​Umut ışığı bulan genç, kendisine uzanacak yardım elini bekliyor

​Umut ışığı bulan genç, kendisine uzanacak yardım elini bekliyor

​Küçük yaşta geçirdiği ameliyatlar neticesinde görme yetisini kaybeden Bilateral Katarakt hastası genç, gözlerinin görebileceği ameliyat ücreti için yetkililerden ve hayırseverlerden yardım bekliyor.

Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde ikamet eden 23 yaşındaki Bilateral Katarakt hastası Uğur Sürmeli, ilkokul çağlarında fark edilen hastalıktan dolayı defalarca ameliyat oldu ve her geçirdiği göz operasyonları neticesinde günden güne görme yetisini kaybetti.

Bilateral Katarakt teşhisi konulan Sürmeli, sağ gözü tamamen görmüyor, sol gözü ise gün ışığını anca fark edebiliyor. Son olarak Ankara'da tedavi gördüğü hastanede yapılabilecek ameliyatla gözlerinin görebileceğini belirten Sürmeli, maddi imkansızlıklardan dolayı çaresiz kaldığını söyledi.

Hastalığın tam olarak ne zaman başladığını bilinmediğini söyleyen Sürmeli, çocuk yaşlarda Bilateral Katarakt teşhisinin konulduğunu belirtti. Sürmeli, "Küçükken İsmetpaşa İlkokulunda okuduğum dönemde sınıfımın en başarılı öğrencilerindendim. Gözlerimden gelen yaşı fark eden öğretmenim, ailemi çağırmış. Tabi ki o dönemlerde küçük olduğumdan dolayı pek hatırlayamıyorum. Ailem beni Dicle Üniversitesi Hastanelerine götürmüş ve oradaki doktorlar gözlerimde damar koptuğu veya tıkanması gibi bir teşhiste bulunmuşlar." şeklinde konuştu.

"Silikonun etkisiyle sağ gözüm artık görmüyor"

Tedavi ve geçirdiği ameliyat sürecini anlatan Sürmeli, "İlk başta sağ, sonra da sol gözümden ameliyata alındım. Bundan sonra gün geçtikçe görme oranım düştü. Silikon taktılar ve bu silikonların değiştirilmesi için tekrar ameliyat oldum. Sağ gözümdeki silikonunda değiştirilmesi gerekiyordu, değiştirmemiştik. Silikonun etkisiyle sağ gözüm görmemeye başladı. Silikonu takmam durumunda ya gözlerimin göreceğini ya da tümden görme kaybına uğrayacağımı söylediler, nihayetinde sağ gözümü tamamen kaybettim. Bir tanıdığın vesilesiyle beni İstanbul'da Cerrahpaşa'ya götürdüler, ardından Beyoğlu Hastanesine gittik ama herhangi bir fayda sağlayamadı." ifadelerini kullandı.

"Aldığım engelli ve bakıcı maaşıyla olağan giderlerimi karşılıyorum, zor yetiyor"

Ailesinin maddi durumuna da değinen Sürmeli, "Pazarcılıkla uğraşan babamın kazandığı para evin giderlerini karşılamaya zor yetiyordu. En son engelli ve bakıcı maaşı çıkarttık. Bu sosyal yardım parasıyla yeme-içme, kılık-kıyafet ve yol masraflarımı karşılıyorum. Her tedaviye gittiğimde doğal olarak kendimle birini götürüyorum ve ikimizin yol, yemek, konaklama masraflarımız oluşuyor." dedi.

Son olarak Ankara'da sol gözünden tedavi görmeye başladığını söyleyen Sürmeli, "Ankara'daki doktorum 2 kez Gazi Üniversitesi'nde ameliyat etti. Ardından bir kez de özel bir hastane de ameliyat gerçekleştirdi. Tedavi seanslarını ise özel kliniğinde devam ettiriyor. Her bir tedavi için 700 lira ödüyorum. Bundan 9 ay önce Ankara'ya gittiğimde benden 23 bin lira ameliyat ücreti istediler. Şu an kadar bu tutarın artıp artmadığını da bilmiyorum. Şu ana kadar sol gözüm için herhangi bir umut yoktu, ama şimdi var. Bu ameliyatta mı göreceğim yoksa sonraki ameliyatlarda mı bilemiyorum. Sonuçta ufakta olsa görme ümidim var." diye belirtti.

Görme yetisinden dolayı yaşadığı sıkıntıları aktaran Sürmeli, "Şimdilik gündüz ışığını fark edebiliyorum ama gezemiyorum, kardeşlerim veya arkadaşlarım beni gezdiriyor. Banyo ve tuvalet ihtiyaçlarımda da annem kapı eşiğine kadar bana eşlik ediyor, yemeklerde ise yemek kaplarını tarif ederek yardımcı oluyor." dedi.

"Tek isteğim, çocuğumun gözlerinin görmesidir"

Gözyaşları içerisinde oğlunun durumuna üzülen anne Gülten Sürmeli ise "Benim tek isteğim, çocuğumun gözlerinin görmesidir. Kendisini evlendirdik, 'belki çoluk-çocuğu ona yardımcı olur' dedik. Eşi, torunumu da yanına alarak oğlumu terk edip gitti. Oğlumun kendi evladı için yüreği yanıyor ama gözleri görmüyor ki evladını bağrına bassın." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler