Üniversiteye giriş sistemindeki istikrar toplumun haklı beklentisidir

Üniversiteye giriş sistemindeki istikrar toplumun haklı beklentisidir

Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Coşkun, üniversiteye giriş sistemindeki değişikliğe yönelik yazılı bir açıklama yaptı.

Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, üniversiteye giriş sistemindeki değişikliğe yönelik bir değerlendirme bulundu.

Her yıl 2 milyondan fazla adayın üniversite giriş sınavlarına başvurduğunu söyleyen Coşkun, adayların yıllarca sınava hazırlanmak için yoğun çaba gösterdiği ve ailelerin çocuklarının üniversite eğitimi alması için birçok fedakârlıkta bulunduğunu belirtti.

Coşkun, "Üniversiteye giriş sistemindeki kalıcılık, süreklilik ve istikrar toplumun haklı beklentisidir. Toplumun bu konudaki hassasiyeti dikkate alındığında, mutlaka bir değişiklik yapılacaksa ilgili paydaşlardan görüş alınarak, ihtiyaçlara cevap verecek bir sistem, demokratik teamülleri hayata geçirerek inşa edilmesi gerekir.” dedi.

Üniversiteye giriş sistemindeki değişikliğin birçok kafa karışıklığını da beraberinde getirdiğine işaret eden Coşkun, "Konuya YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın, kısa sürede bir değişimin olmayacağını, mevcut sistemin en azından bu yıl da devam edeceğini ifade etmesi bu kafa karışıklığını bir miktar azalmışken; Saraç’ın dört gün sonra, yaptığı konuşmada, üniversite giriş sisteminde değişiklik yapacaklarını ve iki aşamalı üniversite giriş sınavının tek aşamaya ve 18 puan türünün ise sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil olmak üzere dörde indirileceğini kamuoyuna duyurması kafa karışıklığını yeniden tazelemiş, hatta derinleştirmiştir. Açıklanan bu yeni düzenleme, bir sadeleştirmeden öte radikal bir değişikliği içerdiği için, kapsamlı bir değerlendirme yapılması ihtiyaç haline gelmiştir.” ifadelerini kullandı.

“Alınan bu karar aceleye getirilmemeli ve olgunlaştırılarak hayata geçirilmelidir”

Milyonlarca aile ve adayın bu açıklamadan sonra bir tedirginlik ve belirsizlik içerisine girdiğini ifade eden Coşkun,  “Cumhurbaşkanının 'değişiklik yapacağız' ifadesine karşın 'değişiklik olmayacağı' yönünde bir açıklama yapıldıktan birkaç gün sonra iki aşamalı ve çok oturumlu mevcut sınav sisteminin tek aşamalı hale getirileceğinin açıklanması, karar verme süreçlerinin sağlıklı işletilmediğini göstermektedir. Milyonlarca aile ve aday, bu açıklama sonrasında tedirgin olmuş ve bir belirsizlik içine girmişlerdir. Bu yıl yeni sistemin uygulanıp uygulanmayacağı konusunda zihin karışıklığı yaşanmaktadır. Dahası, bu kadar büyük bir kitleyi ilgilendiren bir değişim kararının, yeterince olgunlaştırılmadan, kamuoyunda tartışılmadan bir sonuç olarak duyurulması, usul olarak yanlıştır. Bu usul yanlışlığı, önceki benzer kararların da kısa ömürlü olmasının birinci müsebbibidir. Türkiye’nin en büyük eğitim sendikası Eğitim-Bir-Sen olarak, milyonları ilgilendiren bu tür bir konuda herhangi bir oldubittinin kabul edilmesinin söz konusu olamayacağını açıkça ifade ediyoruz. Alınan bu karar aceleye getirilmemeli ve belirli bir mutabakattan sonra olgunlaştırılarak hayata geçirilmelidir.” ifadelerine yer verdi.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.