Van’da 100 binden fazla engelli var

Van’da 100 binden fazla engelli var

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, bir milyon 100 bin nüfuslu Van’da, 100 binin üzerinde engeli bireyin olduğuna dikkat çekti.

Van Valiliği tarafından "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenlendi.  Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında bir düğün salonunda engelliler onuruna öğle yemeği verildi.

Düzenlenen programa Van Valisi Murat Zorluoğlu’nun yanı sıra, eşi Sevcan Zorluoğlu, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekinci, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, kurum amirleri, ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri ve engelli bireylerle aileleri katıldı.

Programda bir konuşma yapan Vali Zorluoğlu, engelli bireylerin sorunlarını hatırlamanın sadece bir güne sığdırılamayacağını belirterek, "Başta kamu yöneticileri olmak üzere, sivil toplum kuruluşları ve diğer kişi kuruluşların da senenin tüm günlerinde engelli kardeşlerimizin, engelli çocuklarımızın, engelli ailelerimizin sorunlarıyla meseleleriyle daha fazla çaba göstermesi gerekiyor." diye konuştu.

Zorluoğlu, "Birleşmiş Milletlerin yapmış olduğu bir araştırmada, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’nun engelli olduğu tespit edilmiştir. Bizim ülkemizde de yüzde 10’nun biraz üzerinde bir nüfus engelli olduğu tespit edilmiştir. Bu yaklaşık aileleriyle birlikte 25-30 milyon kişi demektir.  Bir milyon 100 bin nüfuslu ilimizde 100 bin kişinin üzerinde engellimiz olduğunu anlıyoruz. Ailesiyle birlikte baktığımız zaman bu nüfus 300 binin üzerine çıkıyor. Bu kadar büyük bir nüfusu hiçbir siyasetçinin, bürokratın, yöneticinin, sivil toplum kuruluşunun görmezden gelmesi mümkün değildir." şeklinde konuştu.

Kamu kurum binaları ile belediye binalarının engelli bireylerin kullanıma uygun hale getirilmesi konusunda talimat veren Zorluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kadar büyük bir kitlenin sorunlarını görmezden gelmek de mümkün değildir. Başta kamu idareleri olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve diğer kurum ve kuruluşlar, özel sektör kuruluşları olarak el birliğiyle bir kampanya çerçevesinde engellilerimizin meselelerine yaklaşmamız ve bu sorunları da süratle çözmemiz gerekiyor. Şu anda Van’daki bütün kamu kurum ve kuruluşların erişimine uygun mu? Değil. Bunun süratle tamamlamamız gerekiyor. Bütün kamu kurum ve kuruluşların amirlerine burada talimat veriyoruz. Bütün kamu binaları tüm engelli kardeşlerimizin erişimine uygun hale getirilecek. Bu aynı zamanda hükümetimizin talimatıdır. Bununla ilgili kanuni zorunluluk vardır. Bu zorunluluğu yerine getirmeyen kamu idareleri bunun hesabını verecektir. Büyükşehir Belediyesi’nden başlayarak, tüm belediye başkanlarına talimatımdır; bu şehirde tüm yolların, sokakların, caddelerin ve kamu kurum binaların, belediye binaların engelli kardeşlerimizin en rahat, en konforlu şekilde kullanıma uygun hale getirilmesi benim size talimatımdır ve yakında da takip edeceğim bir konudur."

"Eşyaları kaldırımın ortasına koyarken oradan geçecek engelli kardeşlerimizi hatırlayınız"

Özel şirket sahiplerine de seslenen Zorluoğlu, "Kaldırımdaki işgaller nedir? Bakıyorsunuz berber, kuaför dükkânı kaldırımın ortasına havluluğunu koymuş. Bakkal dükkânı kaldırımın ortasına satacağı cipsleri koymuş. Hırdavatçı bakıyorsunuz kaldırımın ortasına yaya geçişini engelleyecek şekilde, bırakın engelinin geçişini normal yayanın bile geçerken zorlanacağı şekilde el arabasını oraya koymuş. Bunlar saymakla bitmez. Bu nedenle esasında 3 Aralık günleri ve bu haftalar bu konulara dikkat çekmek için önemlidir. Buradan bütün özel sektör, dükkânlara, bakkallara seslenmek istiyorum; lütfen, o eşyaları kaldırımın ortasına koyarken, oradan geçecek engelli kardeşlerimizi de hatırlayınız. Bir gün sizin de engelli olacağınızı düşünerek hareket ediniz. Bugünden sonra bu alanda önemli aşamalar kat edeceğiz. Van şehrinde engellilerimiz için daha yaşanabilir, daha konforlu bir hale getireceğiz" şeklimde konuştu.

Etkinlik, YYÜ Eğitim Fakültesi öğrencilerinin hazırladıkları pandomim gösterisi ve ardından Tuşba Belediyesi ile Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen "Tuşba’da Engelsiz Yaşam" konulu resim ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere hediye takdimi ile devam etti.

Program, Konya Beyhekim Özel Mesleki Eğitim Merkezi ziyaretinin ardından sona erdi.

İLKHA













Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.