve leke olarak bu işten sorumlu olan insanların önünde durduğuna dikkat çeken Oğuz, Adalet Bakanlığı’nın dosyanın aydınlatılması için gerekli talimatları vermesi gerektiğini kaydetti.

Oğuz, son olarak şu ifadeleri kullandı:

“Dava avukatı olmamız hasebiyle de buradan tekrar vurguluyoruz; bu dosya siyasi irade tarafından takip edilmelidir. Adalet Bakanlığı bu dosyanın aydınlatılması için gerekli talimatları vererek bu konun üstünde durması gerekiyor. Belki bu şekilde bu dosya aydınlatılabilir, ama maalesef şu an dosya tamamen bu şekilde akamete uğratılmış ve rafa kaldırılmış durumdadır.” ifadelerini kullandı.

Hatırlanacağı üzere Yüksekova’da PKK yandaşları, güpegündüz polisin gözleri önünde, kameralar kayıttayken, kapatılan Mustazaf-Der Yüksekova Şubesini hedef almış ve dernek Başkan Yardımcısı Ubeydullah Durna'yı katletmişti.

İslami faaliyette bulunan kişilere tahammül edemeyip saldırılarını sürdüren PKK yandaşları, bölge geleneklerini dahi çiğneyerek Durna'nın cenaze törenine katılanlara da saldırmıştı. Ayrıca da bununla da yetinmeyen göstericiler, Mustazaf Der Yüksekova Şubesini yağmalamış Kur’an-ı Kerim ve dini  kitapları yerlere atmış ve dernek binasını ateşe vermişti. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)

 






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.