Uzmanından soba ve doğal gaz yangını ile zehirlenmelere karşı önemli uyarı!

Uzmanından soba ve doğal gaz yangını ile zehirlenmelere karşı önemli uyarı!

İş Güvenliği Uzmanı Yusuf Tekçe, özellikle kış aylarında sıklıkla karşılaşılan doğal gaz, odun sobası zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulunarak, alınacak önlemleri anlattı.

Kış aylarında evlerde ve iş yerlerinde çok fazla kazalara şahit olduklarını belirten Tekçe, bu kazalarda onlarca ölüm vakasıyla karşı karşıya geldiklerini söyledi.

Özellikle ev ve iş yerlerinde kullanılan doğal gaz, odun ve kömür, elektrikli sobalar gibi cihazların kazalara ve çoğu zaman ise felaketlere neden olduğunu vurgulayan Tekçe, bu cihazları doğru kullanmanın hayati önem taşıdığına işaret etti.

Tekçe, "Doğal gaz kullanımında baca ve havalandırması çok önemlidir. Doğal gaz boğulmaları ve zehirlenmelerine maruz kalmamak için kombinizin bakımını yapıp, havalandırmanızın doğru olup olmadığını uzman ekiplere yaptırmanız gerekiyor." dedi.


İş Güvenliği Uzmanı Yusuf Tekçe

"Sobaların üstüne konulan malzemeler yangına neden olabiliyor"

Geceleri odun ve kömür sobaları kullanımında ise ateşi söndürmeden kesinlikle yatılmaması gerektiğine dikkat çeken Tekçe, şöyle devam etti:

Odun ve kömür sobalarının sadece ateşini söndürmek tehlikeyi bertaraf etmiyor. Yanma esnasında da evin, odanın ve bulunduğu alan içerisinde ateş püskürtmeleri eve yayılabilir. Çocukların ev içerisinde koşturmalarında sobaya çarpmaları veya sobaların üstlerine konulan malzemelerle ilgili birçok kazaya şahit olmaktayız.
"Otomatik sistemi olmayan sobalar kullanılmamalı"

Vatandaşların elektrikli sobaların kullanımında da dikkat etmesi gerekenlerin olduğunu hatırlatan Tekçe, "Uzun süre kullanılmayan elektrikli sobaların üzerinde biriken toz ve haşereler veya beklemeden kaynaklı kablolarının tahrip olması nedeniyle bakımı yapılmadan kullanıldıklarında meydana gelen arızalar nedeniyle ortaya yangınlar çıkabiliyor. Elektrikli sobaların bakımı yapılıp kullanımı uygun olduğu görüldükten sonra kullanılmalı.

Vatandaş ısınmak için otomatik olan sobalar kullanmalı ya da uyumadan önce otomatik olmayanların da fişleri çekilmelidir. Özellikle tavsiyemiz otomatik sistemi olmayan sobaların kullanılmamasıdır. Çünkü sadece gece değil, gün içerisinde de soba devrildiğinde yangına neden olabiliyor." diye konuştu.

"Önceden elektrik hasarları giderilmelidir"

Konuşmasının devamında Tekçe, "Elektrik yangınlarında ise elektrikli sobaların fazla kullanımı sırasında kısa devre ve aşırı yüklemeler oluşmaktadır. Elektrik kaçağından kaynaklı bir takım arızalar ortaya çıkmaktadır. Bununla ilgili de vatandaşlarımız evlerinde elektrik kapasitesinin üstünde elektrik harcamamaları ve varsa elektrik hasarlarını gidermelidir. Önceden usta bir ekibe bakımları yapılması gerekmektedir. Bununla ilgili tedbirlerimizi alalım ki kışa selametle girelim." ifadelerini kullandı.(İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.