Ücretli öğretmen atamalarında 'torpil' iddiası

Ücretli öğretmen atamalarında 'torpil' iddiası

Hakkari Milli Eğitim Müdürlüğüne, ek ders karşılığında ücretli öğretmenlik başvurularında torpil yapıldığı iddia edildi. Mağdur edildiklerini öne süren bazı öğretmen adayları bu haksızlığın bir an önce giderilmesini istedi.

HAKKARİ- Hakkari Milli Eğitim Müdürlüğüne başvuran, ilçelere bağlı köy okullarında girecekleri ders karşılığı ücret alacak 820 öğretmen adayından 157'nin başvurusu kabul edildi. Kabul edilen başvurularda adam kayrıldığını iddia eden bazı öğretmen adayları bu işin takipçisi olacaklarını belirterek yetkililerden bu durumun bir an önce düzeltilmesini istedi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Coğrafya bölümünden mezun olan Tayyip Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün uyguladığı kriterlere uymasına rağmen, belirlenen kriterlere uymayan kişilerin alındığını ifade ederek, "Biz ücretli öğretmenliğe başvururken orada belirtilen kriterler şu idi. Öncelikli eğitim fakültesi mezunları alınacak. Daha sonra fen edebiyat fakültesinden mezun olup pedagojik formasyon alanlar. Daha sonra ise ihtiyaç halinde fen edebiyat fakültesi mezunları alınacaktı. Fakat görevlendirilen listeye baktığımızda Hakkkari merkezde mesela Atatürk Anadolu lisesi, Kız Meslek Teknik lisesi ile Sağlık Meslek Lisesi'ne atanan kişilerin Fen Edebiyat mezunu olduğu, pedagojik formasyonlarının olmadığını tespit ettik. Bu şekilde hakkımızın gasp edildiğine inanıyoruz. Bu haksızlığın giderilmesini talep ediyoruz. Biz bu işin takipçisi olacağız." dedi.

"Keyfi muamelelere maruz kaldık"
Belirtilen kriterlere göre alımın yapılması halinde bir itirazda bulunmayacaklarını dile getiren Yılmaz, "Belirtilen kriterlere göre eğer alım olsaydı biz bir itirazda bulunmazdık. Fakat böyle bir şey yapılmadı. Tamamen keyfi muamelelere maruz kaldık. Kendi akrabalarını tanıdıklarını listeye aldılar. Biz, bu konu ile ilgili milli eğitime gittiğimizde bizi vali yardımcısına yönlendirdiler. Vali yardımcısı ile de görüştüğümüzde yapacak bir şeylerinin olmadığını, listeyi adil bir şekilde yaptıklarının ileri sürdüler. İlgili kurumların devreye girip bu haksızlığa son vermesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi sınıf öğretmeliğinden mezun olan Rıdvan Atan ise şikayetini şöyle dile getirdi:

"Şartlarım çok iyi olmasına rağmen atanmadım"
"Toplamda 1200 civarında başvuru yapıldı. Bunlardan yaklaşık 750 kişinin başvurusu kabul edilmiş. Bu başvurulardan da 48 tane sınıf öğretmeni alımı yapılacakmış. Milli eğitimin şartlarına göre başvuranların içinde şartları en iyi olanlardan biri de benim. 42 tane sınıf öğretmeni başvurmuş. Bunlardan 4'ü alınmamış. Bunların yerine 10 kişi dışarıdan alım yapılmış sınıf öğretmenliği bölümüne"
Torpil iddialarına değinen Atan, "Herkes topu birbirine atıyor. Kimisi diyor Vali Yardımcısı yapmış, kimisi milli eğitimin torpil yaptığını söylüyor. Kimisi de emniyetin bazı öğretmen adaylarını fişlediğini söylüyor. Vali yardımcısı ile görüştük. İdareye bu konuda yetki verildiğini ve idarenin bu yetkiyi istediği gibi esnetebileceğini ifade etti. "İtirazı olan varsa dilekçe versin inceleriz" dedi. Dilekçe de verdik şu ana kadar bize dönüş yapan olmadı" diye konuştu.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler öğretmenliği bölümü mezunu Ümit Abo da yapılan haksızlığın bin an önce giderilmesini talep ettiklerini söyleyerek, "Açıklanan listeye baktığımızda 157 kişinin arasından 10 tane sosyal bilgiler öğretmenliği bölümü mezunu alınmış. Bu alınan kişiler 4 yıllık fakülte mezunu kişiler. Ben eğitim fakültesi mezunuyum. Listede kazanan arkadaşlar da eğitim fakültesi mezunu; fakat benim gerek diploma notum gerekse de KPSS puanım onlardan çok daha yüksek. 75 puan aldım alanımda. Listeye baktığımızda 75 puanın çok daha altında alan kişilerin görevlendirildiğini görüyoruz.65-70 puan alanların dahi görevlendirildiğini görüyoruz." dedi.

Emniyet fişledi iddiası!
Yapılan atamalarda emniyetin bazı öğretmen adaylarını fişlediği iddiaların da olduğunu söyleyen Abo, "Bazı isimlerin emniyete gittiğini emniyette bu isimlerin elendiğini ve elenen listenin vali yardımcısının önüne geldiğini ve vali yardımcısının bu isimler üzerinden görevlendirme yaptığını söylediler. Bazı iddialara göre ise; Milli Eğitimde atamalarla ilgilenen müdürün torpil yaptığı, adam kayırdığı ile ilgili söylentiler var. Burada bile adam kayrılıyorsa ya da fişleme yapılıyorsa ki hiçbirimizin de sabıka kaydı yok. Fişlemenin de neye göre yapıldığını bilemiyoruz" diyerek haklarının bir an önce verilmesini istedi.

"Listelerin tamamı açıklansın"
İl Milli Eğitim Müdürlüğünün atamalarda bir haksızlık yapmadığı yönünde bir açıklama yaptığını aktaran Abo, "Biz de şunun yapılmasını istiyoruz. Eğer bu görevlendirmeler kriterlere göre yapılmışsa, madem çekindikleri hiçbir şey yok.her şeyi doğru yapmışlarsa bölüm bölüm listelerin açıklanması ve listelerde başvuran bütün kişilerin puanlarının, mezun oldukları fakültelerin belirtilmesini kamuoyuna açıklanmasını istiyoruz. Başvuran kişilerin kendilerini listede görüp neden atanamadıkları böylece daha iyi görme şansları olacak." şeklinde konuştu. (Fırat Arslan-İLKHA)

 



 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.