Vaka artışında Siirt ilk sırada yer alıyor

Vaka artışında Siirt ilk sırada yer alıyor

Sağlık Bakanlığı tarafından haftalık olarak yayınlanan 100 binde vaka sayısı tablosunda Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Siirt, vaka artışında birinci sırada kalmaya devam ediyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı paylaşımda son bir haftada vaka sayısı en çok artan illerin Siirt, Diyarbakır, Bitlis, Giresun ve Iğdır olduğunu açıkladı. Vaka sayılarındaki artış ve aşılanma oranları arasında ilişki olduğunu belirten Koca, aşı olup tedbirlere uyma çağrısında bulunmuştu.

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde PCR test kuyruğunun yeniden başlama sebebinin özellikle Siirt'te son süreçte aşılamaya talebin az olmasından kaynaklandığını söyleyen Siirt Sağlık İl Müdürü Erol Emre Ömür, vaka sayısının bu nedenle yükseldiğine dikkat çekti.

"Halkımız bana bir şey olmaz anlayışı ile olaya yaklaşıyorlar"

Siirt İl Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür, vaka sayılarının artışı ile ilgili de şu değerlendirmelerde bulundu:

15 Mart 2021 tarihinde vaka sayısının en az olduğu iller arasında Siirt birinci sıradaydı ama bugün gelinen noktada kırmızının da üstüne çıktık. Yüz binde 200 binleri bulduk. Bunda en önemli faktör vatandaşlar çok erken rehavete kapılıp, bu işin bittiğini zannettiler. Bizim bütün uyarılarımıza rağmen tedbir, mesafe, hijyen ve maske kurallarını göz ardı ettiler. Bölgemiz insanı rahat ve biraz kaderci bir anlayışa sahip olduğu için 'bana bir şey olmaz' anlayışı ile olaya yaklaşıyorlar.

"Aşı oranı düşük olduğu sürece vakaların artışını bekliyoruz"

Aşı olma konusunda fazla bir direncin olmadığını ama genç kesimde biraz tereddüdün yaşandığına dikkat çeken Ömür, konuşmasına şu şekilde devam etti:

Gençlerle konuşup bilgi verildiğinde aşı olmaya karar veriyorlar. Sağlık çalışanları olarak hepimiz bu bilgilendirmeyi yapmak için sahadayız. Yaklaşık bir hafta önce yüzde 25 olan aşılanma oranı yüzde 40'lara çıktı. Bu bizim için önemli belki de bunu iyi anlatmak gerekiyor. Aşı oranı düşük olduğu sürece vakaların artışını bekliyoruz ve maalesef şu anda en fazla vaka artışı Siirt'te, bunu önüne de ancak aşıyla geçebiliriz.

"Hamilelerde 3 aydan sonra aşının herhangi bir yan etkisi yok"

Vatandaşların aşı konusunda yanlış inanışları olduğunu dile getiren Ömür, "Aşı kısırlık yapıyor, sakat bırakıyor, 10 yıl sonra ne olacağı belli değil ve hamilelerde düşük yapıyor şeklinde kulaktan dolma bilgilere kesinlikle itibar etmemelerini rica ediyoruz. Hamilelerde 3 aydan sonra aşını herhangi bir yan etkisi yok, aksine aşı yaptırmanın faydaları var, aşının gerekli olduğunu vatandaşa anlatacağız." şeklinde konuştu

"Vatandaşın bir direnci yok sadece bilgi eksikliği var"

Halkın aşıya rağbet göstermemesinin nedenini aşı ile ilgili bilgi eksikliğinden kaynaklandığını ifade eden Ömür, "İnsanlarımızın zihinlerini bilgi ile doldurmasak başkaları yanlış bilgi ile doldurur. Bu nedenle halkın bilgi eksikliğinin ve okuryazarlığının artması için önem göstereceğiz. Bundan 20-25 yıl önce aşı kampanyalarını başlattığımızda Güneydoğu Anadolu Bölgesinde aşırı bir şekilde aşı karşıtlığı vardı ama bu gün gelinen noktada köylerimizde çocuklarımızı aşılamaya gitmediğimizde köylü vatandaşlarımız bizi arayıp neden aşı yapmaya gelmediniz? Şikâyet ediyor. Biz bu seviyeye eğitimle geldik." ifadelerini kullandı.


Vaka artışında Siirt ilk sırada yer alıyor

Vaka artışında Siirt ilk sırada yer alıyor

Vaka artışında Siirt ilk sırada yer alıyor

Vaka artışında Siirt ilk sırada yer alıyor

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler