Üç aylar vazifelerimizi hatırlama vesilesi olsun video

Üç aylar vazifelerimizi hatırlama vesilesi olsun video

İçinde bulunduğumuz Üç Aylarda birçok önemli gün ve gecenin olduğunu belirten İslam âlimleri, bu günlerin Müslümanlar için kurtuluş vesilesi olmasını temenni ederek, nasihatlerde bulundular.

İçinde Recep, Şaban ve Ramazan gibi mübarek ayların bulunduğu ve bir çok önemli geceleri ihtiva eden Üç ayların bulunmaz fırsat olduğunu söyleyen İslam alimleri, bu gün ve gecelerin kıymetinin bilinmesi gerektiği tavsiyesinde bulundular.

Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansına konuşan Diyarbakır Ulu Camii İmam-Hatibi Mehmet Sait Yaz, Müslümanların bu tür günleri fırsat bilip ibadet bilinciyle hareket etmeleri gerektiğini belirtti.

“Üç aylar birbirinden değer almaktadır”

Toplumun zihninde Üç ayların iyi bir değer edindiğini ve Üç aylara büyük önemin verildiğini ifade eden Molla Sait Yaz, “Konuyla ilgili her ne kadar zayıf hadisler rivayet edilmiş olsa da, Recep ayı Şaban ayının, Şaban ayı da Ramazan ayının habercisidir. Ramazan ayı içinde Kuran ve Kadir gecesinin nazil olduğu bir ay olduğundan dolayı hepsi birbirinden değer almaktadır. Ramazan ayı da Kuran indiği için değerlidir. Kadir Gecesinde Kuran ve Vahiy gelmiştir. Kuran geceye nazil olduğu zaman o gece bin aya eş değer olmuştur. Bunların biri diğerlerinden farklı değildir. Bazıları kısa, bazıları da uzundur. Bazı gün ve geceleri farklı kılan özellikler vardır. Kuran’da bazı geceleri özellikle hatırlatılması isteniliyor.” İfadelerini kullandı.

Peygamber efendimizin Üç aylarda arka arkaya üst üste oruç tutmadığına dikkat çeken Molla Said Yaz, özellikle Şaban ayının ikinci yarısından sonra oruç tutulmaması tavsiyesinde bulundu ve Peygamberimizin de bunu böyle uyguladığına vurgu yaptı.

“Üç aylar vazifelerimizi hatırlama vesilesi olsun”

Toplum olarak dini duygulardan uzaklaşılan bu günlerde Müslümanlar olarak yaşantının her dilimine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Molla Said Yaz, “Nefsani ve şeytani duygularla baş başa kaldığımız bu zaman ve mekânda bu meşhur ve değerli günleri hatırlamamız lazım. Bu günler sayesinde unuttuğumuz değerleri hatırlama vesilesi olsun. Biz insanlar sıradan bir mahlûk değiliz. Yeryüzüne Allah’ın halifesi olarak geldik. Peygamberin nübüvvetini ilan edip onların emirleriyle hareket etmek ve kâinatta yaşayan insanları doğru yola iletmek gerekir. Biz insanlar kâinattaki bu ahengi bozuyoruz. Bu mübarek aylar en azından unuttuğumuz vazife ve mesuliyetimizi hatırlama vesilesi olsun.” dedi.

“Bu gecelerde borçlarımızı ödeyip İslam ümmetine dua edelim”

Hayır ve bereketin ziyadesiyle arttığı bu gecelerde özel belirli bir ibadet anlayışının olmadığını da vurgulayan Molla Said Yaz, bu gecelerde yapılabilecek ibadetleri ise şu şekilde anlattı:

“İnsan bu gecelerde üzerindeki kul hakkını eda etmelidir. Kul hakkının tövbesi yoktur. Kalp kırmada kul hakkındandır. Yani küstürdüğümüz insanlarla bu geceleri vesile ederek sıla-i rahimi tekrar canlandırmak ve o eksikleri telafi etmek lazım. Üzerimizde kaza namazı, oruç ve hac varsa bu borçları ödemelidir. Bu gecelerde o kaza namazlarımızı ve borçlarımızı telafi edelim. Bu gece ona vesile olsun. Manevi atmosfer olarak dağılmış darmadağın ümmettin ittifakına birlik ve beraberliğine vesile olur diliyoruz. Bunlar birer başlangıç olsun. Bunun arkasından gelen geceler de bunların tamamlayıcısı olsun. Rabbim bu mübarek gecelerin hürmetine taksiratımızı afetsin.” İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.