Uşak Ulubey Kanyonu Tabiat Parkı ilan edildi

Uşak Ulubey Kanyonu Tabiat Parkı ilan edildi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Uşak Ulubey Kanyonu'nu "Tabiat Parkı" ilan etti.

UŞAK - Genel Müdürlük tarafından Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun onayıyla ilan edilen Ulubey Kanyonu ile birlikte tabiat parkı sayısı 189'a yükseldi.

 

Tabiat turizminin gelişimine katkı sağlayacak Ulubey Kanyonu, Uşak ili Ulubey ilçesi sınırları içinde toplam 1.190 dekar alan üzerinde yer alırken, Uşak'a 29 km uzaklıkta bulunuyor.

 

Uşak ve Ulubey için büyük önem taşıyan Ulubey Kanyonu sahip olduğu tabii güzelliği ve tarihi zenginliğiyle ziyaretçilerine farklı bir dünyanın kapılarını aralıyor.

 

Ulubey Kanyonu, Ulubey Çayı ve Banaz Çayı boyunca devam eden bir ana kanyon ile buna bağlanan onlarca büyük yan kanyonlardan oluşuyor. Ulubey Çayı görsel güzelliğiyle bütün kanyonu adeta saklı bir cennete çevirmiştir.

 

Ulubey Kanyonu akarsu yatağı olması, saklanma ve barınmaya uygun olması sebebiyle binlerce yıl öncesinden günümüze kadar birçok medeniyetin yerleşim alanı olmuştur.

Alan, Lidyalılar'dan sonra sırayla Pers İmparatorluğu, Makedonya Devleti, Bergama Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans hâkimiyetinde kalmıştır. 1071 Malazgirt Zaferinden sonra Anadolu'nun Türkleşme sürecinde önce Germiyanoğulları sonra da Osmanlı Devleti'nin topraklarına katılmıştır.

 

Lidyalılar zamanında Ege Bölgesi'ni yakın doğuya bağlayan tarihi "Kral Yolu" Uşak'tan geçmiştir. Saha yakınında ziyaretçileri cezbeden birçok tarihi eser mevcuttur.

 

Tabii ve turistik değere sahip muhteşem kanyon; Clandras Köprüsü, Duraklı kaya mezarları, Hasköy Asarı, Pepuza Antik Kenti, Salma Deresi, Bakraçlı gibi çok sayıda tarih öncesi çağlara ait yerleşim alanları ile ziyaretçilerini tarihin eski dönemlerine götürüyor.

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekânı olmaya aday Ulubey Kanyonu'nun il turizmi için büyük bir kazanç olduğunu belirterek "Bakanlığımızın vazife alanındaki tabii değerlerimizi korumak ve geliştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Ülke genelinde 188 olan tabiat parkı sayısını Ulubey Kanyonu ile 189'a çıkarmış olduk. Ulubey Kanyonu Tabiat Parkı Uşak halkına hayırlı olsun." açıklamasında bulundu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.