Vefat eden annemin tutmadığı oruçlar için ne yapmalıyım?

Vefat eden annemin tutmadığı oruçlar için ne yapmalıyım?

Fetva Kurulu, oruç borcu olduğu halde vefat eden anne ve babanın tembellik ya da benzeri "özür sayılmayacak" nedenlerden dolayı oruç borçları varsa onların terekesinden her gün için fidye verileceğini belirtti.

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Vefat eden annemin tutmadığı oruçlar için ne yapmalıyım?" sorusuna yanıt verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi.

"Oruç borcu olduğu halde vefat eden anne ve baba için bakılır; eğer tembellik veya kendilerinden kaynaklanan bir gevşeklik değil de bir hastalık nedeniyle oruç borçları oluşmuşsa bunların yerine bir şey yapmak gerekmez. Fakat tembellik vb. özür sayılmayacak nedenlerden dolayı oruç borçları varsa onların terekesinden her gün için fidye verilir. Fidye; Hanefi mezhebine göre fıtır sadakası, Şafii mezhebine göre ise fıtır sadakasının dörtte biri (1/4) kadardır.

Ölen kimse, fidyeyle ilgili vasiyette bulunmuşsa yakınları onun terekesinden oruç borçlarını öderler. Ancak vasiyet etmemişse yakınları fidye borcunu ödemek zorunda değildir. Ancak bir iyilikte bulunup fidyeyi öderlerse vefat eden kimseyi uhrevi sıkıntılardan kurtarmış olurlar.

İmam Şafi'nin eski/kadim görüşüne göre sadece fidye değil aynı şekilde merhumun velisi oruç tutarak da bu borcu ödemiş olur (İmam Nevevî, Minhâcu't-Tâlibin 238). Sahih hadislerde de varid olduğu gibi Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyuruyor: Bir kimse ölür de üzerinde tutmadığı orucu varsa velisi onun yerine oruç tutar (müttefekun aleyh). Muhaddisler, hadisteki oruç borcunun farz olan oruç için değil de nezir orucu için varid olduğunu belirtirler."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler