Üç Bakan, Corona virüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından açıklama yaptı

Üç Bakan, Corona virüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından açıklama yaptı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Corona virüs Bilim Kurulu toplantısına katıldı. Üç bakan, toplantının ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Bakan Koca, küresel bir nitelik kazanan Corona virüs olayında 90-91 günlük süreç boyunca tereddütsüz sergilenen şeffaflığın, güvenilir bilginin kaynağı olma sorumluluğunun kendilerine yüklediği bir ödev olduğu değerlendirmesinde bulundu.

“Sorunu siyasal dille, siyasal bir içerikle ele almadık”

Sorunun küresel, mücadelenin ise ulusal olduğunu vurgulayan Koca, “Biz sorunu siyasal dille, siyasal bir içerikle ele almadık. Bilimsel bir yöntemle ilerledik. Bilimsel veriler doğrultusunda karar verdik. Etik olarak tek kriterimiz insan sağlığı oldu” şeklinde konuştu.

Dünyanın ve Avrupa’nın geri kalanıyla ilişkileri tümden kesmenin imkân dahilinde olmadığına işaret eden Koca, ilişkilerin en bariz olanlardan birinin turizm diğerinin ise ticaret olduğunu bildirdi.

Bakan Koca, dün bir pozitif vaka ile karşılaşıldığını anımsatarak, “Bir ya da birkaç vaka salgın değildir. Bu durum sadece virüsün ülkemiz sınırlarına girdiği anlamına gelir. Şimdi yapmamız gereken hayatımızı tedbirler doğrultusunda yeni bir düzene sokmaktır” uyarısında bulundu.

Virüsün Çin’den sonra İran, İtalya ve Avrupa’da görüldüğünü anımsatan Koca, “Bu enfeksiyonun önümüzdeki 1-1,5, bilemediniz en fazla 2 aylık süreci bizim için son derece önemli. Bu dönemin geçici olması için salgının yaygınlığını önlemek gerekiyor. Onun için kuralları mutlaka uygulayarak, bu süreci vatandaşımızla yöneterek götürmek istiyoruz” diye konuştu.

İlaç stoklarının yeterli olduğunu ifade eden Bakan Koca, şunları aktardı:

“Stokta ilaçlarımız var. Hatta biz 3 hafta önce birtakım ilaçları sipariş etmiştik. Dolayısıyla bu anlamda sorun yok. İkincisi, biz şu dönemde ihtiyaç olan yere hızla laboratuvar açıyoruz. İran salgınından dolayı İstanbul’a açmadan önce Erzurum'da başladık. Sonra İstanbul’da bu talep olunca orada da açtık. Önümüzdeki günlerde Adana, Samsun ve İzmir de devreye girmiş olacak. Kit sorunumuz da yok, rahat olabilirsiniz.”

“Cumhurbaşkanımızın kararlılığı etkili oldu”

Bakan Koca, neredeyse her gün 2-3 kez Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bilgi verdiklerini belirterek, şunları ifade etti:

“Burada özellikle kararları hızlı almak gerekiyordu. Bunda, Sayın Cumhurbaşkanımızın kararlılığı ve hassasiyeti etkili oldu. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin bu süreçte özellikle kararların hızlı alınmasında oluşturduğu sonuç ve başarının bu olduğuna inanıyorum.”

“Geliştirilmiş bir ilaç, aşı yok”

“Şu an geliştirilmiş somut herhangi bir ilaç, aşı durumu söz konusu değil” diyen Koca, Corona virüs testlerinin yüzde 99,6 oranında duyarlı olan, bu anlamda dünyada bilinen en gelişmiş test olduğunu dile getirdi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler