"Veliler de şoförler de kurallara uymalı"

"Veliler de şoförler de kurallara uymalı"

​Okulların açılmasına günler kala hem velilere hem de servis şoförlerine uyarılarda bulunan okul turizm işletmecileri, kurallara uyulmaması durumunda ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini söyledi.

Okullar 9 Eylül'de açılıyor. Velilerde, öğrencilerde okul alışverişi telaşı sürerken öğrencileri taşıyacak okul turizmcilerini de aynı heyecan sardı. Veliler ve servis şoförlerine uyarılarda bulunan okul turizm işletmesi müdürü Sabahattin Doğru, velilerin sürekli okul servis şoförlerini denetlemelerini, öğrencilerin takipçisi olmalarını istedi.

Velilerin kurallara uymasının taşımacılığı kolaylaştıracağını söyleyen Doğru, servis şoförlerinin de kurallara uyması gerektiğini belirtti.  

Velilere çocuklarını taşıyan firma ve şoförleri iyice tanımalarını isteyen Doğru, “2019-2020 eğitim öğretim yılının tüm velilerimize hayırlı olmasını diliyoruz. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı okula gönderirken kullanılan servis araçlarında şoförlerde ne tür özelliklerin olması gerektiğiyle ilgili birkaç tavsiyemiz olacak. Öncelikle çocuklarımızı teslim ettiğimiz firmanın yetkililerini ve şoförlerini tanımamız gerekir. Çünkü bazı firmalarda çalışan şoför arkadaşlarımız yeterli belgelere sahip değiller. Bu da çocuklarımız için yıl içerisinde büyük sorun ve problemlere sebep olmaktadır.” dedi.

“Hata yapan servis şoförleri ilgili kurumlara bildirilmeli”

Velilerin şoförlerle sürekli irtibat halinde olması gerektiğini ifade eden Doğru, “Vatandaşlardan talebimiz, çocuklarının evden veya okuldan taşınmaları sırasında servis şoförlerine yardımcı olunması, kendilerine sıkıntı çıkarılmamasıdır. Sürat ve hata yapan okul servislerinin kesinlikle ilgili kurumlara bildirilmesi gerekir. Velilerimizin bu konuda çok duyarlı olmasını istiyoruz. Veliler çocukları okula gitmediği veya çocuklarını okuldan aldıkları zaman servis şoförüne mutlaka bilgi vermelidir. Velilerden isteğimiz servis şoförleriyle sürekli irtibat halinde olmalarıdır. Maalesef firmanın, servis şoförünün kim olduğunu bilmeyen velilerimiz dahi olabiliyor.” diye konuştu.

“Servis şoförleri takip edilmeli”

Okul servis şoförlerinde olması gereken özellikleri aktaran Doğru, şunları söyledi: “Servis şoförleri standart bazı özelliklere sahip olması gerekir. Araç kullanmak için ehliyet yeterlidir ancak okul servislerinde araç kullanabilmeniz için bazı özel şartların olması lazım. B ehliyet için 6 yıllık bir sürenin dolması, E ehliyet için 3 yıllık bir sürenin dolması gerekiyor. Şoförler SRC ve psikoteknik belgelerine sahip olması lazım. Servis şoförünün hiçbir şekilde sabıkasının olmaması lazım... Çünkü velilerimiz çocuklarının canlarını servis şoförlerine emanet ediyorlar. Öğrenci, servis aracına bindiği zaman hal, hareket, tavır, kılık, kıyafet, saç, sakal durumuna göre şoförü kendine örnek alıyor. Veliler buna dikkat etmesi gerekir. Servis şoförünün kullandığı müziğe kadar bu öğrencinin zihninde büyük yaralar, izler bırakıyor. O yüzden sürekli servis şoförlerinin takip edilmesi, sık sık kendisiyle iletişim halinde olunması gerekir.”

“Çocukların ahlaki yapısını bozacak davranışlardan kaçınılmalı”

Düzenli şekilde velilerin şoförleri takip etmesi gerektiğini dile getiren Doğru, “Şoförlerden isteğimiz çocukların ahlaki yapısını bozacak, ilerde ona zarar verecek sıkıntılar çıkarmayalım. Çocuklarda kalıcı ve güzel izler bırakmaya çalışalım. Bazı servis şoförlerine bakıyorsunuz kolları hep jilet izi, madde kullanıyor, saçı sakalı çok kirli, konuşulacak düzeyde değil veya müstehcen müzikler açıyor. Bunların hepsinin takibi yapılması gerekir. Kesinlikle servis şoförlerinin araç içerisinde sigara içmesine müsaade edilmemesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

“Uygun bir zam talebinde bulunuyoruz”

Bu sene kendilerini ve velileri sıkıntıya uğratmayacak bir zammın yapılmasını talep eden Doğru, son olarak şunları kaydetti: “Sürekli artan zamlardan dolayı istediğimiz fiyatı zaten alamıyoruz. Batıda kullanılan aynı aracı kullanıyoruz. Hatta bizden daha düşük markalı araçlar kullanıyorlar. Aynı vergiyi veriyoruz, tüm giderlerimiz aynı olmasına rağmen biz onlara göre 3’te bir taşıma yapıyoruz. Aşağı yukarı yaptığımız kilometrelerde birbirine benzerdir. Batman halkının gelir durumunu da bildiğimiz için bizi de etkilemeyecek, veliyi de sıkıntıya koymayacak şekilde uygun bir zammın yapılması talebinde bulunuyoruz.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.